Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
20. ožujka 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Agrokor ne donosi političke bodove

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2017. u 22:18 2017-10-04T22:18:00+02:00

Iako su Todorićevi napadi na Vladu prilično tvrdi, oni su zasad ograničeni samo na njenu potpredsjednicu Martinu Dalić i na izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka. 

Istinito jest ono što govori HDZ, da nikada ni jedno saborsko istražno povjerenstvo nije ništa riješilo. Pa je stoga malo vjerojatno da bi ovo moglo išta pridonijeti rasvjetljavanju načina na koji je nastao koncern Ivice Todorića. Iako je više-manje jasno kako se to dogodilo. Onako ugrubo. Jer potankosti toga kako se moglo dogoditi da Todorićeva tvrtka početkom devedesetih iz uspješnog, ali nevelikog projekta u samo nekoliko godina postane najveća privatna tvrtka na cijelom području bivše Jugoslavije, poznate su samo uskom i upućenom uskom krugu ljudi. Bila je to fina igra iza zatvorenih vrata čije pojedinosti javnost gotovo sigurno nikada neće doznati. Ako DORH-ova istraga ikada dođe do nekih rezultata i započne bilo kakav sudski postupak, on će vjerojatno završiti onako kako je završilo suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Ina – MOL, ili sada već gotovo zaboravljeno suđenje čelnicima Podravke.

Što se tiče uloge politike, jasno je da se pitanja trebaju postaviti HDZ-u budući da je Agrokor uzletio i okrupnio u prvih deset godina kaotične hrvatske demokracije. A tada je zemlju samostalno vodio HDZ. Nije bilo čak ni nekakvih omalenih koalicijskih partnera koji postoje danas. Ivica Todorić imao je izravan pristup predsjedniku Republike Franji Tuđmanu. Vidljivo je to i iz knjige Tuđmanove udovice u kojoj je objavljena fotografija gdje Todorić čestita Tuđmanu sedamdeset i neki rođendan s isto toliko jegera, vrste kobasice jako popularne u sjevernj Hrvatskoj.

S druge pak strane, i SDP je u dva navrata vodio Hrvatsku. Svatko tko malo bolje prati domaću politiku, sjeća se izjave prvog potpredsjednika zajedničke SDP-ove i HDZ-ove Vlade Radimira Čačića koji je, nakon što se netko od njihovih zastupnika kritički osvrnuo na poslovanje nekih dijelova Agrokora, javno rekao »što je dobro za Todorića, dobro je za Hrvatsku«. Naravno, odgovornost SDP-a, ako ona postoji, odnosi se u prvom redu na to da njeni gospodarski gurui nisu napravili ništa da se uz državnu asistenciju hrvatska prehrambena industrija pokuša reformirati na način da nije toliko ovisna o Agrokoru. Kao i da se kroz konzultacije ili nešto slično pokuša utjecati na Todorića kako bi se spriječio ovakav kolaps koji može ugroziti dobar dio domaćega gospodarstva.

Ali korijen cijele priče su ipak rane i srednje devedesete, kada je Agrokor postao ono što je bio do prije nekoliko mjeseci. Eh sad, koliko će tu pomoći povjerenstvo, veliko je pitanje. Čak je i pitanje koliko bi to moglo u političkom smislu pomoći SDP-u koji uporno gura osnivanje povjerenstva. Socijaldemokrati bi koristi mogli imati samo ako se Todorić i HDZ toliko isposvađaju da je on spreman reći ama baš sve.

Iako su Todorićevi napadi na Vladu prilično tvrdi, oni su zasad ograničeni samo na njenu potpredsjednicu Martinu Dalić i na izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka. Jedino ako sve to eskalira pa Todorić na povjerenstvu odluči pričati o devedesetima, bilo bi moguće da SDP iz cijele priče izvuče ozbiljne političke dividende. Ako sve ostane na tome tko je i kako pisao lex Agrokor i što se događalo nakon što je u tvrtku ušla izvanredna uprava, štete za HDZ će biti, ali bi ona ipak mogla ostati pod kontrolom. Sve se mijenja jedino ako dođe do nekontroliranog kolapsa tvrtke, masovnih otpuštanja i velike štete za proračun zbog nagomilanih tužbi. Tada bi moglo doći do procesa čiji je tijek u ovom trenutku nemoguće predvidjeti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka