Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna Agrokor ne bi trebao odlučiti izbore

Uklanjanje Agrokorovog znaka / Foto Darko JELINEK
Uklanjanje Agrokorovog znaka / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2018. u 23:12 2018-03-12T23:12:31+01:00

Agrokor ne bi trebao odlučiti izbore. Oporba bi se ovaj puta, za razliku od prethodna dva, ipak malo trebala oznojiti ako želi dobiti priliku vladati zemljom.

Ako se slučaj Agrokor na kraju rasplete na način kojeg se najviše boji Vlada Andreja Plenkovića, nekontrolirani raspad, SDP-u i pripadajućoj oporbi moglo bi se dogoditi ono što im se već dva puta dogodilo. Da ni krivi ni dužni, bez ikakve zasluge i posebnog angažmana dođu na vlast u Hrvatskoj. Prvi im se puta to dogodilo nakon smrti Franje Tuđmana i polu raspada HDZ-a 2000. godine, a drugi 2012. nakon što je pod mudrim vodstvom Ive Sanadera počinio joj jedno ritualno političko samoubojstvo. Sada SDP i oporbenjaci nisu bez šanse da po treći put u dvadesetak godina zahvaljujući isključivo vanjskim faktorima, a ne sebi samima osvoje većinu u Saboru i pravo da formiraju Vladu.

SDP-ovi rogovi u vreći ovog su se vikenda uspjeli barem na trenutak kako tako posložiti. Održana je dugo očekivana izvještajno tematska konvencija na kojoj ipak nitko nije postavio pitanje smjene predsjednika stranke. Štoviše čini se da je Davor Bernardić iz cijele priče izašao još jači. Iz općeg suglasja, barem na javnoj razini iskočili su samo Mirando Mrsić i Peđa Grbin. Prvi je primijetio da iako »imamo Vladu Andreja Plenkovića Neodlučnog, SDP ima samo 20 posto«, da su sada izbori »građani bi glas dali Živom zidu i Mostu«, te naglasio da »umjesto da se borimo da budemo prvi, mi se borimo da ne budemo treći«. Grbin je pak ustvrdio da SDP nije prepoznat kao alternativa, te naglasio da su neki potezi SDP-ove Vlade Zorana Milanovića u novom stranačkom programu nazvani demagogijom.

Njih su dvojica bili jedini koji su iskočili iz općeg suglasja. Ostali Bernardićevi kritičari odšutjeli su konvenciju i prihvatili i program i statut koje su samo prije koji tjedan kroz formu neslužbenih stranačkih izvora nemilice gadili. Tako da po svemu sudeći SDP na sljedeće parlamentarne izbore, ma kada oni bili, izlazi pod vodstvom aktualnog šefa stranke kojeg je veći dio vodstva stranke u proteklih godinu dana nemilice gazio. Ali no ovaj puta Bernardić, barem tako javlja u mediji, nije pobrao najveći aplauz. Ova je čast – pomalo bizarno, ali možda i ne – pripala ruskom i kineskom veleposlaniku. Tako da SDP ide dalje. Do prvog sljedećeg sukoba, i to naravno javnog, Bernardića i njegovih protivnika koji nikako da skupe hrabrosti da ga pokušaju srušiti, ali niti razboritosti da se stranka ipak skupi oko svog čelnog čovjeka.

Nije situacija ni puno bolja u ostalim oporbenim strankama. U HSS-u na primjer gdje se Krešo Beljak izgleda uspio razići sa zadnjim jakim čovjekom stranke. Dugogodišnji zagrebački župan Stjepan Kožić podnio je ostavku na sve stranačke funkcije i tako se pridružio zaista podugačkom nizu stranačkih čelnika koji se ne slažu ili se nisu složili niti s načinom vođenja stranke niti smjerom u kojem ona ide. Beljak nije uništio HSS, to su već odavno odradili njegovi prethodnici na čelu HSS-a, ali ga je doveo do toga da bi skoro mogao spasti na razinu HSLS-a.

Što se tiče GLAS-a, stranke nastale izlaskom liberalnih lojalista iz HNS-a, ova je opcija u svim istraživanjima javnog mnijenja negdje oko statističke pogreške. Iako razmjerno popularna predsjednica ove stranke Anka Mrak Taritaš ipak se ne čini sposobnom da se nametne kao ozbiljan politički lider onih građana Hrvatske koji sebe doživljaju liberalima. Tu je još negdje i stranka Naprijed Hrvatska nekadašnjeg predsjednika Republike Ive Josipovića, ali ona je više zaokupljena Ivom Lolom Ribarom, desetim zagrebačkim korpusom, te stvarnim i imaginarnim ustašama da bi se stigla baviti realnim hrvatskim problemima. Naravno tu su kao potencijalni partneri i zastupnici nacionalnih manjina koji istovremeno govore da su zastupnici kao i svi drugi, ali i da je normalno da su uvijek na vlasti. Ali za njihovu podršku bit će potrebno dobiti barem relativnu većinu.

Tako da nam ostaje se samo nadati da će se priča s Agrokorom završiti bez neke dramatične štete. I to naravno ponajviše zbog nas građana koji ćemo najjače osjetiti posljedice kolapsa ovog koncerna. Ali i zbog toga što bi oporba tako izgubila priliku da bez muke osvoji vlast. Neka se ovaj puta, za razliku od prethodna dva, ipak malo oznoje ako žele dobiti priliku vladati zemljom. To bi bilo korisno za sve nas, a naravno i za njih same.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.