Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
23. travnja 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

Afera SOA je hrvatska sramota

Afera SOA je hrvatska sramota
Afera SOA je hrvatska sramota
Autor:
Objavljeno: 16. veljača 2016. u 16:49 2016-02-16T16:49:00+01:00

Nova hrvatska obavještajna afera približava se vrhuncu. U četvrtak će se održati prva radna sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kojoj će predsjedati Ranko Ostojić. Da će on i cijela oporba pokušati nabiti dodatne političke bodove na slučaju Lozančić bez obzira na moguću štetu za državu ne treba ni sumnjati. Nema nikakve dvojbe ni da će HDZ, neki u stranci pomalo nevoljko, podržati predsjednicu. Također bez imalo promišljanja oko moguće štete. A Most će ponovo napraviti neku političku akrobaciju. Naprimjer, podržati smjenu Lozančića, a onda isti dan preko facebooka izvrijeđati onoga tko ga je smijenio. 

Da je kod predsjednice bilo imalo mudrosti slučaj bi se riješio diskretno i brzo. Nakon što je ponizila premijera ništa se drugo nije moglo ni očekivati nego njegovo otezanje. Predsjednica je poslala priopćenje da je uskratila svoj supotpis Lozančiću samo kakvih desetak minuta nakon što je Orešković na konferenciji za novinare izvjestio da će se slučaj šefa SOA-e rješiti u suglasju i uz dogovor njega i šefice države. I onda doživio poniženje na otvorenoj sceni.

Predsjednica je bila ta koja je od smjene šefa SOA-e napravila politički skandal. Osim načina na koji je premijeru poslala svoj zahtjev za Lozančićevom smjenom tu je svakao i činjenica da su se na Pantovčaku pobrinuli za dobru medijsku pokrivenost svoje strane priče. Pa je tako u dijelu medija Lozančić od čovjeka o kojem se u četiri godine nije čula ni jedna loša riječ odjednom premetnuo u maltene državnog neprijatelja broj jedan. Barem je desetak tekstova u predsjednici prijateljskim novinama opisivalo sve njegove moguće i nemoguće navodne opačine. Neke u kojima je navodno naudio državnoj sigurnosti, a neke u kojima je naštetio samoj predsjednici. Medijska je hajka, orkestrirana s jednog od zagrebačkih sjevernih brežuljaka, otišla tako daleko da se citirao razgovor u četiri oka Lozančića i Zorana Milanovića. Sad ili je izvor Lozančić ili je izvor sam Milanović. I jedno i drugo je malo vjerojatno, odnosno gotovo potpuno nemoguće. Nakon ove afere koja će se gotovo sigurno završiti Lozančićevom smjenom nekoliko je stvari ipak jasno, a neke će ostati vječno nejasne. Nije jasno i nikada neće biti je li Lozančić prekoračio ovlasti i bio nelojalan predsjednici Republike koja je jedan od njegova dva šefa. Što se tu točno dogodilo, trebala bi istražiti odgovarajuća tijela. Ali to će, baš kao i u svim dosadašnjim slučajevima, biti nemoguća misija. Praksa je pokazala da se ni jedna obavještajna afera u zadnjih 26 godina nije rješila nedvosmislenim nalazom. Uvijek je postojalo više verzija, a ljudi su u njih vjerovali sukladno svojim političkim preferencijama. Isto će biti i sada. Nikada nećemo doznati je li šef SOA-e ispravno postupio kada je u pitanju komunikacija predsjednice i Zdravka Mamića.

Ono što je iz ovog slučaja bjelodano jest nešto drugo. U Hrvatskoj se problemi u obavještajnoj zajednici rješavaju na razini bližoj kakvoj bliskoistočnoj diktaturi nego zemlji članici EU-a. Hrvatska se politička elita još jednom pokazala nedoraslom i osramotila zemlju. Umjesto da se cijeli ovaj slučaj, kad već šefica države očito ne bira društvo, riješi diskretno, na način pristojne europske zemlje, preko SOA-e se na krajnje odvratan način odrađuju politički i interesni obračuni kao u kakvoj postsovjetskoj zakavkaskoj republici. Sramota.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja