Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 3
Sutra: 17° 17° 3
22. travnja 2019.
Zemlja koje nema Borisa Pavelića

Thoreau sa splitskog Trumbučca

Tonči Majić, Foto: O. ALUJEVIĆ
Tonči Majić, Foto: O. ALUJEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2011. u 15:51 2011-12-15T15:51:26+01:00

Nije poželjno gajiti poštovanje spram zakona toliko kao spram pravičnosti. Jedina obveza koju imam pravo usvojiti jest ta da u svako vrijeme činim ono što smatram ispravnim«, napisao je Thoreau. Toga se načela dosljedno drži Tonči Majić

Sve bi to moglo loše završiti, pitanje je samo za koga.

Nepodopštine Tončija Majića opasna su rabota, ili za njega, ili za državu. Majićevo »ludilo« tipičan je primjer one vrsti moralno superiorne tvrdoglavosti u kakvoj dnevnopolitičko rasuđivanje ne može vidjeti ništa drugo doli ludost. A uistinu je riječ o nečemu obrnutom od poremećenosti. Majić tek doslovno shvaća načela kojima se država diči; on je uvjeren da je država dužna ponašati se baš onako kako tvrdi da se ponaša; uvjeren je da čovjeku nitko, čak ni država, ne može oduzeti njegovu vlastitu slobodu, ako on sam na to ne pristane.

Tonči Majić i na osobnome se primjeru, i na primjeru stotina mučenih u splitskoj Lori, uvjerio da vladavina prava u Hrvatskoj ne postoji. Nakon godina legalnog aktivističkog rada, koji je polučio polovičan uspjeh, odlučio je na to upozoriti nelegalno, ali efektno: svakoga mjeseca dere hrvatsku zastavu i šalje je predsjedniku Republike, s popratnim oštrim i ironičnim pismom. Poderati hrvatsku zastavu ili nagrditi koji drugi simbol države u Hrvatskoj se kažnjava zatvorom od tri mjeseca do tri godine. Majić to zna, dapače, namjerno se izvrgnuo kaznenome progonu, kako bi upozorio javnost da stvari nisu onakve kakvima država tvrdi da jesu. Majić svojom gestom pita: nagrđujem li zastavu ja, koji je derem, ili sustav, koji ne provodi zakone? Odgovor je jasan, ali za državu nezgodan, jer niti želi, niti može provesti ono što joj njezini vlastiti zakoni nalažu.

Pa je krenula uništiti glasnika. Tončiju Majiću naloženo je psihijatrijsko vještačenje, najprije pod sumnjom da robuje drogi ili alkoholu. Svak tko toga čovjeka imalo poznaje, zna da je Majić sušta suprotnost svakoj ekstazi: koncentriran, uporan, inteligentan, prodoran i nepopustljiv u nesvakodnevnoj mjeri. Ta je optužba brzo povučena, te zamijenjena još zloslutnijim zakonskim obrazloženjem, koje dopušta da se čovjeka mrcvari bez ikakvoga jasnog objašnjenja, tek na osnovu samovoljno definirane »sumnje«. Majić, dakako, ne kani odustati, i tko zna kamo bi sve to moglo odvesti; ili bi Majić mogao trajno završiti iza kakvih dobro čuvanih zidova, ili bi država mogla biti obješena na stup srama svjetskoga javnog mnijenja. No jedno je pouzdano: u toj bici neće biti milosti.

Stav autora ovoga teksta nedvosmislen je: Tonči Majić je u pravu, već i zato što je pred državom dovoljno hrabar braniti vlastito uvjerenje pod svaku cijenu. Njegova je gesta dostojna Henryja Davida Thoreaua, američkoga pisca i samotnjaka koji je polovinom 19. stoljeća odbio plaćati porez državi jer je pokrenula nepravedni rat, objasnivši potom svoja stajališta u klasičnome tekstu »Građanski neposluh«, koji je nadahnuo generacije pobornika građanskih prava nasuprot apsurdima i nepravdama sustava.

»Nije poželjno gajiti poštovanje spram zakona toliko kao spram pravičnosti. Jedina obveza koju imam pravo usvojiti jest ta da u svako vrijeme činim ono što smatram ispravnim«, napisao je Thoreau. Toga se načela dosljedno drži Tonči Majić.

ukob u koji se upustio taj krhki ali tvrdoglavi intelektualac sa splitskog Trumbučca podsjeća na ozdravljujuću ludost Randlea McMurphyja, lika iz Leta iznad kukavičjeg gnijezda, romana Kena Keseyja i filma Milosa Formana, koji je cijelu skupinu uspavanih lunatika uspio probuditi iz onemoćala drijemeža. Primjeri poput Majićeva potiču ljude da razmisle jesu li stvari baš takve kakvima se čine, i bi li i oni sami možda mogli učiniti više nego što čine. Akcije poput Majićeve ljekovite su za društvo, a opasne za onoga tko ih poduzima. Ali za državu su, nadajmo se, najopasnije: što više zlostavlja Majića, jasnije je da je luda ona, a ne onaj koga optužuje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš