Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 10
Sutra: 6° 6° 10
19. veljače 2019.
Zemlja koje nema Borisa Pavelića

kolumna Štrajkaši "Večernjeg" brane cijelu javnost

Zajedno...
Zajedno...
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2011. u 9:46 2011-03-24T09:46:00+01:00

Moramo se iščupati iz tog blata. Neka štrajk u »Večernjem listu« označi početak zajedničke borbe novinara i javnosti protiv takvog stanja. Nema tu mjesta ideološkim razmimoilaženjima

Štrajk novinara »Večernjeg lista« brani slobodu govora i sindikalna prava svih radnika u Hrvatskoj. Taj je štrajk važan ne samo za novinarstvo, nego i za cijelu javnost. Jer ako novinari ne mogu sačuvati dosadašnju razinu zaštite, javnost će biti žrtvom cenzure, a druge struke postat će još ugroženijima. Zato je važno što masovnije podržati »večernjakovce«. No štrajk novinara »Večernjeg lista« nije samo to: uz onaj u T-comu, to je možda prvi pravi »europski« štrajk u ovoj zemlji. Dosadašnja je radnička borba uvelike bila unaprijed izgubljena bitka protiv vlasnika bez ureda i telefona; velika su poduzeća propadala a da se nije znalo tko im je vlasnik; tajkuni su često bili tek lutke na koncu političkih moćnika koji su manipulirali i tajkunima i njihovim žrtvama... Sindikalna borba godinama već propada u živome blatu jalovih sindikata i nerazmrsivog zagrljaja politike, kriminala i parakriminalnog biznisa.

Ovaj put je drukčije. Styria, vlasnik »Večernjeg lista«, uređena je austrijska tvrtka s regionalnim utjecajem na razini EU. Njezina je hijerarhija jasna, zna se što je za tko odgovoran. Utoliko je odgovornost te uprave i veća: iz njihovih poteza posljednjih godina jasno je kako je poslovna strategija te kuće u Hrvatskoj – samo u Hrvatskoj! – uništiti prava i zaštitu novinara, kako bi se njima lakše manipuliralo i kako bi se snizila cijena njihova rada. To troje – snižavanje prava, kršenje zaštite i rušenje cijene rada – ključan je razlog dugoročnog lomljenja kičme cjelokupnome hrvatskom novinarstvu.

Nije sada vrijeme za raspravu o tome kakvo je to novinarstvo u proteklih dvadeset godina bilo. To znamo i pamtimo, bilo je kakvo je bilo, ali danas nema dvojbe da se, sve u svemu, poboljšalo. Sada se to novinarstvo, ali i društvo koje zrcali, moraju naučiti braniti od nove prijetnje – korporacijskoga uništavanja po »europsku«. Ako se novinarstvo ne obrani, propast će i društvo, ma kakvom se europskom pozlatom hvastalo. Novinarstvo će se pretvoriti u bilten nekoliko velikih tvrtki, i neće moći objaviti ama baš ništa van te kontrole. Stvari, zapravo, stoje još i gore: hrvatsko je novinarstvo već pretvoreno u bilten uglavnom sumnjivoga kapitala.

Moramo se iščupati iz tog blata. Neka štrajk u »Večernjem listu« označi početak zajedničke borbe novinara i javnosti protiv takvog stanja. Nema tu mjesta ideološkim razmimoilaženjima. Neprijatelj je promijenjen: ovdašnje novinarstvo više ne ugrožava šovinizam, nego korporacijski interesi. Novinara – a s njim i javnost – više ne cenzurira nacionalistički političar, nego gubitak zakonske i sindikalne zaštite. To je jasno iz načina kojim uprava »Večernjeg lista« lomi otpor štrajkaša: novine će izdavati oni koje zakonski status tjera da budu štrajkbreheri. To su oni »poluhonorarci« nedorečenog statusa, novinari sa samostalnim obrtom, koji su navodno »slobodni novinari«, ali smiju raditi samo za jednog poslodavca, u ovom slučaju »Večernji list«. Njih ne štiti zakonsko pravo na štrajk. Ako se, dakle, pridruže štrajku, istog časa su na ulici.

To je ucjena i za njih i za one koji imaju pravo štrajkati. Jer novinar koji nema zakonsko pravo na prosvjed, neće objaviti ništa što gazda ne želi, i ugrozit će slobodu svih drugih novinara.

 Zato je interes javnosti podržati štrajkaše »Večernjeg«. Ono što Styria radi u Hrvatskoj, nikad se ne bi usudila učiniti u Austriji. E pa, ako smo Europa, budimo Europa. Solidarizirajmo se. Obranimo slobodu govora. Obranimo pravo društva da zna. Ne budimo poput moralizatora Milana Ivkošića, koji jadikuje nad sudbinom nacije, a jučer je zaobišao štrajkaše i otišao pisati tekst za gazdu koji se istoj toj naciji smije u lice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Poduzetnik u Zabi pronašao banku-partnera