Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. ožujka 2019.
Pronađena zemlja Borisa Pavelića

kolumna SDP se dosjetio vlastitoga posla

  Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 6. listopad 2016. u 20:29 2016-10-06T20:29:40+02:00

I građani su prosvjedovali, a pridružio im se i Dominik Etlinger. Ali ne kao, primjerice, Nenad Stazić, koji se onomad šutke šuljao Markovim trgom kada je prosvjed protiv Hasanbe-govićeva imenovanja ministrom organizirala Radnička fronta

SDP rame uz rame na prosvjedu s građanima – jeste li to mogli zamisliti, osim možda od Vojka Obersnela? Ali eto, i to smo dočekali, i to usred srijede metropole: tajnik zagrebačkog SDP-a i zastupnik u zagrebačkom parlamentu Dominik Etlinger, 28-godišnji političar čiju su prodornost zapazili mediji, prosvjedovao je u utorak zajedno s građanima na spontanome prosvjedu protiv postavljanja grdne montažne terase usred Cvjetnoga trga u Zagrebu. Ako gospodin perspektivni zastupnik nije slučajno zalutao na Cvjetni – što, s obzirom na dosadašnju blaziranu nezainteresiranost SDP-a za građanske prosvjede, i ne bi bilo čudno – možda se možemo početi nadati da esdepeovcima pomalo sviće što bi, zapravo, trebao biti njihov istinski posao – braniti zajednička dobra nasuprot interesima novca i ideologija, svećenika i rodijaka, kumova i kompanjona.

U utorak navečer, gotovo spontano, nekoliko desetaka ljudi okupilo se na Cvjetnom, jednom od najomiljenijih i najpoznatijih trgova u zemlji, da prosvjeduju protiv gradnje crne željezne grdosije, što će potpuno zakrčiti prostor koji poznaje vjerojatno svaki mještanin Hrvatske i okolnih zemalja: onih nekoliko ubavih metara između spomenika Petru Preradoviću i ograde Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg, čijom je cijelom dužinom kamena klupa na kojoj je ugodno sjediti u svaka doba, pa bio to i trominutni predah usred ciče zime.

Taj je dakle prostor zagrebačka administracija ustupila privatniku da na njemu sagradi, činovničkim jezikom, »dvije montažno-demontažne nadstrešnice-pergole učvršćene u dva montažno demontažna podesta s ogradom na Trgu Petra Preradovića«. Te će dvije »montažno-demontažne nadstrešnice-pergole«, pretpostavljamo, privatnik obložiti pleksiglasom, da građanske dame i gospoda mogu i za nevesela vremena, ugrijani, s veselim pogledom na trg, raspredati svoje omiljene teme, zašećerene kapućinom i vodom za dvanaestak kuna. Oni, pak, koji tih dvanaestak kuna nemaju, ili su im nužniji za mlijeko i kruh – e, oni neka potraže kakvo drugo, manje reprezetativno mjesto, da na njemu traže rješenja za svoje, zasigurno manje omiljene teme. Tako je to učinio grad, koji vodi Milan Bandić.

A kome je grad, koji vodi Milan Bandić, dopustio da podigne »montažno-demontažne nadstrešnice-pergole«? Hoto grupi Tomislava Horvatinčića, poduzetnika koji je svoju investicijsku čast ostavio davno, na tom istom Cvjetnom trgu, gradeći svoj Cvjetni centar u simbiozi s Bandićem, simbiozi posve nalik ovoj »montažno-demontažnoj«, u kojoj niču silne »nadstrešnice-pergole« od crnoga željeza.

I građani su, dakako, prosvjedovali, a pridružio im se i Dominik Etlinger. Ali ne kao, primjerice, Nenad Stazić, koji se onomad šutke šuljao Markovim trgom kada je prosvjed protiv Hasanbegovićeva imenovanja ministrom organizirala Radnička fronta. Ne, Etlinger nije šutio: govorio je, i dobro je govorio. Rekao je da se SDP protivi uzurpaciji javnih prostora u gradu Zagrebu – moramo priznati, nismo znali! – te podržao ljude koji su prosvjedovali. »Dosta je uzurpacije i krađe javnih prostora. Privatni interes ponovno je stavljen ispred javnog, što je potpuno nedopustivo«, rekao je Etlinger, pa nabrojio što je sve gradska uprava otela građanima i poklonila privatnicima, te kakvi arhitektonski biseri istodobno u Zagrebu propadaju. »Zagreb pripada ljudima, a ne privatnim interesima Milana Bandića, njegovih prijatelja i kumova. Borbu za očuvanje javnih prostora SDP će nastaviti voditi i dalje jer su ključna komponenta modernih, otvorenih i razvijenih gradova, što Zagreb treba biti«, kazao je Etlinger na prosvjedu.

E pa – dobro jutro, džezeri. Već deset godina Pravo na grad, Zelena akcija i drugi »nevidljivi« predvode tu borbu. Nosila ih policija u marice, ležali i sjedili na asfaltu, smrzavali se na Cvjetnom i u Varšavskoj, naučili kako se bori, uspostavili mrežu, naučili ljude da nije baš sve uzalud, postali pravi veterani nepristajanja – dok je SDP šutio i, gradeći se političkom snagom, ubirao parlamentarne prinadležnosti. Deset godina čekali su građani da uz njih stane neki političar. No eto – stao je. Je li stao zato što je popustila milanovićevska stega? Ili zato što partiju hvata nemir od aktualnog burkanja na ljevici? Nije nevažno, ali nije ni presudno. Ako je Dominik Etlinger pogodio adresu i ako nije izgovorio pogrešan govor – a kako sada stvari stoje, čini se da nije – građani se možda mogu početi nadati da se i SDP dosjetio vlastitoga posla.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka