Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Zemlja koje nema Borisa Pavelića

Pravo na osvetu

Foto Petar FABIJAN
Foto Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2012. u 13:19 2012-03-08T13:19:02+01:00

Društvo poput ovoga, koje nije u stanju izgraditi čak ni taj najniži stupanj brzih i učinkovitih sankcija za nasilnike i njihove roditelje, nije društvo, nego čopor u kojemu žrtve strahuju, a nasilnici kolo vode. 

Neka se nitko ne iznenadi ako roditelj čije su dijete unakazili uzvrati osvetom iste, animalne vrste. Neka se nitko ne iznenadi ako požanje oluju onaj koji je sijao vjetar. Društvo to ne mora uvažavati, ali zaštita vlastitog djeteta prethodi socijalnome instinktu, i zato, u ekstremnim slučajevima, može uključiti i osjećaj da samo osveta može primiriti razdrte duše. Roditelj djeteta žrtve može se osjetiti ovlaštenim da otkaže suglasnost društvenome ugovoru. To nema veze sa spremnošću na poštovanje zakona, nego s elementarnim instinktima i nekom primordijalnom moralnošću, koja se ne mora poklapati s pravnim uređivanjem međuljudskih odnosa. 

    Nasilje nad djecom najgore je od svih oblika nasilja u miru. Svako se drugo nasilje možda može razumjeti, premda ne i prihvatiti. Nasilje među odraslima, ma koliko neprihvatljivo bilo, može se pojmiti, jer najčešće ima shvatljive motive. Zato i može biti dostupno primjerenome kažnjavanju, ili mirnome rješavanju sporova, tome plemenitom konceptu modernih vremena. Ako pak otkliže u nasilje, napadnuti se može braniti, ovako ili onako. 

    Djeca i maloljetnici, međutim, ne mogu se braniti. Žele li se apokaliptičke teološke slike, nasilje nad njima slika je zla na Zemlji. Što da čini roditelj nad prizorom vlastitoga ozlijeđenog djeteta koje je moralo pretrpjeti udarce samo zato što se nekome prohtjelo da muči slabijeg od sebe? 

    Treba zaoštriti raspravu o maloljetničkome nasilju, ovih dana potaknutu po tko zna koji put nakon što su nasilnici gotovo ubili šesnaestogodišnjega mladića na Trgu Stjepana Radića u središtu Zagreba. Treba prestati lamentirati nad neefikasnošću sustava. Jer čak da nasilnici u najkraćem vremenu i dobiju zaslužene dugogodišnje zatvorske kazne, i da njihovi roditelji snose primjerene ozbiljne posljedice, može li to biti dovoljno da se žrtva ubuduće oslobodi straha, a roditelji mučne krivnje jer nisu zaštitili vlastito dijete? Učinkovit sustav primjerenih kazni nije najviše, nego najmanje što društvo može učiniti. A društvo poput ovoga, koje nije u stanju izgraditi čak ni taj najniži stupanj brzih i učinkovitih sankcija za nasilnike i njihove roditelje, nije društvo, nego čopor u kojemu žrtve strahuju, a nasilnici kolo vode. 

    I zato, sa stajališta roditelja, osveta ne mora biti odiozna. Štoviše, ona se može pričiniti moralnom obvezom. Roditelja razdire: ima li pravo na život onaj koji ga je mome djetetu pokušao oduzeti? Društvo odgovara: ima, zakon tako nalaže. Ali što je zakon za roditelja kojemu je živjeti s bezdanom prazninom? Nije li i Jahve poštedio Abrahamova sina, odustajući od dokaza vjernosti samome sebi? Zašto se ne spominje roditeljski osjećaj dužnosti da zaštiti vlastito dijete, koji biva nepovratno neispunjen pretrpi li dijete nasilje, premda ni dijete ni roditelj za to nasilje nisu odgovorni? Valja znati da je svako nasilje nad djetetom, osim što je najgora vrst nanošenja patnje, istodobno i optužnica za roditelja, koji dijete nije uspio zaštititi. 

    Zato valja osjećati smjerno poštovanje pred roditeljima koji se ne osvećuju zbog najgoreg. U Hrvatskoj naročito: sustav sankcija ovdje je utemeljen na strahu od nasilnika i zazoru od rješavanja socijalnih konflikata, strahu i zazoru duboko ukorijenjenim u ovdašnji mentalitet. Jasno je da se ova država boji nasilnika. Lakše joj je zanemarivati žrtve nego primjereno kazniti krivce i odgovorne. I zato, neka se nitko ne čudi ako padne krv onih kojima bi primjerena kazna trebala omogućiti da iskupe vlastito nedjelo. Jer roditelj koji osveti svoje dijete neće zatvor doživjeti kao kaznu, nego kao signal da će mu ono jednom možda ipak uspjeti oprostiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.