Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
22. studenoga 2019.
Zemlja koje nema Borisa Pavelića

Otići da ostane

Otići da ostane
Otići da ostane
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2012. u 17:29 2012-07-01T17:29:02+02:00

Ostane li sve kako jest, povjerenje javnosti u vladu moglo bi se narušiti do mjere u kojoj ona više ne može vjerodostojno funkcionirati. Iz posve nepolitičkog razloga

Ovo je situacija u kojoj valja pokazati mudrost i pronaći kompromis, jer obje strane imaju valjanih argumenata: i javnost, koja traži Čačićevu ostavku, ali i vlada, koja Čačića smatra prevrijednim da bi ga žrtvovala zbog nečega što nije prouzročio vlastitom voljom. Mora postojati otmjeniji način od kivnoga nadvikivanja u kojemu jedna strana ne čuje drugu. Jer uravnotežene su samo one zemlje koje slojevite prijepore rješavaju tako da obje strane ostanu relativno (ne)zadovoljne, ali da cijela zemlja, osvježena kompromisom, pronađe novo samopouzdanje.

Ne pripadamo onima koji bi presudu iskoristili da se osvete Čačiću za svu njegovu – često navodnu – bahatost i bezobrazluk. Štoviše, te smo njegove osobine često smatrali osvježavajućom iskrenošću u ovoj zemlji izvana nasmiješene, a iznutra duboko licemjerne »ne bi se štel mešat« politike, koja je omogućila sve stvarne hrvatske promašaje. Za razliku od pompozne i samozaljubljene hrvatske jalovosti, Čačić govori izravno, često svadljivo, ali nerijetko i ljekovito: ta je li se ijedan drugi političar ikad s našim kućnim šovinizmom obračunao kao što je to učinio Čačić, otresavši se prije devet godina onako grubo na petrinjsku HSP-ovu dogradonačelnicu Gordanu Dumbović, koja je na radiju rasistički vrijeđala Srbe? Ne mora svaka otresitost u politici nužno biti pogrešna: samo javnost koja nešto krije baš će uvijek zazirati od težih riječi. 

Presuda, međutim, nedvojbeno zahtijeva konzekvence. »Odgovoran jesam, ali nisam kriv«, govori Čačić, sugerirajući kako je to dovoljno da ostane drugi u vladi. Ali nije: odgovornost, ne krivica, ključna je riječ u pristojnoj politici. Nije prilagodio vožnju uvjetima na cesti i nije poštovao razmak među vozilima: da je i samo to, dovoljno je da odgovara. A posljedice nesreće taj »sitni« propust čine nepodnošljivim.

A opet, činjenica jest da Čačićevo nedjelo nema veze s politikom. Politički, ono je benignije od naoko nevažnih e-mailova kojima ministri od direktora javnih poduzeća zahtijevaju da im poznanikova prijatelja ostave na poslu. Čačićev se prijestup nehotičnošću i neželjenom slučajnošću suštinski razlikuje od nepreglednog mora kaznenih i moralnih prijestupa kojima ovdašnji političari građanima odvajkada ruše vjeru u vođenje javnih poslova. 

Na prvi pogled, dakle, situacija se čini nerješivom i potencijalno trajno konfliktnom: javnost ima pravo kada traži ostavku, vlada ima legitiman interes i utemeljene argumente kada Čačića ostavlja na položaju. Ostane li sve kako jest, povjerenje javnosti u vladu moglo bi se narušiti do mjere u kojoj ona više ne može vjerodostojno funkcionirati. Iz posve nepolitičkog razloga!

 Zato valja naći elegantni kompromis. Mora postojati srednje rješenje: uvažiti javnost, zadovoljiti interes vlade. Čačić treba otići, ali tako da ostane: povući se na mjesto s kojega može sačuvati utjecaj. Jer interes je nacije s obje strane barikade: i zadovoljiti zahtjev političkog morala, ali i sačuvati ljude koji vrijede.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.