Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
26. veljače 2020.
Pronađena zemlja Borisa Pavelića

Osveta lošijih

Osveta lošijih
Osveta lošijih
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2014. u 13:45 2014-03-27T13:45:32+01:00

Voditi lokalnu politiku u današnjoj Hrvatskoj ne može se drukčije nego mutno: nagodbama, spletkama i sumnjivim pogodbama. I nije to stvar osobnoga odabira, nego diktat postojećega zakonskog okvira

Želi li doista sačuvati obraz, a ne odigrati tek poštenjačku farsu, Zoran Milanović morao bi poduprijeti vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu, a ne mu prijetiti izbacivanjem iz stranke. Jer ako Sabo i jest prekršio zakon, prijestup nije posljedica osobnoga nemorala, nego igre po postojećim dnevnopolitičkim pravilima. Nije Sabo grabio za sebe – kao što možda jest Marina Lovrić Merzel – nego je naprosto vodio politiku u provinciji, onako kako se ona odvajkada vodi. Nije Sabin problem što se dogovarao, nego što se za to saznalo.

Ali, voditi lokalnu politiku u današnjoj Hrvatskoj ne može se drukčije nego mutno: nagodbama, spletkama i sumnjivim pogodbama. I nije to stvar osobnoga odabira, nego diktat postojećega zakonskog okvira. A za taj okvir nije odgovoran Sabo, nego – Milanović.

   Petsto općina i više od stotinu gradova – taj je sustav apsurdan i preskup, ali i osuđen na sistemsku korupciju. Tko može nadzirati toliko minijaturnih, besmislenih i suvišnih parlamenata i vlada? Tko može kontrolirati kakvim se sve nagodbama osvaja vlast, dijele masne naknade i primamljive pogodnosti? Tko može prepriječiti tu rijeku nepregledne trgovine, skrivenu pod nepreciznim imenom demokratske i legitimne lokalne vlasti?

   I bi li sad baš gradonačelnik Sabo, po mnogo čemu jedinstven u povijesti ove zemlje, trebao platiti za to što njegova stranka nema volje ni hrabrosti razgraditi tu strukturalnu korupciju? Bi li baš Sabo trebao postati žrtvom močvare koju je nedavno i novi državni odvjetnik Dinko Cvitan istaknuo kao naročit problem? Je li baš Sabo jedan od tih Cvitanovih »lokalnih šerifa« koji su »daleko opasniji nego što to izgleda«?

   Ne idealiziramo Sabu, ali nemojmo zaboraviti da se taj političar, na neusporedivo težim i opasnijim problemima, pokazao čovjekom od karaktera, primjerom drukčije i bolje Hrvatske. Sabin primjer svjedoči nešto iznimno rijetko: da čak i čovjek opterećen teškim ratnim traumama može biti uspješan političar oslobođen nacionalizma – pritom još u Vukovaru. Ta vrst integriteta osobna je vrlina, i nipošto odlika SDP-a – utoliko je Željko Sabo bolji od svoje stranke.

   Ako je potkupljivao hadezeovce, činio je to zato što je potkupljivanje srž njihove vlastite politike. Ta moglo bi se nabrajati koliko je puta HDZ novcem stizao na vlast! Ali za Sabu, dnevna je politika jedno, životna načela drugo. Zanemari li Milanović tu činjenicu, i odrekne li Sabi pravo da sam odluči o vlastitoj sudbini, časnog će čovjeka izjednačiti sa svim potkupljenim moralnim ništicama, od Sanadera naniže. Sabo, međutim, nije od te vrste. Nema u njemu one bijedne mekušnosti koja ljude pretvara u gmizavce. Jest, političar je, osvajao je vlast – ako je prekršio zakon, učinio je to jer je koruptivan sustav, a ne da se sam obogati. Tu naizgled nevidljivu, a zapravo presudnu razliku, Milanović bi morao imati hrabrosti javno braniti, ne bježeći od sočnih hadezeovskih skarednosti, i naglašavajući zašto je Sabo važan za Vukovar i zemlju. U suprotnom, populistički žrtvujući časnog veterana, čuvat će nečastan sustav, koji je stvorio HDZ da proizvodi korupciju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.