Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Pronađena zemlja Borisa Pavelića

kolumna Odgođena budućnost

Foto Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto Nikola Cutuk/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2016. u 21:24 2016-12-08T21:24:00+01:00

C ijela hrvatska politička klasa odbija ukloniti nacistički slogan postavljen na zgradu vrtića (!) u Jasenovcu, gdje su hrvatski nacistički kolaboracionisti ubili više od osamdeset tisuća Srba, Židova, Roma i onih koji su im se protivili. Hrvatska je ovih dana ponovo blokirala nastavak pregovora Srbije s EU-om, i to u poglavljima o obrazovanju, znanosti i kulturi, ne objasnivši javnosti zašto. Iz Bosne i Hercegovine, s najviših mjesta stižu tvrdnje kako u Hrvatskoj objavljuju lažne tvrdnje o islamskoj radikalizaciji u susjednoj zemlji. Sada je već posve jasno – raspala se vizija europeizacije regije. Mjesecima već svađe su sve češće, političko se povjerenje namjerno razara, vlasti ne čine ništa da ga sačuvaju i obnove; štoviše. Sada se još samo valja nadati da ovo namjerno kvarenje neće ugroziti slobodu kretanja – premda smo i to prošle godine bili prisiljeni gledati. Za sve to, najodgovornija je hrvatska vlast, jer Hrvatska bi danas – ne Slovenija, i ne Srbija – susjedima trebala krčiti put u Europu. Hrvatska vlast, u jednu riječ, i Hrvatskoj i regiji odgađa budućnost.

Hrvatska danas ima predsjednicu koja deklarativno osuđuje ustaštvo, ali ga šutnjom i zanemarivanjem incidenata praktički tolerira, pa i potiče. Jer što mislite, kakve reakcije u Srbiji i BiH izazivaju vijesti o proustaškoj ploči u Jasenovcu? Kakvo gorivo dolijevaju na vatru tamošnjih nacionalista i šovinista? Hrvatska ima predsjednicu koja se u regiji bivše Jugoslavije ponaša kao slon u staklarnici. Hrvatska ima predsjednicu koja o Bosni i Hercegovini ne zna baš ništa, i čije izjave o toj zemlji samo dodatno kompliciraju odnose, istodobno vrijeđajući Bošnjake i provocirajući Milorada Dodika. Hrvatska ima predsjednicu koja nikada, ni jednom jedinom riječju, nije progovorila o odgovornosti za hrvatsko-bošnjački rat, a uporno optužuje Bošnjake za muslimansku radikalizaciju. Hrvatska ima predsjednicu koja daje naslutiti da bi probleme u BiH rješavala ne u dogovoru sa Sarajevom, a potom i Mostarom i Banja Lukom, nego s Beogradom i Aleksandrom Vučićem, premda se ta Tuđmanom inspirirana zamisao pokazala fatalno pogubnom. U jednu riječ, Hrvatska danas ima predsjednicu koja uništava budućnost vlastite zemlje i susjedstva, baš kao što je prije dvadeset godina imala i takvoga predsjednika.

Hrvatska vlada ponaša se slično. Plenković, sada je posve jasno, bio je obmana; Most, kako pokazuje ponašanje ministra Vlahe Orepića, primjerenije bi bilo zvati »mostom strave«. Premijerova kontradiktorna reakcija na provokaciju u Jasenovcu – da stvar jest »delikatna«, ali je, eto, i legalna, pa nemamo druge nego je riješiti u parlamentarnoj proceduri – umjesto da otkloni problem, širom je otvorila vrata poplavi ustaškoga revizionizma, i sada samo još treba vidjeti gdje će i kako sve to završiti. Navodno proeuropska vlada tako je svoj civilizacijski put okončala i prije nego što je na nj stupila: u manje od dva mjeseca, od civilizacijske je nade degradirala u faktičkoga jamca konačne legitimizacije ustaštva.
Povrđuje se, naposljetku, da je Hrvatska pretvorena u cinično, nehumano, od empatije ispražnjeno društvo. To, da se tek koji medij uznemiri kada pored ustaškoga logora smrti osvane u kamenu uklesan ustaški pozdrav, kao i to da cijeli institucionalni mehanizam prizna nemoć pred takvom nezapamćenom provokacijom, svjedoči o kolektivnome, konačnome i dugoročnom zaboravu temeljnih vrijednosti poslijeratnoga svijeta; svjedoči, dakle, da je Hrvatska već oduševljeno uskočila u ovu novu samoubilačku kompoziciju koju vuče lokomotiva Trumpa, Brexita, istočnoeuropskog desničarenja i globalne eksplozije mržnje.

Ovdašnja verzija te mržnje formulirana je ovako: ako je legitiman pozdrav »Za dom spremni«, nije li legitimno i ono što je pod tim pozdravom počinjeno? Nazire se da nositelji rehabilitacije ustaštva – a njih nečinjenjem podržavaju, da ponovimo, Plenkovićev HDZ i predsjednica Republike – na to pitanje kane odgovoriti parafrazirajući slogan mržnje svog omiljenog »pisca«, Mile Budaka: dio negirati, dio krivotvoriti, dio rehabilitirati. Jasenovac, to već čujemo, od ustaškoga logora smrti kane pretvoriti u »partizanski logor smrti«; ustaše od šovinističkih zločinaca u hrvatske domoljube, a njihovu državu, taj izraz nacionalne izdaje, kreću tumačiti »u ondašnjem kontekstu«. Takvo nešto nije bilo moguće ni devedesetih ni dvijetisućitih – sada, pak, prilika se čini idealnom: EU je nemoćan, dok Amerika, nakon Trumpove pobjede, kao da odbacuje dosadašnju osjetljivost na pokušaje rehabilitacije nacizma. Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Hoyt Brian Yee, kaže u ponedjeljak u Zagrebu kako »ne vidi trend« fašizacije u Hrvatskoj. Baš zanimljivo – prije osam mjeseci, u travnju, kada su židovske organizacije najavile bojkot komemoracije u Jasenovcu, u Zagreb je odmah doletio posebni izaslanik State Departmenta za pitanja holokausta Nicholas Dean, da podsjeti kako »predsjednik Republike treba osuditi govor mržnje i neprimjerene uzvike« te da »govoru mržnje, antisemitizmu i bigoteriji nema mjesta u demokraciji«. Uoči Deanova dolaska u Zagreb, predsjednica Republike požurila se održati svoj jedini koliko-toliko jasan govor osude ustaštva. Nakon Yeeova posjeta, kada je o jasenovačkoj ploči riječ, predsjednica se »ne može miješati u rad lokalne samouprave«. Ako dobro čitamo znakove vremena, ne čeka nas ništa dobro. Odgodili su nam budućnost, a prošlosti široko otvorili vrata. Zašto, ne znamo. Ali, što bi to moglo donijeti – možemo naslutiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka