Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 3
Sutra: 13° 13° 3
22. travnja 2019.
Zemlja koje nema Borisa Pavelića

Milanović poput Tuđmana

Zoran Milanović, Foto: D. JELINEK
Zoran Milanović, Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 26. travanj 2012. u 17:56 2012-04-26T17:56:12+02:00

Javno objavljenom mogućnošću da njezin predsjednik ne ode na summit NATO-a u Chicago, grad iz kojega potječe američki predsjednik, samo zato što mu se ne dopadaju pitanja iz viznoga obrasca, hrvatska vlada partnerima poručuje da od nje još mogu očekivati svakakva neočekivana iznenađenja

Koliko će hrvatsko-američkome partnerstvu pridonijeti ljutnja premijera Milanovića na pitanja iz američke vize koju mora imati želi li putovati na summit NATO-a u Chicago? Hoće li partnerima biti drago čuti da hrvatski premijer želi propisivati kako da Amerikanci sastavljaju vizne obrasce? Hoće li hrvatskim vojnicima u Afganistanu koristiti Milanovićeva ljutnja? Hoće li ona ubrzati ukidanje američkih viza Hrvatima, koje se u američkome Kongresu upravo bliži kraju?

Sumnjamo da će odgovor na ijedno od tih pitanja ići u korist Hrvatskoj. Ta zar nije neobično javno sugerirati da premijer nove i neiskusne članice NATO-a razmišlja o otkazivanju dolaska na summit u zemlju koja je NATO stvorila, i to zato što mu se ne sviđaju pitanja iz vize koja postoje već godinama, i s kojom nitko nikada nije radio problem, naročito ne na tako visokoj političkoj razini kakva je razina predsjednika vlade?

Novi je list doznao da u vladi smatraju »ponižavajućim« i »apsurdnim« što hrvatski premijer, ravnopravan među jednakima u NATO-u, mora odgovarati na nekoliko bizarnih viznih pitanja. Milanović će naime morati odgovoriti kani li organizirati prostituciju ili činiti terorističke akte. Dakako da su to nadasve bedasta, pa ako hoćemo ponižavajuća pitanja, za premijera partnerske države. Ne treba sumnjati da bi se s tim složili i američki partneri sami. Ali ovdje nije riječ o tome.

Riječ je, s jedne strane, naprosto o vladavini prava: ista pravila za svakoga. Riječ je i o odnosima dviju država, pa i o vjerodostojnosti unutar NATO saveza. Javno objavljenom mogućnošću da njezin predsjednik ne ode na summit NATO-a u Chicago, grad iz kojega potječe američki predsjednik, samo zato što mu se ne dopadaju pitanja iz viznoga obrasca, hrvatska vlada partnerima poručuje da od nje još mogu očekivati svakakva neočekivana iznenađenja. Jesu li u vladi baš tako sigurni da bi premijerov ostanak u Zagrebu koristio Hrvatskoj i njezinome angažmanu u NATO-u?

Ne ispunjava samo hrvatski premijer vizni formular kada odlazi u SAD. Ispunjavaju ga sigurno i albanski i turski premijer, a nesumnjivo i makedonski, bude li nesretna pristupnica pozvana u Chicago.

Ispunjavao ga je prije Milanovića svaki hrvatski dužnosnik koji je putovao u SAD. Preciznije: nije osobno on, nego službenici u protokolu, pa je vizna procedura svedena na posve nevažnu, usputnu formalnost.

Mnogi hrvatski državljani, koji su proteklih godina pozvani preko Atlantika, mogu potvrditi da je vizna procedura, istina, nezaobilazna, ali ni po čemu ponižavajuća ili namjerno komplicirana: domaćini najčešće pokažu da taj ne baš ugodni, ali nezaobilazni detalj žele učiniti što bržim i jednostavnijim.

Uostalom, vize u demokracijama ne bi trebale postojati zato da države ponižavaju goste, nego da probleme pokušaju ostaviti izvan svojih granica. Hrvatska, možda, u posljednjih nekoliko godina prestaje biti zemlja kojoj se ne može vjerovati, prerastajući u državu čiji državljani uskoro više neće trebati vize za SAD.

No način kojim premijer američkim partnerima to nastoji objasniti čini se znakom pretjeranoga i nepotrebnog nestrpljenja. Nedavno je Vesna Pusić u Washingtonu obaviještena da Hrvatska treba riješiti još samo jedan problem kako bi vize za SAD bile ukinute.

Zoran Milanović za hrvatsko će dostojanstvo učiniti mnogo više riješi li taj jedini preostali problem, nego ako ne ode u Chicago, pa tako cijelu zemlju opet, poput Tuđmana nekada, prožme provincijalnim kompleksom uvrijeđene regionalne sile koju ponižava mrska Amerika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš