Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Zemlja koje nema Borisa Pavelića

Johnson u Rvackoj

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2012. u 14:46 2012-08-30T14:46:45+02:00

Govoriti protiv Europe u Velikoj Britaniji i u Hrvatskoj oduvijek je značilo nešto posve različito; znači i danas

Boris Johnson ikona je uspješne suvremene demokracije. Luckasti 48-godišnji gradonačelnik Londona, jedini britanski političar kojega birači zovu imenom ili nadimcima »Bojo« ili »Bozza«, upravo je uspješno iznio Olimpijadu, ostvarujući marljivo svoju veliku viziju – pretvoriti London u »najbolji grad na svijetu«. Samo, što zna Bozza o Rvackoj? 

    »Ovako nešto nema nigdje u Europi. Zelenije je i ljepše nego, naprimjer, Grčka, manje je napučeno nego Francuska, otoci izgledaju kao da su iz snova, izvanzemaljski, prelijepi otoci. Volio bih doći ponovno i gledajući ove stare kamene kuće, zavidim vam«. Tako je, zadivljen, govorio bivši đak Eatona i Oxforda ovih dana na metkovskome Radiju Naroni, ljetujući potajno s obitelji u dolini Neretve. I Boris Johnson, dakle, svrstao se u dugu kolonu poznatih koji su prepoznali ovdašnje ljepote. 

    Točno je sve što je rekao. Ali Hrvatima je poručio još nešto: »Budite vrlo oprezni! Hrvatska je prekrasna zemlja s velikim ekonomskim potencijalima, no nemojte postati robovi briselske demokracije«. I još: »Nije na meni da vam dajem savjet, ali trenutno nije dobro vrijeme za pristupanje euru. Nemojte ići na brod koji tone«. 

    Ne može Bozza ni zamisliti koliko te rečenice gode uhu onih od čijih bi se vrijednosti naježio svaki gradonačelnik Londona. Govoriti protiv Europe u Velikoj Britaniji i u Hrvatskoj oduvijek je značilo nešto posve različito; znači i danas. Johnsonova su upozorenja tipičan izraz britanskih, ne hrvatskih strahova – ali su ih ovdašnji mediji s užitkom pretvorili u ovo drugo. Jer zanimljivo je, recimo, da ono što Johnson smatra dobrom osobinom EU – slobodnu trgovinu na primjer – u Hrvatskoj mnogi doživljavaju kao prijetnju. A i njegova preteška riječ o »robovima briselske demokracije« očito protuslovi mogućnosti da »mladi Hrvati mogu raditi u drugim dijelovima Europe«, o kojoj se Johnson dakako povoljno izjasnio, a koju donosi članstvo u EU. 

    Dakako da ne treba preozbiljno shvaćati kurtoazne izjave gosta na godišnjem odmoru. Ali nije nezanimljivo uočiti potrebu ovdašnjih medija da baš svaki minorni napad na EU gurnu ravno u naslov, kao da objavljuje raspad Europe.    

    No takve izjave glamuroznih gostiju bez konteksta se uopće ne mogu razumjeti: zatravljeni jedinstvenom ljepotom Dalmacije, kreatori organiziranog svijeta logično zaključuju kako ovoj zemlji nitko izvana ne treba. Logična je to, ali i posve netočna pretpostavka. Jer, što Johnson može znati o naličju te ljepote? One stare kamene kuće, na kojima nam zavidi, propale su, urušene i zaboravljene; otoci, koje odnjegovano britansko oko vidi »izvanzemaljskim, prelijepim«, napušteni su, ostarjeli, tužni i neobrađeni. To je zemlja o kojoj svjetski čovjek ništa ne zna: Rvacka kojoj je ljepota poklonjena, a nered sama stvara. A ako i jest došlo vrijeme da i gradonačelnik Londona može ovdje uživati, zasluga je to samo europeiziranja Hrvatske. Zato, završimo mi započeto, a kad postanemo članica, zajedno ćemo s bjelokosim raščupancem jadikovati nad nepravdama najboljega od svih svjetova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.