Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Zemlja koje nema Borisa Pavelića

Iglene uši Europe

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2012. u 13:59 2012-10-11T13:59:28+02:00

Busse hrvatske nedostatke povezuje sa samom biti problema današnje EU, i zbog toga bi se administracija u Zagrebu trebala naročito zabrinuti. Busse naime piše kako je »najveća greška EU uopće« činjenica da se proširenje ne nadzire dovoljno, da »funkcionira po načelu automatskog pilota«. Očito su lekcije aktualne krize već dobro naučene, i očito je da bi zbog njih mogla ispaštati baš Hrvatska

Michael Martens, balkanski dopisnik Frankfurter allgemeine zeitunga (FAZ), nedavno je izjavio kako su FAZ-ovi tekstovi 1991. uvelike utjecali da se kancelar Helmut Kohl zauzme za priznanje Hrvatske i Slovenije. Zato ne treba olako shvatiti upozorenje koje FAZ-ov dopisnik iz Bruxellesa Nikolaus Busse jučer upućuje s naslovnice utjecajnoga njemačkog dnevnika: Hrvatska ne ispunjava uvjete za članstvo u EU! 

   Trenutak nije povoljan. Nepovjerenje je važna konstanta europskoga proširenja danas: EU je nepovjerljiva s razlogom, balkanske zemlje bez razloga. Rumunjska i Bugarska neprestano su breme EU: članice, a ne uspijevaju ispuniti kriterije za članstvo. Kriza eurozone samo produbljuje nepovjerenje: naše su novine u subotu prenijele mišljenje britanskog novinara Tima Judaha, koji Grčku promatra kao zemlju koja nikada nije ispunila temeljne kriterije za članstvom u EU. »Glumljenje Europe« – tako Judah zove procese prikrivanja istine u uzdrmanim članicama EU. 

  Razumljivo je zato da su diplomati nepovjerljivi. Hrvatska državna uprava, tvrde, »nije u dovoljnoj mjeri sposobna primijeniti pravne norme EU«. Bismo li se usudili ustvrditi suprotno? Dopisnik FAZ-a sugerira kako je Hrvatska, poput Rumunjske i Bugarske, »koruptivna pseudo pravna država«. Hoćemo li bespogovorno argumentirati suprotno? »Što opet doživljavamo ovih dana, devet mjeseci prije planiranog ulaska Hrvatske u EU? Europska komisija predstavlja dugu listu nedostataka iako su pregovori s ovom zemljom okončani još prošle godine«, komentira FAZ na naslovnici jučerašnji izvještaj o nadzoru. Pa nastavlja prigovarati, s neskrivenom ljutnjom: »Zašto su opet sve instance u Bruxellesu i u zemljama članicama propustile kandidata koji očito ni na papiru ne ispunjava uvjete za članstvo? Koliko bi zemalja koje još nisu zrele trebalo ući u EU?«. 

   Busse hrvatske nedostatke povezuje sa samom biti problema današnje EU, i zbog toga bi se administracija u Zagrebu trebala naročito zabrinuti. Busse naime piše kako je »najveća greška EU uopće« činjenica da se proširenje ne nadzire dovoljno, da »funkcionira po načelu automatskog pilota«. Očito su lekcije aktualne krize već dobro naučene, i očito je da bi zbog njih mogla ispaštati baš Hrvatska – s pravom ili bez njega. 

  Moglo bi se, naime, argumentirati suprotno od onoga što jučer tvrdi FAZ. Jest, istina je da je Hrvatska (bila) »koruptivna pseudo pravna država«, ali je isto tako istina da je mnogo toga promijenjeno nabolje. Istina je da mnogo nije učinjeno, ali je istina i da je 27 država – uključujući Njemačku – potpisalo završetak pregovora. Istina je da savršenstva nema niti će ga biti, ali istina je i to da je EU sama potvrdila kako je Hrvatska završila posao. Odgoda bi bila ružan presedan, štetan za EU, ali za Hrvatsku još i više. Nacija bi, naime, trebala imati na umu što može biti alternativa – pad natrag u društveni besmisao, koji istočno od hrvatskih granica upravo hvata nov, možda nepovratan zamah. I zato treba učiniti sve da se provučemo napokon kroz te iglene uši Europe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.