Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Zemlja koje nema Borisa Pavelića

Hysteria rediviva

Veli i Mali škoj
Veli i Mali škoj
Autor:
Objavljeno: 2. kolovoz 2012. u 16:21 2012-08-02T16:21:43+02:00

Hrvatska je potpisala Sporazum o granici s BiH, i treba ga još samo ratificirati. Sporazum je dobar, pogoduje i nama i Bosancima, ratifikacija normalizira regiju, donosi bod nama, bod Bosancima, i šalje signal prijateljstva preko granice

Hysteria rediviva, skviče mali kućni demoni. Suverenitet! Integritet! Granice! Teritorij! A u nižem registru: Izdaja! Prevara! Prodaja! Prepuštanje! Sve smo to već toliko puta morali trpjeti, svu tu silu nepotrebne nervoze koja je na kraju – nije ni moglo biti drukčije – utopljena u onoj čaši vode Piranskoga zaljeva. 
   Ali ovo, što se upravo nasukava na one grote od devet kvadrata, tek će to biti prava farsa. Jer za nju je HDZ odgovoran da ne može biti odgovorniji: tu se otac nacije opako nasukao. Stvoritelj države, vrhunac tisućljetne povijesti, osloboditelj i najveći Hrvat – dio teritorija prepustio Bosancima! E, to je bogme nezgodno! No bestidnosti HDZ-u nikad nije manjkalo – što bestidniji, na Balkanu uspješniji, tu je lekciju HDZ odavna svladao. Jer sad su, eto, za njihove pogreške opet krivi komunisti. 

    A vlada naprosto nastoji u miru riješiti problem kojeg nema. Trinaest je godina prošlo otkad je sporazum potpisan, trinaest godina taj je sporazum na snazi, istina, privremeno, dok ga i Hrvatska ne ratificira. Bosna, čak i ovakva kljasta, odavno je to učinila. Hrvatska međutim nije: gospoda su se našla u škripcu kad su shvatila da je Franjo Tuđman – pa kud baš on?!, drhti domoljubna duša – dva otoka naprosto prepustio susjednoj državi. Pa oklijevaju već godinama, nipošto europski, nipošto dobrosusjedski, nipošto u duhu suradnje i deklaracije da neće ništa otežavati susjedima. 

    U tome ovu vladu podržava čak i Davorin Rudolf, stručnjak za međunarodno pravo koji se godinama suprotstavljao kompromisnome rješenju problema sa Slovencima. Uoči dogovora s Borutom Pahorom, Jadranka Kosor demonstrativno je Rudolfa uklonila iz tijela koja su trebala pripremiti dogovor. No u slučaju Maloga i Velog Škoja ne dvoji čak ni Rudolf: ratificirajte Sporazum o granici s BiH, poručuje, ne sramotite se, ne možete pred nadležna međunarodna tijela sa zahtjevom da ne vrijedi ono što je vaš predsjednik osobno potpisao. Srbi bi rekli: »Puj, pik, ne važi!«  
  Farsa se, dakle, zahuktava, smiješna, ali kiselo smiješna. Razotkriva još jednom ono što je Karamarko već pokazao: da ne kani biti fer opozicija. Karamarkov Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić okuplja dolje nekakav županijski konsenzus, na koji nasjedaju i naivčine iz koalicijskih stranaka, ne razumijevajući da time potkopavaju i vlastitu vladu, i vlastitu zemlju. Već se čuju tvrdnje da će »ulazak u EU ugroziti Dubrovačko-neretvansku županiju«. 
    Sve je to staro, zamorno, štetno i anakrono hadezeovsko ucjenjivanje. Opet smo prisiljeni gledati otrcani film političke nedoraslosti hrvatskoga desnog centra. Nesposobni da promijene matricu nacionalne ugroženosti koju su sami učvrstili, HDZ nas sve zajedno vuče natrag u jalovo tapkanje u mjestu.     A stvar je djetinje jednostavna: Hrvatska je potpisala Sporazum o granici s BiH, i treba ga još samo ratificirati. Sporazum je dobar, pogoduje i nama i Bosancima, ratifikacija normalizira regiju, donosi bod nama, bod Bosancima, i šalje signal prijateljstva preko granice. Zato, obavimo to, pa idemo dalje. Dosta tog glupiranja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.