Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Komentar Borisa Pavelića

Govornik ispuhanih mitova

Snimio Ognjen ALUJEVIĆ
Snimio Ognjen ALUJEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2012. u 12:45 2012-11-28T12:45:38+01:00

Cijela knjiga apsurda dala bi se ispisati na temelju jedne jedine Karamarkove politički bedaste rečenice. Ali nije dobro za europsku zemlju da joj glavnu oporbenu stranku vodi čovjek koji tako loše govori. Karamarko iz dana u dan potvrđuje obeshrabrujuću retoričku skučenost

Pet do dvanaest je da se ujedine državotvorne stranke i pokušaju Hrvatsku učiniti boljom i pravednijom. Nećemo dopustiti da se bilo koja hrvatska vrijednost nastala devedesetih godina relativizira i stavlja u drugi plan iza socijalističkih vrijednosti koje nam se danas nude i nameću – prenijela je Hina izjavu Tomislava Karamarka nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma HDZ-a i HSP-a Ante Starčević.

Predsjednik najjače oporbene stranke tim je rečenicama još jednom demonstrirao zapanjujući retorički manjak i nesposobnost da politički misli izvan HDZ-ovih stereotipa devedesetih, danas ispražnjenih od svakoga stvarnog značenja – ako su ikad išta i značili. 

   Jer što danas znači govoriti o »državotvornim strankama«? Ako naime postoje »državotvorne«, postoje i one druge, nedržavotvorne. Te su pak, u diskursu »vrijednosti nastalih devedesetih«, bez sumnje – izdajničke. Možda IDS? SDP? HNS? Te stranke, koje su Hrvatsku 2000. izvukle iz izolacije a danas je vode u EU, jesu li one »nedržavotvorne«?

Ili su takve možda ipak bile koje su svojedobno činile sve da Hrvatska ne uđe u EU, na čelu sa strankom koju danas vodi Karamarko? Jer je jasno da bi ostanak izvan EU Hrvatsku gotovo sigurno približio socijalnome rasapu kakvome danas svjedočimo u Srbiji i BiH. 

  Ili, koje su to »hrvatske vrijednosti nastale devedesetih«? Nezavisnost? A tko to nezavisnost »relativizira i stavlja u drugi plan«? Ili je to možda Tuđmanova pretvorba? Smeta li Karamarku što je HDZ-ova većina 2010. provela ustavne promjene kojima je potencijalno, ali trajno, kriminaliziran svaki čin te »vrijednosti devedesetih«? Na koga cilja Karamarko: na Tuđmana, koji je kriminalnu pretvorbu omogućio, ili na Kosor, koja ju je kriminalizirala? Koji je HDZ tu za Karamarka kriv? 

   I koje nam se to, naposljetku, »socijalističke vrijednosti danas nude i nameću«? EU? Čekajte, pa nije li EU kapitalistička? Ili Karamarko ima neke ekskluzivne informacije? Ili možda misli na onu »socijalističku vrijednost« nerada koju nam je ovih dana tako zabavno priuštio Karamarkov uzdanik Milijan Brkić, kada je prepisao diplomski rad? 

  Cijela knjiga apsurda dala bi se ispisati na temelju jedne jedine Karamarkove politički bedaste rečenice. Ali nije dobro za europsku zemlju da joj glavnu oporbenu stranku vodi čovjek koji tako loše govori. Karamarko iz dana u dan potvrđuje obeshrabrujuću retoričku skučenost.

Nedavno je, primjerice, vladajućoj koaliciji predbacio da ništa na radi, nego »samo citira Voltairea«. Trebalo je to zvučati kao posprdna i duhovita dosjetka. Ali nije: političar koji učenje od Voltairea tumači kao dokaz nerada i besposličarenja, a istodobno se ne uspijeva odmaknuti od davno ispuhanih nacionalističkih mitova, vlastitoj zemlji ni ubuduće neće moći priskrbiti ništa bolje od najbližih suradnika koji prepisuju diplomske radove.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.