Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
23. ožujka 2019.
Zemlja koje nema Borisa Pavelića

Federalizam po Čoviću

Dragan Čović, Foto: AP
Dragan Čović, Foto: AP
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2010. u 20:01 2010-12-05T20:01:16+01:00

Federalizacija po Dodiku, Čoviću i Vlajkiju ne znači učvršćenje i europeizaciju BiH, nego atomizaciju u političko divljaštvo: tebi tvoje, meni moje, ne pitam te, ne pitaj me

HDZ BiH traži federalizaciju. Dobit će je, jer su se izjalovile prognoze da će Republika Srpska propasti, a Federacija BiH prosperirati, pa onda »usisati« manji entitet. Deset godina poslije Daytona, stanje je obrnuto: RS postaje državom, a federacija propada. Stvarnost, dakle, vodi federalizaciji po mjeri RS-a, bilo to moralno ili ne. Pitanje više nije – »federacija, da ili ne«, nego – »kakva federacija«? No, u tome »kakva« i jest ključni problem: kada bi tamošnji političari imali mudrosti, ustroj države već je mogao biti dogovoren. I zato, nije problem u samome hrvatskome zahtjevu za jednakim institucionalnim pravima.

Razumljivo je, naime, da će Hrvati uporno tražiti ono što imaju i Srbi, sve dok im se to čini boljim i kvalitetnijim od onoga što sami imaju. Samo, je li to uistinu bolje i kvalitetnije, sa stajališta europske demokracije, koja bi ovdašnjim državama trebala biti kriterijem? Na to može odgovoriti zanimljiva usporedba odnosa hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini prema hrvatskome članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću s jedne, i hrvatskome potpredsjedniku Republike Srpske Emilu Vlajkiju, s druge strane.

Komšić je crvena krpa hrvatske politike u BiH. Na temelju službeno neprovjerivog, ali vjerojatno točnog izračuna, hrvatske stranke u BiH tvrde da su Komšića izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati, pa da zato, premda zakonit, nije legitiman hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH. To što BiH Hrvati ne mogu izabrati »svoga« predstavnika – premda Komšić jest jedan od njih – hrvatskoj politici u BiH ključni je argument za tvrdnju da su Hrvati institucionalno zakinuti. I zato traže reformu institucija, ponajbolje tako da se formira hrvatska replika RS. Jednadžba naizgled jasna.

Samo, balkanski jasna – prejasna. Nitko, prije svega, ne spominje to što Čović nije imao ništa protiv Dodikova poziva Srbima da u Federaciji BiH glasaju za Borjanu Krišto, kandidatkinju HDZ-a BiH za predsjedništvo BiH. Bi li dakle Krišto bila legitimna, da je izabrana glasovima Srba? Potom, što se događa u Republici Srpskoj? Na posljednjim izborima, za hrvatskoga potpredsjednika RS-a izabran je Emil Vlajki, malo poznati sveučilišni profesor iz Banja Luke. Institucionalno, mjesto hrvatskoga potpredsjednika RS najviša je dužnost koju Hrvati u tom entitetu imaju. Ta ustavna kategorija trebala bi jamčiti ustavnu ravnopravnost Hrvata u srpskome entitetu. U stvarnosti, to važno mjesto, prvo do Dodika, pretvoreno je u sinekuru za anonimnoga zagovornika revizionizma i antisemitizma. Vlajki je, naime, potpredsjednikom Republike Srpske postao s točno 6101 glasom, odnosno 0,96 posto. Pa koliko je on onda legitiman? Nije li za Komšića glasalo više Hrvata nego za Vlajkija? No takva pitanja nisu plodotvorna, jer osporavaju zakonski ustroj BiH

Opravdanije je pitati nešto drugo: ako hrvatske stranke u BiH osporavaju Željka Komšića, kako to da nisu zavirile u ono što govori Emil Vlajki? A on je upravo izjavio da u Srebrenici nije počinjen genocid. »Da su nacisti imali srpsku koncepciju genocidnosti, onda bi poslije Drugog svjetskog rata bar četiri od šest milijuna stradalih ostalo u životu«, prepustio se Vlajki povijesnim meditacijama. I još, tipično za sitne političke duše: »Židovi su krivi za jedan dio srpske patnje«, za što Vlajki »ima dokaze iz zapadnih izvora«. Kako je moguće da HDZ-u BiH, i ostalim hrvatskim strankama u BiH, takav govor nije zasmetao? Jednostavno: zato što federalizacija po Dodiku, Čoviću i Vlajkiju ne znači učvršćenje i europeizaciju BiH, nego atomizaciju u političko divljaštvo: tebi tvoje, meni moje, ne pitam te, ne pitaj me. Za ljude ćemo lako: ionako nisu više od Dodikovih Srba i Čovićevih Hrvata.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown