Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
24. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Zašto uvijek baš Rijeka?

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2018. u 12:40 2018-01-04T12:40:10+01:00

Je li možda zatvaranje riječkog Konzuma samo jedno od sredstava pritisaka na dobavljače u procesu nagodbe, da se javnost ustraši, a oni lakše popuste Ramljakovom pritisku? Možda, ali to mu neće proći. Jaki igrači neće sebe slomiti da bi privremena uprava izgledala uspješna

Baš u Rijeci, od Nove godine je zatvoren najveći prodajni prostor Konzuma u Hrvatskoj. Je li to početak kraja koncerna, ili samo odraz činjenice da je Rijeka postala najslabija karika Hrvatske, mjesto koje tako rapidno ekonomski i demografski slabi da su brojke ovdje naprosto postale neodržive pa je prodajno mjesto s 93 zaposlena jednostavno postalo preveliko i preskupo za broj ljudi koje bi trebao opsluživati?

Odgovor na to pitanje dat će idući mjeseci kad će se vidjeti sudbina Agrokora u cjelini, ali svakako je više nego indikativno da privremena uprava odlučuje tako radikalno krenuti u raščišćavanje stanja u koncernu. Ne zatvaraju se, kao prošlog ljeta, neki mali dučančići bogu iza nogu, nego najveći riječki trgovački objekt tog tipa. To je indikativno i za Konzum, ali i za Rijeku.

Da je Konzum u teškoj situaciji, pokazalo je znamenito revidirano izvješće za prošlu i pretprošlu godinu. Taj trgovački lanac je 2015. završio u minusu od 1,4 milijarde kuna, umjesto u plusu od 235 milijuna kuna kako je pokazivalo Todorićevo izvješće. Prošle godine, nakon svih prepravaka, minus je iznosio više od 1,8 milijardi kuna, i ovo je samo očekivani nastavak toga pada. Pokušaj spasa tvrtke sigurno ne dozvoljava da svi prodajni prostori opstanu, ali to je i manje bitno.

Ono što je pitanje svih pitanja, jest: što će biti sa zaposlenima?! Nemoguće je pozatvarati 80 do 100 trgovina, kako najavljuje uprava Konzuma, a zadržati sve zaposlene. Možda da se jave u SDP gdje ih čeka dežurni telefon za pomoć?! U redu, nećemo se šaliti s ozbiljnim temama, ali sada nam svima postaje jasno da spirala pada Agrokora postaje sve izvjesnija, unatoč naporima Vlade i lex Agrokor, koji doista jest bio privremeno uspješno rješenje, barem dok se nije ublažio prvi šok nakon pucanja koncerna i Todorićeva odlaska. No, što u 2018. godini? Nagodba koju je privremeni upravitelj Ante Ramljak ponudio dobavljačima neće mu proći.

Morat će još puno popustiti, želi li opstati u tom procesu, a znamo da svatko tko izađe iz procesa - nagrabusi (pogledaj pod Todorić u Londonu). Na Ramljakovu žalost, javna je tajna da, osim sumnji u namjere s Knighthead fondom, privremena uprava svoje vrijeme kupuje i svrstavajući mikro dobavljače među male i srednje, čime im odgađa isplatu, da bi sada s ovim prijedlogom nagodbe još i predložila različite kriterije za isplatu dobavljača. Takav rezon nema šanse da prođe, da veliki sufinanciraju manje i odriču se u korist manjih dobavljača, a u onom trenutku kad pukne sporazumijevanje s velikima poput Kraša i ostalih, tada pada i cijeli koncept lex Agrokor, Ramljaka i Vlade.

Je li možda zatvaranje riječkog Konzuma samo jedno od sredstava pritisaka na dobavljače u procesu nagodbe, da se javnost ustraši, a oni lakše popuste Ramljakovom pritisku? Možda, ali to mu neće proći. Jaki igrači neće sebe slomiti da bi privremena uprava izgledala uspješna. Uskoro dolazi vrijeme u kojem će dobavljači početi voditi brigu o sebi, a ne o cjelini. Politički projekt Vlade nije i prioritet pojedinih uprava, to je jasno.

Proces će potrajati još neko vrijeme, pregovori će se još nastaviti, jer čak ni krahovi se ne događaju preko noći, ali žalosno je da je baš Rijeka uvijek sinonim svake propasti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.