Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. rujna 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna ZDS nije ni ručak ni večera

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2017. u 20:48 2017-08-31T20:48:13+02:00

Ako se itko osvjedočio koliko je besmisla u tome da netko čekićem tuče ćirilične ploče ili prijeti ulicom zbog skidanja ustaškog pozdrava u Jasenovcu, to je Fred Matić. Srećom, u njegovom mandatu bilo je dovoljno hladnokrvnosti da se na plinske boce i provokacije desnice na nasjedne

Da je voda doista došla do grla u ovoj državi gdje se tjednima i mjesecima vode besplodne rasprave o ustaškom pozdravu ZDS, najzornije je jučer pokazao bivši ministar branitelja Fred Matić.

On je izjavio da seli iz Hrvatske i prodaje stan jer mu je svega dosta, jer djeca u školi uče o disketama iz 1994. godine i moraju u medijima slušati o ustašama i partizanima, umjesto da se zemlja razvija i normalno napreduje. Neki su mu čak i povjerovali, iako je bilo jasno da je Matić u svom stilu, metaforom i s puno duha, želio upozoriti na besmisao trenutne hrvatske politike.

A ako je itko stručnjak za Đuru Glogoškog, branitelje, šatore i prosvjede, to je Fred Matić. Ako se itko osvjedočio koliko je besmisla u tome da netko čekićem tuče ćirilične ploče ili prijeti ulicom zbog skidanja ustaškog pozdrava u Jasenovcu, to je Fred Matić. Srećom, u njegovom mandatu bilo je dovoljno hladnokrvnosti da se na plinske boce i provokacije desnice na nasjedne.

On je sa svojim smislom za relativiziranje stvarnosti uspio tada neutralizirati prijetnje državnim udarom, jednako kao što je i tadašnji premijer Zoran Milanović uspio s braniteljima iskomunicirati tu krizu, ne privodeći ih zbog blokiranja prometa, i rukovodeći se principom »drugarskog razgovora« s ljudima među kojima je tada bilo i onih koji su mu prijetili da će mu skinuti glavu.

Podsjetimo se, Milanović iz današnje perspektive bivšeg premijera te je dane nedavno u jednom listu komentirao na način da je rekao, doslovno: » Ma, i to je bila parada. Koliko puta ste nosili plinsku bocu u vikendici, negdje u Zagorju? Pa ja sam nosio plinsku bocu iz Jagićeve kući i promet se tada nije zaustavljao«.

Iako izgleda kao da time banalizira probleme običnih ljudi, Milanović je upravo takvim pristupom tada, zajedno s Matićem, postigao da tenzije na kraju ipak splasnu. A uostalom, o kakvom banaliziranju i jest riječ?

Ni tada, a ni danas, nije riječ o smanjivanju prava branitelja niti ugrožavanju ičije egzistencije. Poklič ZDS sigurno nije ničije egzistencijalno pitanje, ZDS se ne jede ni za ručak ni za večeru. Eventualno može biti nečija posljednja večera, u političkom smislu.

Destabilizirati državu i prijetiti ulicom zbog pukih parola doista je malo mizerno, pogotovo kad je to samo zato da bi šačica desničara dobila satisfakciju.
Doduše, ni ljevičari se ovih dana nisu iskazali. Njihovo slavljenje antifašizma i maršala Tita na prosvjedu u Zagrebu svelo se na veličanje bivše države i komunističke partije, što je potpuno jednako promašeno kao i ZDS na ploči HOS-a u Jasenovcu.

Dečki i cure, tempi passati! Zato je Fred Matić u pravu kad provocira javnost i poziva desničare na čelu s Culejom i Hasanbegovićem neka dođu kupiti njegov stan jer on pakira kofere i bježi iz Hrvatske.
U ovakvoj državi, s pokličem ZDS kao glavnom političkom temom na kojoj vlade padaju ili opstaju, stvarno nema puno smisla ostajati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.