Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
26. veljače 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Vlast ni za što

Vlast ni za što
Vlast ni za što
Autor:
Objavljeno: 6. siječanj 2018. u 20:12 2018-01-06T20:12:03+01:00

Lički »šerif« Darko Milinović izjavio je jučer da njegovi istupi protiv kadriranja u NP-u Plitvice i napada na dio ministara »nisu naštetili ni HDZ-u, a ni Vladi«. Možda on vjeruje u to, ali činjenica je da je upravo on doveo do toga da se prvi put moglo zaključiti da Andrej Plenković ne kontrolira stranku koju vodi.

Već je ranije u nekoliko navrata to bilo moguće pomisliti, primjerice nedavno kad se Plenković neuspješno upleo u priču oko Hrvatskog nogometnog saveza gdje nije uspio isposlovati promjene pa je Davor Šuker ostao u sedlu. Sada mu se događa i slučaj Alojza Tomaševića, osvjedočenog nasilnika kojeg i DORH goni, a koji ne želi dati ostavku na mjesto župana ni pod izravnim Plenkovićevim pritiskom. Sve vrijeme govori se i kako Milijan Brkić ima paralelnu strukturu u stranci, i da s Plenkovićem surađuje s figom u džepu. No, niti jedan od tih primjera nije toliko drastičan kao primjer Milinovića.

Stoga Plenković nije mogao učiniti drugo nego raspustiti lički HDZ. A da je Milinović, kao bivši ministar i alfa i omega najtvrdokornije utvrde HDZ-a, itekako morao na kraju podviti rep, pokazala je već njegova izjava prije sjednice Predsjedništva sinoć. Tada je rekao da ni slučajno nikada ne bi glasao protiv Vlade, čak niti da se vrati u Sabor i iznevjeri svoje građane Like koji su ga neposredno birali za župana. To je rekao nakon osobnog sastanka s Plenkovićem, i u tom trenutku postalo je jasno da je šef ipak šef, i da u HDZ-u ipak nema snage da se ruši predsjednika.

Jasno je i zašto – rušenjem Plenkovića, HDZ bi srušio i vlastitu Vladu, a nema te stranačke desnice koja bi takav potez na koncu ipak mogla opravdati pred svojim biračima.

Jer iznad svega, HDZ-ovcima je ipak cilj vladanje Hrvatskom, podjela utjecaja, moći, ali i resursa. Uz naravno drugi sveti cilj, da nikakvi komunisti ili, kako ih Milinović zove, proesdepeovci slučajno ne dođu do tog zlatnog jajeta. Koliko god se međusobno prezirali, HDZ-ovci ta dva sveta cilja nikada neće dovesti u pitanje, ne zato jer baš toliko vole Hrvatsku, nego jer vole sebe.

To je razlog zašto je Plenković sinoć dobio podršku Predsjedništva svoje stranke. U tom tijelu vjerojatno većinom sjede ljudi koji i sami preziru »briselskoga Plenkija« i sve što taj simbolizam nosi sa sobom. Ali rušenje Plenkovića bilo bi i gubitak vlasti iz ruku. HDZ-ova većina u Saboru previše je tanka da bi skrpana koalicija, koja se doslovno može raspasti ako netko u njoj kihne i dobije temperaturu od 37 s 1, preživjela raskol u stranci.
Stoga nije bilo puno neizvjesnosti u ishod sinoćnjega sastanka, mada je trajao skoro kao da je riječ o SDP-u, preko tri sata. No, dok se SDP-ovci ne mogu dogovoriti čak ni oko izleta u »grad bajki« Ogulin, plešući na rubu Đulina ponora, pa datuma održavanja njihova »team buildinga« još nema, HDZ ipak zna zadržati fokus. Na fotelje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.