Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Tko zapravo širi fake news

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2018. u 18:32 2018-03-23T18:32:00+01:00

Nitko nikada i nije tvrdio da je SDP protiv Konvencije, ali je SDP bio protiv Vladina prijedloga. A sada će glasati za njega. Tko onda širi »fake news«?!

Vrh SDP-a napravio je jučer jedino što je mogao: na telefonskoj sjednici Predsjedništva pod hitno je donesena odluka da se Istanbulska konvencija podrži u paketu s HDZ-om, ali je pritom šef stranke Davor Bernardić, pokušavajući pravdati promjenu stava svoje stranke, za sve opet optužio novinare.

Podsjećanja radi, SDP je prošli tjedan donio zaključke da se Vladin prijedlog, uz interpretativnu izjavu, neće podržati. I poslao zaključke o tome van. A onda je nastala pobuna u Klubu zastupnika, velika većina zastupnika te stranke jasno i javno je kazala da će glasati zajedno s Plenkovićem i HDZ-om, smatrajući interpretativnu izjavu i opravdanom i sadržajnom. Kad je šef SDP-a to vidio, shvaćajući da će mu se raspasti klub zastupnika gore nego Plenkoviću njegov, zamijenio je pilu naopako i rekao da je SDP za Konvenciju, jer ionako je dodatna ograda koju je dala Vlada »bezvrijedni pamflet«. Pritom je još sve medije optužio da objavljuju lažne vijesti, fake news, o tome da je SDP ikada bio protiv Konvencije.

Nitko nikada i nije tvrdio da je SDP protiv Konvencije, ali je SDP bio protiv Vladina prijedloga. A sada će glasati za njega. Tko onda širi »fake news«?!

Bauljanje vrha SDP-a zapravo više nema nikakvog premca. U HDZ-u barem istinski polemiziraju oko vrijednosti, ideologije, rodova i spolova, partizana i ustaša, Dinama i Hajduka, bilo čega. U SDP-u svi misle isto, ali svejedno uspiju ispasti papci i pogubiti se u bespućima povijesne zbiljnosti Istanbulske konvencije. Ako je itko otpočetka bio za njezinu ratifikaciju, to je bio SDP. Ipak, nisu je ratificirali ni Milanović, a ni Bernardić, koji će sada glasati za Vladin prijedlog, a pritom će i dalje tvrditi da glasa za svoj jer je SDP u međuvremenu slao tekst u proceduru vlastitom inicijativom.

U toj stranci više se nažalost ne zna tko pije, a tko plaća, pa su se sad, ničim izazvani, sjetili i imenovati nove izvršne tajnike koji će biti na pomoć Bernardiću, ali pritom su se opet uspjeli isposvađati, pa mu je jedan od glavnih suradnika, glavni tajnik Zvane Brumnić, ponudio ostavku i odlazi. Sami generiraju svoje probleme, i sami se u njih zapetljavaju (ovo nema veze s – Kolariću, Paniću, spasi ih).

Istovremeno, rado bi isključili Miranda Mrsića, jer ih živcira što ih stalno kritizira, ali ne mogu se sjetiti na koji bi ispravan statutarni način to učinili, a da ih kasnije neki sud ili komisija ne sruše u toj odluci.

Vrhunac svega, Bernardić će si za novog suradnika na Ibleru instalirati vlastitoga kuma i prijatelja Tihomira Barišića.

Skoro svaki potez koji povuče, pogrešan je. Javnost misli da je na strani Željke Markić, dio suradnika ga je već napustio, a one koji su kontra ne zna ni isključiti. Pritom, već do ljeta SDP treba donijeti odluke o tome tko će ih zastupati na izborima za Europski parlament i na predsjedničkim izborima krajem iduće godine. Hoće li to znati i moći?

Ako su najavljivali reset stranke i novi start, neka ga napokon i provedu. Ovako, i posvađani HDZ uz njih izgleda kano klisurina. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze