Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 3
Sutra: 20° 20° 3
25. travnja 2019.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Tko prvi, njemu Vučić

Foto: D. LOVROVIĆ
Foto: D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2018. u 16:36 2018-02-15T16:36:42+01:00

No, još smo jednu pojavu na unutarnjem planu za Vučićeva posjeta mogli jasno uočiti: njezin sukob s premijerom Andrejom Plenkovićem (ili vice versa) je stvaran, nije fingiran, i sada je potpuno jasno da Pantovčak i Vlada vode dvije potpuno odvojene vanjske politike. Doslovno, Plenković se Vučićem nije dao impresionirati – niti je podržavao taj posjet, niti ga je organizirao, a niti je u njemu u najvećem dijelu sudjelovao.

Jednako kao što je u kampanji 2016. godine Zoran Milanović bio na opće iznenađenje napao dobar dio vlastitog biračkog tijela, u prvom redu pripadnike srpske manjine, pa izbore izgubio, jednako je tako rizičnu igru sada zaigrala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ogradivši se od »marginalaca« koji su prosvjedovali pri posjetu Aleksandra Vučića.

Milanovića je to stajalo izbornog poraza, hoće li i nju, to je naravno danas nemoguće znati, ali dovoljno je znati da je se odmah javno odrekao umirovljeni general Željko Sačić, a znamo da je on jedno od onih imena koje je uvijek prisutno kad branitelji prosvjeduju i da njegova riječ u tim krugovima i toj populaciji puno znači.

Na stranu sad to što je predsjednica nakon dugo vremena uputila ispravnu poruku, obraćajući se prosvjednicima u crnome kao rubnim društvenim skupinama, i da se na kraju Vučiću ispričala zbog neugodnosti, ako ih je bilo – ostaje činjenica da je Vučićev posjet poslužio za unutarnje »diferenciranje« na desnici. Predsjednica je zaigrala na kartu ulaženja u centralni dio biračkog tijela, nazivajući dio okupljenih branitelja marginalcima, i zapravo bi se na predsjedničkim izborima, na kojima se očekuje i Milanovićeva kandidatura kao nezavisnoga, mogla boriti za potpuno isti dio biračkog kolača kao i on. Jedan i drugi pucat će na birače centra, jer im je vjerojatno jasno da su priče o ekstremno desnoj politici, jednako kao i jalovoj lijevoj, potpuno passe i demode. Kolinda je svjesno odabrala takav politički rizik, i vidjet će se hoće li zbog toga snositi posljedice.

No, još smo jednu pojavu na unutarnjem planu za Vučićeva posjeta mogli jasno uočiti: njezin sukob s premijerom Andrejom Plenkovićem (ili vice versa) je stvaran, nije fingiran, i sada je potpuno jasno da Pantovčak i Vlada vode dvije potpuno odvojene vanjske politike. Doslovno, Plenković se Vučićem nije dao impresionirati – niti je podržavao taj posjet, niti ga je organizirao, a niti je u njemu u najvećem dijelu sudjelovao. Ovakva hladnoća u odnosima šefa države i vlade dugo nije zabilježena, čak su se i Milanović i Josipović svojedobno toplije smješkali jedan drugome kad se već znalo da zajedno nemaju budućnosti.

A nasuprot sebe imali su čovjeka, Aleksandra Vučića, koji itekako ima debelo političko zaleđe u onima koji u EU-u priželjkuju da Srbija bude faktor stabilnosti u regiji. On je »izabrani«, onaj koji je dobio podršku Europe da Srbiju pokuša približiti Uniji i njih ne zanima puno što je točno Vučić govorio u Glini prije gotovo 25 godina. To je realnost koju i hrvatska politika treba imati na umu. Zacijelo, to je i razlog zašto se, naizgled iznenada, dogodio njegov posjet Hrvatskoj. Europska unija, koja je i sama na koljenima i gubi dobar dio smisla vlastita postojanja, upravo ovih dana donijela je novu Strategiju o proširenju, i ne odustaje od agende koju zagovara već 50 godina, a uz slabu i neuređenu BiH, Srbija je realno država koja je u tom nizu prva sljedeća.

Sve to izgleda kao da je hrvatski premijer možda uvrijeđen samo zato što se ipak on nije prvi dosjetio dovesti Vučića, nego je to predsjednica nekim Blitzkriegom preko noći dogovorila. A posjet je, ma koliko se marginalci nervirali, i ma koliko gost bio nepriličnih izjava ili garda, ipak imao povijesni karakter za odnose dviju država. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka