Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2019.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Tko još može spasiti Marića?

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2017. u 19:00 2017-10-19T19:00:37+02:00

A da je ostao u Agrokoru, vjerojatno bi i on koju noć proveo na – Oranicama, jednostavno zato jer je ondje nakratko završio i njegov tadašnji šef Ivan Crnjac i što je u pitanju čisti domino efekt.

Vjerojatno još samo politički imunitet štiti ministra Zdravka Marića od sudbine 12 ostalih koji su ovih dana prespavali na »zagrebačkim Oranicama«, kako to novinski izvjestitelji znaju reći. Jučerašnja saborska rasprava o izvještaju Andreja Plenkovića o radu Vlade počela je i završila u najvećoj mjeri raspravom o Mariću, koji oporbi sada već prijeti i tužbama.

A da je ostao u Agrokoru, vjerojatno bi i on koju noć proveo na – Oranicama, jednostavno zato jer je ondje nakratko završio i njegov tadašnji šef Ivan Crnjac i što je u pitanju čisti domino efekt. To naravno ne možemo tvrditi, ali možemo pretpostaviti, a ono što možemo tvrditi, to je svakako da je premijeru sve teže čuvati integritet i obraz ministra financija. Iako je Vlada napravila, bar naizgled, velik posao spašavanjem koncerna od stečajnog postupka, činjenica je da premijer sve teže može pravdati Marića. A i ovaj je počeo gubiti živce.

Kriza oko Agrokora eskalira, a uz pad povjerenja u pravosuđe nakon cijelog niza »failova«, poput prošlotjednog Horvatinčića, nužno će i Plenkovićeva Vlada uskoro doživjeti radikalni pad rejtinga. Bivši partner Most sad im je, pritom, jedan od najvećih neprijatelja i tempirnih bombi. Petrov i Orepić ipak previše znaju, sudjelovali su u donošenju odluka oko Agrokora sve do ljeta. S druge strane, i oporba je udarila iz svih oružja. Optužba da se šest mjeseci dalo Ivici Todoriću da spakira kofere i napusti zemlju, uz onu da se na noćnim sastancima pisao lex Agrokor u neformalnom okruženju Dalićkinih »pouzdanika«, još na kraju i uz spominjanje problematičnog Knighthead fonda, više je nego ozbiljna. Kako god tko doživljavao Davora Bernardića, njegove riječi imaju sve veću težinu, a premijeru ponestaje obrazloženja, pa sve svodi na »kavansku revoluciju«, kako je jučer poručio šefu oporbe.

Dok se čeka konačni pravorijek pravosuđa, za HDZ bi najlošija odluka bila ona restriktivnog tumačenja osnivanja saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru. Riječju, ako ne dozvole da ono profunkcionira, i svedu sve na aktivnost DORH-a, a namjerno zabrane razgovor o širim ekonomskim i političkim implikacijama slučaja, HDZ će počiniti samoubojstvo iz zasjede.

Sve dobro što su možda učinili opcijom da za Agrokor vrijedi koncept koji je u bivšoj vladi osmislio Slavko Linić, a to je zapravo zakon o predstečajnoj nagodbi, poništit će odlukom da Saboru uskrati pravo na povjerenstvo. Vjerodostojnost vodećih ljudi Vlade tu će pasti. Povjerenje u pravosuđe je na nuli, vani su Sanader, Horvatinčić, sad i 12 uhićenih u akciji Agrokor, svi. Ovime će pasti i povjerenje u vlast da je imala dobru namjeru spašavanja radnih mjesta i koncerna u cjelini. Pokazat će se da političke volje nema, a jedini dojam će biti da se nešto nastoji prikriti – bilo uloga HDZ-a 90-ih godina, bilo aktualne Vlade u kojoj procese vode Marić, Dalić i na kraju i sam Plenković.

Ustrajanje na »spašavanju vojnika Marića« i bježanjem od saborskog povjerenstva, pogrešna je taktika. I kratkometna. Proces je nezaustavljiv. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka