Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 6
Sutra: 1° 1° 6
23. siječnja 2019.
Kolumna Tihane Tomičić

kolumna »Teški« Vrdoljak

Ono što Vrdoljaku dodatno ide na ruku, to je vrlo slaba pozicija i rejting Glasa / Snimio Denis LOVROVIĆ
Ono što Vrdoljaku dodatno ide na ruku, to je vrlo slaba pozicija i rejting Glasa / Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2017. u 13:46 2017-10-21T13:46:14+02:00

Vrdoljak je politički teškaš – već je bio ministar i već je bio predsjednik stranke. Uostalom, ulazak HNS-a u Plenkovićevu Vladu njegovih je ruku djelo. Nije li onda logično da se vrati na čelo stranke junior-partnera i očuva HNS-ove glavne političke ciljeve, u koje se zaklinju da ih u desnoj vladi neće izdati

Povratkom Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a, što je sada već potpuno izvjesno, ojačat će HNS, a time i građanska opcija u Plenkovićevoj Vladi. Bez puno zavaravanja, Vrdoljak je i dosad bio siva eminencija u HNS-u, svo ovo vrijeme dok su se mediji pitali gdje je i kako provodi dane, a sada će se taj leadership i formalizirati, kad u prosincu sabor stranke i formalno odglasa njegov come back.

Koliko god se činilo licemjernim od Vrdoljaka to što je u presudnim trenucima odluke o koaliciji s HDZ-om u lipnju naglo otišao, da bi se sada odjednom vratio, činjenica je da HNS kao druga ključna stranka ove Vlade u ličnosti Predraga Štromara nema dovoljno jakog lidera koji bi parirao Andreju Plenkoviću i samom HDZ-u, kao najjačoj stranci.

U ovih nekoliko mjeseci koliko je u Vladi, HNS doduše nije povukao niti jedan potez koji bi bio neprihvatljiv prosječnom biraču te stranke – inzistirali su da se ukloni ploča iz Jasenovca, tražili od ministrice Murganić da povuče obiteljski zakon, oko Agrokora stalno reagirali realno i konstruktivno, riječju ostali su vjerni svojoj politici koliko su u novoj konstelaciji mogli.

Ali ključni posao koji je HNS preuzeo u liku i djelu nestranačke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, još nije ozbiljno započeo. Moguće da je razlog tome upravo nedovoljna politička težina Predraga Štromara koji sada stranku vodi, ali koji nema dovoljno iskustva u nacionalnoj politici da to izgura.

Nasuprot tome, Vrdoljak je politički teškaš – već je bio ministar i već je bio predsjednik stranke. Uostalom, ulazak HNS-a u Plenkovićevu Vladu njegovih je ruku djelo. Nije li onda logično da se vrati na čelo stranke junior-partnera i očuva HNS-ove glavne političke ciljeve, u koje se zaklinju da ih u desnoj vladi neće izdati.

A u prvom redu, to je obrazovna reforma. Prepreke koje ministrica Divjak u tom smislu ima u HDZ-ovoj Vladi, sigurno će se lakše prevladati ako na pregovore i razgovore s HDZ-om ode Vrdoljak nego netko slabijeg političkog iskustva.

Ako je HNS već morao završiti u zagljaju HDZ-a, onda je bolje da boje građanske politike u toj Vladi brani jači politički igrač, nego slabiji, koji možda nema dovoljno autoriteta da se suprotstavi sve oholijem premijeru.

Ono što Vrdoljaku dodatno ide na ruku, to je vrlo slaba pozicija i rejting Glasa, stranke koja je nastala na raskolu oko odluke o suradnji s HDZ-om, a koja je danas na rejtingu od manje od jedan posto, mada su u njoj neka od najjačih imena nekadašnjeg jedinstvenog HNS-a.

No, čini se da Anka Mrak Taritaš ima ograničen doseg djelovanja, uglavnom na sam Zagreb, Vesna Pusić sve je manje zainteresirana za dnevnu politiku, a Goran Beus Richemberg sam nema takvu političku težinu da bi rejting baš lako »lijepio« za njega – bio je uvijek samo zastupnik, nikad u izvršnoj vlasti pa nema procjene što sve zapravo može dati.

Pokazalo se, po tko zna koji put, da građani ne vole »disidente«, makar bili principijelno i potpuno ispravni. Sigurno većina glasača HNS-a nije bila za savez s HDZ-om – ali sada kad se on pokazuje faktorom stabilnosti Vlade u državi ugroženoj velikom Agrokor krizom, i kad se vidi da HNS ipak čuva neke svoje osnovne postulate i unutar te Vlade, stabilizirat će se i podrška »tom i takvom« HNS-u, barem na onim granama na kojima je uvijek i bio.

Povratak Vrdoljaka je bio realnost, a Plenković si tek sada dobiva dostojnog sugovornika u svojoj labavoj koaliciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka