Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Treba li i Obersnel otići?

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2018. u 16:07 2018-08-18T16:07:56+02:00

SDP je u Rijeci praktički izbore već bio izgubio prošle godine, kad je u Gradskom vijeću ostao u manjini. Sada, u trenutku kad HDZ bude pokrenuo postupak opoziva Vojka Obersnela zbog ovog slučaja, a možda se i više stranaka složi u tome, od Hrvoja Burića do Mosta i Akcije mladih, moguće da gradonačelnik zbog svoje pročelnice, koju je ranije propustio suspendirati, ostane sam na vjetrometini

Velika većina nas nikad nije bila u zatvoru i ne znamo izgleda li to kao u američkom filmu: imate pravo na jedan poziv. A riječka pročelnica za sport Vera Begić Blečić ima dijete, i ako ima jedan poziv, iskoristila ga je sigurno za to.

No, ako je imala pravo na samo jedan telefonski poziv više, tada je trebala nazvati svog odvjetnika ili pak nekog od stranačkih kolega, i zamoliti ga da pošalje priopćenje sa samo dvije riječi: dajem ostavku.

Nakon što se dogodila stravična nesreća u kojoj je mlada SDP-ova pročelnica skrivila smrt jedne osobe, i to u pijanom stanju, suspenzija koju joj je izrekao gradonačelnik Vojko Obersnel nije dovoljna.

Iako je po Zakonu o lokalnim službenicima ona nužna kao jedini pravni lijek do pravomoćnosti presude, postoji nešto što bi trebalo biti i iznad zakona, a to je moral.

Pročelnica je odmah trebala poslati ostavku, a s obzirom da to nije učinila ni 48 sati nakon udesa, gradonačelnik ju je trebao smijeniti.  To se formalno može na papiru zvati i suspenzija, ako ćemo se baš držati zakona kao pijan plota, ali gradonačelnik je jučerašnji dan trebao iskoristiti da pošalje još jedno priopćenje u kojemu će reći: pročelnica je smijenjena.

»Udaljavanje s dužnosti«, tako to naziva zakon, a u čemu je razlika – u tome što suspenzija znači isplatu 80 posto plaće, a smjena znači smjenu, dakle istinsku sankciju.

Ali gradonačelnik je propustio već prošle godine poduzeti što je trebao. Tada, kad je pročelnica pobjegla s poprišta nesreće, također pod utjecajem alkohola, moglo se govoriti o suspenziji. I trebalo.

Ali evo, gradonačelnik je zaštitio svoju mladu pročelnicu. Oglušio se, kao i obično, na apele iz medija, iz vlastite koalicije, i naravno iz opozicije, da se takvo ponašanje javne osobe čiji je on šef, ne može tolerirati.

Dapače, stvar je dugo zataškavana, procurila je tek mjesec dana nakon događaja, neslužbeno se novinarima poručivalo da je pročelnica jurila na radio gdje je prvi put govorila u toj ulozi, ništa strašno, mlada je i sportašica je, novo lice, dajmo joj priliku itd. itd., do unedogled.

A sada, sad gradonačelnik ima novi, golemi problem. Poput lavine zakotrljat će mu se ovaj slučaj u lice. Ionako je jedva skrpao većinu u Gradskom vijeću – logično je pitanje hoće li ta tanka i dobrim dijelom neformalna većina ostati uz njega.

Ili će se, ako se stvori kritična masa nezadovoljnika zbog ovog bahatog »ubojstva iz nehata« na Istarskom ipsilonu, svi odjednom razbježati, kako to već biva kad brod počne tonuti.

SDP je u Rijeci praktički izbore već bio izgubio prošle godine, kad je u Gradskom vijeću ostao u manjini. Sada, u trenutku kad HDZ bude pokrenuo postupak opoziva Vojka Obersnela zbog ovog slučaja, a možda se i više stranaka složi u tome, od Hrvoja Burića do Mosta i Akcije mladih, moguće da gradonačelnik zbog svoje pročelnice, koju je ranije propustio suspendirati, ostane sam na vjetrometini.

Zato je najbolje što može učiniti – za sebe – da je momentalno smijeni. Inače bi uskoro smijenjen mogao biti i on.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.