Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
19. ožujka 2019.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Škverani u raljama politike

Foto Glas Istre
Foto Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 26. kolovoz 2018. u 16:54 2018-08-26T16:54:18+02:00

Mi novinari često se pitamo zašto nas optužuju za fake news. Kad se političarima ne sviđa nešto što u novinama pročitaju, vrlo su skloni to nazivati lažnim vijestima. Istina im je najčešće najmanja briga.
Da li je, primjerice, fake news priča iz jednog dnevnika od jučer o tome da ministar financija Zdravko Marić razmišlja svojevoljnom odlasku iz Vlade, jer mu je već naporno biti autorom jedine reforme ove Vlade, a istodobno biti gromobran za sve što se događa, od Agrokora, afere Hotmail, do Uljanika i bilo čega drugoga što se tiče državnih financija? Neki bi to nazvali »izmišljanjem od strane novinara«, ali nije tako. Priča nije lažna, istinita je, i samo razmatra otvorene opcije koje jedan ministar pred osobom ima. I jedna je od tisuću takvih, potpuno legitimna i relevantna, mada nema izvora imenom i prezimenom. To ne znači da je lažna, dapače.

No, da fake news zaista postoji pokazuju primjeri sa opskurnih desničarskih portala. Primjerice, Maxportal je jučer objavio ovakav naslov: »Radnici Uljanika pozvali Thompsona da pjeva u Areni da djeci mogu kupiti knjige«. Nakon što se u medijima pojavila informacija o tome da su uljanikovci na prosvjedu ulicama Pule pjevali Thompsona, što za Istru zvuči kao znanstvena fantastika, desna scena odmah je krenula u akciju: u tekstu na Maxportalu tvrdi se kako je Velimir Bujanec ekskluzivno objavio informaciju o tome da je nekolicina radnika Uljanika bliskih Stožeru za obranu škvera i braniteljskim udrugama sa područja Hrvatskog primorja stupila u kontakt s menadžmentom MP Thompsona, te »najpopularnijeg hrvatskog glazbenika zamolili su bi li pristao pjevati humanitarno u pulskoj Areni za djecu radnika Uljanika – da im se kupe školske knjige«. A Thompson je odmah pristao, kaže se u tekstu. I nadalje navodi: »U međuvremenu, pulski gradonačelnik Boris Miletić dobio je povišeni tlak i brzo odlučio da će Grad Pula djeci škverana kupiti knjige! Drago nam je što smo Miletića natjerali da barem djeci škverana dadne mrvice kada već nema plaća«, stoji u ovoj čudnovatnoj objavi, iz koje bi trebalo proizaći da je Grad Pula donio odluku o besplatnim udžbenicima za djecu radnika Uljanika tek kad je vidio da će im inače, valjda, Thompson napuniti Arenu i sam skupiti novce za te knjige.

Naravno da priča apsolutno nema nikakve veze sa istinom, samo su spojena dva inputa: da je netko spomenuo Thompsona u Puli i da će pulska djeca dobiti besplatne knjige. Niti MPT dolazi u Arenu, a niti ga, ako ćemo pravo, itko i zove. Srećom, on najviše voli NE pjevati, čega se sjećamo iz epiozode kad mu je HDZ platio pola milijuna eura da ne pjeva u njihovoj kampanji 2007. godine, barem prema tvrdnjama tadašnjih suradnika Ive Sanadera. No, jučer su se na sličnim portalima pojavile i tvdnje o tome da Thompsona u Puli pjevaju oni prosvjednici koji hoće spas škvera, dok oni koji žele stečaj pjevaju – Bajagu! Nakaradno.
Ovi slučajevi samo pokazuju koliko se uljanikovci i trećemajci moraju čuvati politizacije i političkih manipulacija koje će se pojaviti kad u ponedjeljak krenu put Zagreba i Vlade. Svatko će ih pokušati zloupotrijebiti, i desni i lijevi. A oni iz vida ne smiju izgubiti zašto prosvjeduju: ne protiv HDZ-a, IDS-a ili SDP-a, nego za sebe i svoja radna mjesta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka