Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Piše Tihana Tomičić

TIHANA TOMIČIĆ Sirota mala bogatašica

Photo: Igor Soban/PIXSELL
Photo: Igor Soban/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 9. studeni 2018. u 15:47 2018-11-09T15:47:28+01:00

Kako sam živjela u Londonu – pa jadno, kazala je gospođa Todorić po povratku u Zagreb, i ušla u legendu

Nema bijednijega nego udarati »mrtvog konja« – sad gaziti po Gazdi izgleda stvarno malo jadno. Ali ne jadnije od života kojeg su Ivica Todorić i njegova supruga Vesna vodili zadnjih godinu dana u bijegu u Londonu. Kako sam živjela u Londonu – pa jadno, kazala je gospođa Todorić po povratku u Zagreb, i ušla u legendu.

Naravno da je život u bijegu s blokiranom imovinom za nju bio jadan, posebno nakon života u dvorcu i na imanju od 55.000 kvadrata i drugog luksuza kojeg je iskusila. No, budimo realni – ovdje je riječ o slučaju u kojem je njen suprug optužen za milijardu kuna štete koju je počinio. Milijardu! Zato je svaka riječ kritike opravdana.

Riječ je o lažiranju financijskih bilanci tijekom deset godina, dakle namjernom i svjesnom iznošenju pogrešnih podataka o stanju u Agrokoru, uz enormne privatne pozajmice njemu bliskim ljudima iz kase tvrtke, potom o raznim drugim vrstama nezakonitih zajmova i na koncu obično, balkansko »izvlačenje novca« preko tvrtke registrirane u Švicarskoj. Za svaku od inkriminacija spominju se iznosi od po 60 do nekoliko stotina milijuna kuna. Jadno je samo tvrditi, kako tvrdi »sirota mala bogatašica Vesna«, da je njen život jadan.

Kao što je jednako jadno, s druge strane, sada i naslađivanje onih koji pretjeruju u blaćenju Todorićevih. Svi smo naslućivali barem dvije ili tri godine da slijedi krah Agrokora, još od akvizicije s Mercatorom, ali nitko od medija se u to nije dirao. Gazda je bio nedodirljiv. I sada imamo najveći pravosudni slučaj u povijesti Hrvatske, financijski teži i od Sanaderovih afera, politički kompliciraniji i od Fimi medije, na kojem će se testirati hrvatski pravosudni sustav. Taj je sustav već stoput pao na sličnim testovima, hoće li i sada?! Retoričko pitanje, vjerojatno.

A da će i tu biti svega, dokazuju i izjave odvjetnika koji čak i nisu Todorićevi branitelji, o tome da se njegov boravak u Londonu ne može tretirati kao bijeg nego kao službeni put (!), dok šef Županijskog suda Ivan Turudić upozorava da je pitanje hoće li suđenja uopće biti, odnosno hoće li optužnica ikada i biti podignuta. Naravno da tu dilemu nalaže zakonska procedura, koju tek treba ispoštivati, ali u ovoj državi bar se trebalo već otvoriti pitanje tko je Todoriću uopće dao pravo na izlazak iz Hrvatske, na ovu godinu time-outa da se pripremi za suđenje (kojeg možda nikad ni neće biti). Srećom, barem je sinoć odlučeno da se pritvor ipak produži zbog opasnosti od bijega - mada nakratko, vjerojatno do sljedećeg tjedna.

Sustav je već uspio zakazati u slučaju Todorić, on je već dobio godinu dana bonusa na »jadnoj« slobodi u Londonu, a sad će vjerojatno za par dana i mirno ištetati iz Remetinca, jer sigurno će se naći neko novo opravdanje za Gazdu. Pa tada možda može ponovno na poslovni put u London, po još malo jadne slobode.

To je jadno, a ne Miu Miu tenisice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.