Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ: SDP nema 25. amandman, ali neće valjda Bernardić dopustiti da ga uspoređuju s Trumpom

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. rujan 2018. u 13:36 2018-09-08T13:36:43+02:00

Bernardićevi suradnici možda malo pažljivije biraju riječi od Woodwardovih sugovornika, a ni statut SDP-a ne poznaje 25. amandman pa svom predsjedniku ne može tako jednostavno oduzeti pravo da vodi stranku

New York Times ima problema s Donaldom Trumpom. Američki predsjednik gubi živce jer je u uvodniku ovog znamenitog lista najavljeno da bi najbliži Trumpovi suradnici mogli iznutra krenuti u akciju njegove smjene. »Izdaja«, napisao je Trump na Twitteru, nazivajući izvore »kukavičkim anonimnim osobama koje zbog nacionalne sigurnosti odmah treba predati vladi«. Washington se već danima bavi pokušajem da sazna tko je glavni izvor u tekstu.

Klasična priča u kojoj moćni političar pokušava zaustaviti informacije koje o njemu šire njegovi vlastiti suradnici, jer mu se ne sviđaju. No, čini se da je stvorena kritična masa ljudi u njegovoj administraciji koja smatra da predsjednik SAD-a mora otići, da je Bijela kuća postala »ludnica« i da u njoj vlada potpuni kaos jer Trump ne kontrolira ni sebe, a kamoli opću političku situaciju.

Nije riječ samo o knjizi Boba Woodwrda, slavnom još od afere Watergate, koju je ovih dana objavio i gdje Trumpovi suradnici šefa države nazivaju doslovce »idiotom«, nego su sada već protiv njega i njegov potpredsjednik, članovi kabineta, svi koji ga okružuju. Svi smatraju da nije sposoban obavljati dužnost predsjednika i očajnički pokušavaju naći način kako da ga se legitimnim putem riješe. Praktički, uz njega su još samo oni koji ga se boje, svi drugi odavno su ga prekrižili kao normalnu i stabilnu osobu.

Razmišlja se, kako piše NYT, čak i o upotrebi  25. amandmana koji navodi način na koji se predsjednika Amerike jedino može srušiti iznutra, institucionalno: »u slučaju da potpredsjednik i većina vladinih dužnosnika, ili kakvo drugo tijelo kao što je Kongres, pisanim putem proglase da je predsjednik nesposoban obnašati dužnost i obaveze svog posla«.

To bi značilo da ga se, uz dovoljnu kritičnu masu, može skloniti s dužnosti bez izglasavanja nepovjerenja u predstavničkom tijelu, praktički čak i bez klasičnog impeachmenta, što bi bio presedan i prvi takav primjer u američkoj povijesti.

Koliko god to grubo zvučalo, u ovoj priči postoji  analogija koja se može povući s jednom gotovo identičnom situacijom u Hrvatskoj – potpuno je jednaka situacija s Davorom Bernardićem u SDP-u.

Njegovi suradnici možda malo pažljivije biraju riječi od Woodwardovih sugovornika, a ni statut SDP-a ne poznaje 25. amandman pa svom predsjedniku ne može tako jednostavno oduzeti pravo da vodi stranku. No, situacija je ipak gotovo ista: nema više nijednog suradnika šefa SDP-a  iz vrha stranke koji ne bi želio da Bernardić ode jer ignorira stvarnost, ne prihvaća nikakve kritike, piše po društvenim mrežama bez ikakve kontrole i postaje opasan za instituciju koju vodi.

Pokazao je to uostalom i jučerašnji skup u Kamanju, gdje su se okupili pripadnici svih struja, i zatražili da šef stranke ode. Kritična masa je prevelika. Samo što SDP nema 25. amandman.

Nije moguće da će Davor Bernardić biti toliko bezglav da sebi dopusti da ga uspoređuju s Trumpom, čovjekom kojega većina smatra potpuno neprilagođenim za normalno funkcioniranje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?