Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
9. prosinca 2019.
Uvodnik

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Plenković u Ligi prvaka

Foto Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 23. studeni 2019. u 17:44 2019-11-23T17:44:44+01:00

Plenković je zadnjih dana kupio svoju europsku budućnost. No, je li i hrvatsku? Ovisit će o tome kako će se postaviti prema sindikalnim zahtjevima ovih dana

Ako te nema tko pohvaliti, najbolje se pohvali sam. Toga se držao premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji je sam za sebe rekao da je na kongres EPP-a doveo »finale Lige prvaka«, i koji još i sad vidljivo cvate zbog uloge koju je ostvario na međunarodnoj sceni, organiziravši stranački skup koji je Hrvatsku doveo u centar Europe.

I dok mu kod kuće, pod prozorima prijeti generalna pobuna učitelja, sindikata, nevladinog sektora i građana, s najavom da će u ponedjeljak na trg doći deseci tisuća nezadovoljnih ljudi (a što će Plenković, ako je mudar, do ponedjeljka skinuti s dnevnog reda i udovoljiti sindikatima), njegova je europska pozicija nakog kongresa EPP-a definitivno učvršćena.

Doista je doveo u svoju zemlju najprominentnija europska imena centra i desnog centra, od najutjecajnije žene na svijetu Angele Merkel, preko celebrityja poput Silvija Berlusconija, pa sve do nove šefice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja za samo nekoliko dana, 1. prosinca, konstituira novu europsku vladu.

I to mu je zalog za nastavak karijere kad tu, »kod kuće«, sve postane neizdrživo. Ovim kongresom kupio si je ulaznicu u vlastitu svijetlu budućnost, sve dok bude postojala Europska pučka stranka u Europskom parlamentu, a bonus bodove dobit će ako u narednih šest mjeseci uspješno privede kraju i hrvatsko predsjedanje EU-om, u što ne treba sumnjati jer je riječ, ipak, o rutinskom poslu, ali i zato jer je kongresom EPP-a doista pokazao da je u stanju organizirati ozbiljne i velike skupove bez ikakvih tehničkih nedostataka, pa čak i bez nervoznih vozača koji bi trubili zbog loše organizacije prometa.

Skup EPP-a u Areni bio je doista odlično organiziran summit i Plenković može ostati samozadovoljan, u svom ružičastom balonu briselske perspektive kojom gleda na svijet, neopterećen štrajkovima i životom običnog građana Hrvatske.

Na stranu sad što je Hrvatska ugostila skup stranaka među kojima su i one koje su rubno ksenofobne te kojima je jedina preokupacija ne dozvoliti migrantima, zakonitim ili nezakonitim, iz Azije ili iz Afrike, pristup Europi, jer žive u svojoj uskogrudnosti »europskog načina života«, ili pak i dalje paranoično upozoravaju na opasnost od komunizma (!), činjenica je da je Plenković u Zagreb uspio dovesti »creme de la creme« europske politike.

Pokazao se u punom sjaju, govorio engleski, francuski, što god treba, samo da pokaže da je nova europska zvijezda rođena. A ono što mu sigurno daje najveće jamstvo za njegovu budućnost, činjenica je da je odigrao jednu od ključnih uloga za izbor Ursule von der Leyen na mjesto čelnice Europske komisije.

Sjetimo se da je bio pregovarač EPP-a za izbor povjerenika i čelnika europske vlade, te u tom procesu pokopao dogovor Angele Merkel i Emmanuela Macrona oko izbora socijaldemokrata Fransa Timmermansa na to mjesto. Merkel mu to nije zamjerila - dapače, osiguravši mjesto šefa EK članici EPP-a Von der Leyen zacementirao je svoj položaj na ljestvici EPP-a.

Skup pučana došao je u Zagreb, uostalom, upravo nakon što je Plenković odigrao tu ulogu na europskoj sceni, a priznanje za svoje napore u tome da baš EPP-ova grupacija dobije čelno mjesto u EK dobio je upravo sada u Zagrebu, gdje je HDZ-ova agenda o demografiji dobila mjesto kao sastavni dio programa EK, o kojem će za par dana govoriti Von der Leyen. Logično, to se poklapa i s resorom Dubravke Šuice kao potpredsjednice EK.

Plenković pritom sebi dodatne bodove kupuje i nastavkom kritike francuskog predsjednika Macrona oko blokade proširenja EU-a za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, o čemu nije propustio govoriti na baš svakom bilateralnom sastanku koji je ovih dana održao kao premijer, a zbog čega mu Merkel plješće i javno ga tapše u baš svakoj prilici. Sve će dodatno potvrditi i na summitu oko proširenja, zakazanom u Zagrebu za svibanj 2020.

Plenković je zadnjih dana kupio svoju europsku budućnost. No, je li i hrvatsku? Ovisit će o tome kako će se postaviti prema sindikalnim zahtjevima ovih dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.