Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
17. veljače 2020.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Odlaskom Brkića Plenković može prodisati

TIHANA TOMIČIĆ  Odlaskom Brkića Plenković može prodisati
TIHANA TOMIČIĆ Odlaskom Brkića Plenković može prodisati
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2018. u 17:36 2018-09-29T17:36:32+02:00

Curenje informacija o lažnim SMS-ovima u slučaju Curić-Varga koji bitno dotiče ulogu i položaj zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, prilika je liberalnoj struji HDZ-a da trajno riješi problem ne samo pritiska unutarstranačke desnice, nego i one strukture koja je uz nju vezana.
Javna je tajna koliko je čvrsta mreža koja je godinama pod kontrolom desne grupacije u HDZ-u, a čiji je Hrvatska talac. Sam slučaj Mamić jedan je od onih koji je godinama bio dokaz nedodirljivosti pojedinaca povezanih sa takvim strukturama, a činjenica da su gotovo svi akteri ove afere zapravo isti oni koji se spominju i u slučaju Mamića, dovoljan je indikator da se radi o istim modelima, ako ne već o istim osobama.

HDZ-ovci čak i ne kriju u kojoj mjeri im ova afera povezana s Milijanom Brkićem rascjepljuje stranku. U neslužbenim izjavama u medijima oni već danima otvoreno govore o tome da premijer Andrej Plenković ima povijesnu priliku presjeći spone desnice i obavještajne ekipe i u samom HDZ-u i u hrvatskom društvu, ako uspije razbiti tu mrežu političkim udarom na neke od svojih neistomišljenika u stranci. Što je najbolje, to u najvećem broju slučajeva govore upravo oni bliski Brkiću. Jer je, očito, u tom miljeu i u toj struji zavladala panika. Već se dugo nije događala slična situacija u kojoj sve upućuje na to da je neki toliko visoko pozicionirani pojedinac u vladajućoj stranci, kao što je Milijan Brkić, surađivao sa osobama koje su kršile zakon.
Opća je ocjena da je trenutno Plenković u ogromnoj prednosti pred Brkićem: potonji je, po svemu sudeći, ulovljen s prstima u pekmezu, i Plenkovićev palac dolje može ga stajati karijere i utjecaja. A poznato je u kolikoj mjeri ta grupacija kontrolira tijekove u dijelu HDZ-a, onom desnom. Sam istup Branimira Glavaša, za koji mnogi misle da je učinjen u maniri sveprisutnog Vladimira Šeksa, gdje je jedan kapitalac kao što je Glavaš javno prozvao Milijana Brkića da se očituje oko zbivanja u Vukovaru i šire, govori da je Brkićev utjecaj već vidno oslabljen u HDZ-u. Po mnogima, sada je još samo pitanje da li će ga Plenković eliminirati putem izravne smjene, ili samo srezati utjecaj.

Ali prilika čini lopova, i čini se da bi Plenković bio i kratkovidan i naivan ako sada ne bi iskoristio priliku koja se sama od sebe stvorila curenjem informacija o SMS-ovima, da ne ukloni grupaciju koja mu jedina drži mač nad glavom, i to u vlastitim redovima. Politička budućnost Plenkovića ne ovisi naime o oporbi, ni o SDP-u niti o Živom zidu. Njegovu sudbinu kroji samo unutarstranačka desnica, a u trenutku kad jedan od krakova te desnice biva srezan, tada i Plenkovićeva liberalna struja HDZ-a može prodisati.
Kolateralna posljedica može biti raščišavanje hrvatskog društva od jedne mračne strukture, a ta posljedica može biti samo pozitivna za Hrvatsku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.