Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4n
Sutra: 13° 13° 4n
29. ožujka 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Nesretni Dado i superheroj Miki u epizodi lička fronta

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2019. u 17:30 2019-01-04T17:30:47+01:00

Ako bi Dado sa svojom listom uspio nadjačati HDZ, bio bi to dobar razlog da Plenković osjeti strah i na široj, nacionalnoj razini. Dotad će se već rasplamsati sukob s desnicom i oko predsjedničkih izbora, gdje Grabar-Kitarović vodi politiku »kako vjetar puše«, ali ako bi Dadina gerila uspjela pobijediti HDZ-ov brend u ličkoj bazi, tada bi to zaista značilo da sukobi unutar HDZ-a nisu završili i da Plenković još nije definitivni pobjednik

Situacija u Ličko-senjskoj županiji bit će najbolji lakmus-papir za odnose u HDZ-u. Kako je poznato, tamo je HDZ srušio proračun svojem bivšem članu, županu Darku Milinoviću. Proračun je izminiran i Ličani moraju ponovno na izbore, jer se popularni Dado zamjerio centrali.

Riječ je naravno o tome da je Dado pripadnik stare garde HDZ-ovaca, pravi desničar, nema se tu što reći, a kao takav je i dio ekipe povezane s Milijanom Brkićem i ostalim antiplenkovićevskim gerilcima u HDZ-u, koji bi najradije na čelu stranke vidjeli »hrvatsku kraljicu« Kolindu Grabar-Kitarović, što Milinović i sam potvrđuje u razgovoru u našem listu, ali su ga iz stranke istjerali.

Iako je lički budžet za 2019. digao iz deficita i napisao ozbiljan dokument koji čak nudi razvoj inače jedne od najnerazvijenijih županija, Dado je postao previše opasan za HDZ. I oni su ga brutalno makli. Lex šerif donekle mu ide na ruku, pa na izbore izlazi samo Skupština, ne i on osobno kao župan, no Lika će u tom smislu na proljeće biti pravo ratište za pozicije u HDZ-u.

Ako bi Dado sa svojom listom uspio nadjačati HDZ, bio bi to dobar razlog da Plenković osjeti strah i na široj, nacionalnoj razini. Dotad će se već rasplamsati sukob s desnicom i oko predsjedničkih izbora, gdje Grabar-Kitarović vodi politiku »kako vjetar puše«, ali ako bi Dadina gerila uspjela pobijediti HDZ-ov brend u ličkoj bazi, tada bi to zaista značilo da sukobi unutar HDZ-a nisu završili i da Plenković još nije definitivni pobjednik.

Nema sumnje da će se mnogi unutar desne frakcije HDZ-a uprijeti da pomognu Milinoviću, kojeg su HDZ-ovci sada dobro nasamarili. Obećavali su mu u Skupštini podršku za budžet, a onda ga iza leđa srušili. To stvarno nije bilo frajerski, nego kukavički, i Milinović ima više nego dovoljno motiva da uzvrati udarac.

Uz njega je nezadovoljna stranačka desnica, ona ista koje se i Kolinda nedavno odrekla, i koja je sad u fazi ozbiljnog preslagivanja. Nedostaje im novi lider. Brkić je kompromitiran i samo čeka da mu Andrija Jarak u pet ujutro upali mikrofon pred kućom ako bude pravosudnog poduzimanja na temelju afere sms. Mate Radeljić još se nije konsolidirao nakon također brutalnog deložiranja s Pantovčaka.

Ostali se boje ili su zbrisali za Kolindom pod Plenkovićeve skute. Iako je formalno izvan stranke, sigurno je da će Milinović imati potporu cijele te ekipe, a ako bi prošao dobro, to bi za otpisanu desnicu bio snažan signal da sličnu akciju mogu ponoviti i unutar same stranke.

U konačnici, da se malo našalimo, ako bilo gdje zapne, Dado Milinović u pomoć uvijek može pozvati i Milana Bandića. On ovih dana na svim frontama provodi akciju »Kupujmo hrvatsko« i skuplja vijećnike i zastupnike, gdje već kome treba.

S obzirom da i sam bilda mišiće nasuprot Plenkoviću, mogao bi biti ispomoć i Milinoviću u Lici. Bandić naime želi dokazati da je jači i od premijera, a razni su načini na koje se to može demonstrirati.

Čisto da se zna tko gdje kontrolira teren.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.