Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
24. veljače 2020.
Foto PIXSELL
Foto PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2019. u 17:25 2019-03-23T17:25:03+01:00

Drugi čovjek HDZ-a Gordan Jandroković narugao se pjesmom na pitanje o »paranoji« Gabrijele Žalac da joj netko iznutra zapravo podmeće: »Tko me to sabotira, tko protiv mene lobira, možda je vlada, možda su Srbi«

Naslov u jučerašnjim novinama: Gabrijela Žalac – sama u HDZ-u. Neosporno je da je ostavka ministrice nužna, nakon svega što se nataložilo u par dana uz njezino ime. Andrej Plenković mora spašavati svoj lik i djelo, a uvjet za to je odlazak ministrice. Ali, bi li se zbivanja odvijala tako brzo i uz tako lakonsko odricanje, da je riječ recimo o – Vladimiru Šeksu?

Drugi čovjek HDZ-a Gordan Jandroković narugao se pjesmom na pitanje o »paranoji« Gabrijele Žalac da joj netko iznutra zapravo podmeće: »Tko me to sabotira, tko protiv mene lobira, možda je vlada, možda su Srbi«.

Jako duhovito, mora se priznati. Odlična fora. Naravno, ona mora otići, ali bi li se Njonjo toliko rugao da nije u pitanju – žena? Žalac je, mora se priznati, bila rastegnuta u medijima već prvi dan, kad je udarila autom djevojčicu, a istovremeno se muškarčinu Marijana Kustića poštedjelo od podizanja prijave za drugu sličnu nesreću, sve dok mu nisu završili izbori u Lici.

Junačine mole pravosuđe da slučaj drži u ladici dok ne prođe frka? Tome se Njonjo nije rugao. Ili, Jelena Veljača. Ne treba biti osobito mudar pa zaključiti da je Zlatko Hasanbegović, osim što vjerojatno mrzi Srbe, Židove, pedere i ostale, još i ženomrzac. On nakon tko zna koliko izbivanja iz saborskih klupa ulazi u dvoranu i, ničim izazvan, nevezano uz temu koja je na dnevnom radu, traži »višednevnu pauzu jer traži konzultacije s najvećim hrvatskim moralnim i intelektualnim autoritetima, poput Veljače«. Bi li to rekao da je riječ o, štojaznam, Ivanu Aralici?

Čak i neki ljevičarski analitičari i komentatori, spominjući Veljaču i njezinu akciju #spasime, u prvom redu napominju kako »Jelena Veljača piše scenarije za sapunice«, i to je praktički prva rečenica svakog komentara, čak i pohvalnog. Pa što? Zar je pisanje scenarija manje vrijedno od, ne'š ti, građevinskog poduzetnika? Da gradi kuće i preprodaje građevinsko zemljište bila bi pametnija? Naravno, problem je samo jedan: što je žena.

Iako nije jasno što je čudno baš u činjenici da je jedna žena i majka, nakon što je vidjela da je sumanuti otac pobacao svoje četvero djece s balkona, odlučila pokrenuti akciju za spašavanje žena i djece. Pa ne očekujemo to valjda od zadriglih, nezainteresiranih PTSP-jevaca s bocom piva pred lokalnom trgovinom. Ili istih takvih što samodostatno sjede u Saboru. Budimo realni. Ti su komentari drostruko podrugljivi: oni ne samo da ponižavaju žene, oni ponižavaju i pisanu riječ. Pišeš neke tamo sapunice – ne vrijediš ništa. Piši 899 amandmana koji neće proći – bit ćeš pametnija.

Ali argumentirati možemo i na predsjednici. Iako i ona sama često sudjeluje u tome da je se može smatrati trivijalnom, jučerašnji portali rano ujutro bili su zasuti podrugljivim naslovima o tome kako je Kolinda Grabar-Kitarović komentirala nogometnu utakmicu reprezentacije: »Malo bih snažnije isturila napad«. Komentare ispod tih tekstova bolje je i ne čitati. Svaka riječ koju žena izgovori prevede se momentalno u seksualni kontekst, i to najvulgarniji mogući. Jako su duhoviti. Bi li naslovi tako izgledali da je o isturanju napada govorio, na primijer, Igor Bišćan?

Živimo u primitivnom, zaostalom društvu, u kojem je položaj žene često vrlo neugodan. Kad si žena, laka si meta.

Ali ako je to utjeha, ni svijet nije puno bolji: ove godine Nobel za matematiku prvi put u povijesti bit će dodijeljen jednoj ženi. Bravo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.