Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 4
Sutra: 6° 6° 4
20. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Kuda ide Milan Bandić?

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. prosinac 2018. u 13:37 2018-12-27T13:37:02+01:00

Javnost ima svoje favorite. A među njima vode populisti i oni koji dnevno dokazuju da ih uopće ne zanima što mediji o njima pišu, pa bile to i najcrnje afere – kraljica tog pristupa je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, naravno i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Kraj godine doba je kad se podvlači crta, a zadnja istraživanja javnog mnijenja odličan su indikator. Čini se da prema zadnjem Crobarometru podršku imaju samo oni koje, jednom riječju, boli briga za svoju medijsku sliku. Javnost ima svoje favorite.

A među njima vode populisti i oni koji dnevno dokazuju da ih uopće ne zanima što mediji o njima pišu, pa bile to i najcrnje afere – kraljica tog pristupa je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, naravno i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji glede i unatoč navodnoj političkoj trgovini koja se uz njega veže i u Saboru i u zagrebačkoj Skupštini, po anketama ili raste, ili barem stabilno drži poziciju, a tu je i Živi zid koji je prvi put prestigao SDP. Uostalom, i sam premijer Andrej Plenković je populist čiji je glavni zadatak da se svidi masama, bez velikih reformi koje bi ikome smetale.

Zanimljiv je taj fenomen površnosti građana koji uopće ne ulaze u bit prezentiranih politika. Misli li doista itko da će Kolindinu popularnost bitno umanjiti činjenica da je preko SOA-e smjenjivala vlastitog savjetnika za unutarnju politiku? S tim ili bez toga, ona je na preko 60 posto pozitivne percepcije, jednako kao što je i Ivo Josipović bio na 74 posto podrške u toj istoj fazi svoga mandata. Misli li netko doista da javnost ulazi u bit poreznih izmjena zakona koje donosi Plenkovićeva vlada, osim što će primijetiti jednu jedinu stvar, kad se bude nakon Nove godine dogodila – pad PDV-a na dio proizvoda u trgovinama. Drugo niti ih zanima, niti vide.

Birači SDP-a pritom su u najtežoj situaciji – oni čak nemaju nikoga ni tko bi im se tako površno svidio. Davora Bernardića su otpisali, a zadnja anketa kao da je vic: preko 67 posto SDP-ovih birača najradije bi glasalo za Anku Mrak Taritaš, za Silvana Hrelju 60 posto, a za Krešu Beljaka 54 posto. Tek pola SDP-ovih birača zaokružilo bi samog Bernardića – upravo jednako koliko i Miranda Mrsića, koji više i nije član te stranke, jer ga je Bernardić isključio. Da barem postoji kakav SSRN, pa da se pod istom kapom nađu i GLAS, i HSU, i HSS uz SDP. Tek bi tada Bernardić možda došao do toga da ga ne pretekne Živi zid. No, evo javnost voli Pernarove performanse.

A poseban je fenomen Milana Bandića – unatoč kaznenim postupcima i prelascima zastupnika u Saboru i Skupštini Zagreba, on podršku ima – 43 posto građana vidi ga kao pozitivnu figuru. On sam sebe pak vidi kao nogometaša Neymara, koji puca i slijeva i zdesna, a s obzirom na zadnja politička kretanja u Rijeci, čini se da ide i u smjeru – juga. U klub mu je u Saboru prešla SDP-ovka Ana Komparić Devčić uz poruku da bi se Rijeka trebala ugledati u Zagreb, a sada se i bivši Obersnelov pročelnik Vladimir Benac vraća u ring s porukom o tome da i Rijeka napokon »treba delati«. Što se to kuha u Bandićevoj glavi i kamo ide sa svojom strankom – da li u napad na SDP u Rijeci, to se zasad samo naslućuje.

Ali s obzirom da kvazi-ozbiljna politika naveliko gubi pred populističkim »delanjem«, mnogi bi se mogli zabrinuti na pragu 2019. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.