Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
22. veljače 2020.
Uvodnik

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Koji ćemo Juričanov film na kraju gledati?

Foto  Igor Kralj/PIXSELL
Foto Igor Kralj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2020. u 21:07 2020-01-11T21:07:48+01:00

Ono što je zanimljivo, jest da se Juričan dohvatio Bernardića upravo u trenutku kad je iz SDP-a poručeno da je »Bernardić apsolutno jedini kandidat SDP-a za budućeg premijera«, a on mu je u svom pismu poručio »Ide Bandić, ali ideš i ti«

Dario Juričan je po zanimanju redatelj. Ali u prvom krugu predsjedničkih izbora dobio je 4,61 posto glasova hrvatskih građana s pravom glasa. Sebe naziva Milanom Bandićem, no Ministarstvo uprave priječi mu da formalno uzme to ime. Nakon predsjedničkih izbora, Juričan je de facto postao političar. No, pravo pitanje glasi: koji ćemo Juričanov film na kraju gledati?

Doista, dokle ide lavina koja se zakotrljala i, ako se Juričan nastavi toliko aktivno baviti politikom da u pravilu jednom dnevno pokrene neku novu akciju, može li ona na kraju dovesti i do nekih promjena?

Prvo se bavio jednim omrznutim tajkunom - Ivicom Todorićem. O njemu je snimio film pod nazivom »Gazda«. Snimio je i film pod nazivom »Gazda - početak«, a taj je bio posvećen »tati« privatizacije u Hrvatskoj, Miroslavu Kutli. No, kad se činilo da njegov aktivizam ima samo opću ekonomsku pozadinu, Juričan je naglavačke upao i u politiku - počeo se baviti zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Najprije ga je, u svom stilu, samo karikaturizirao i ismijavao, a u zoru predsjedničkih izbora htio je uzeti i njegovo ime.

Zakon ne priječi da svatko može nositi ime i prezime koje želi, na primjer ovaj tekst može pisati i osoba pod imenom Cristiano Ronaldo ako tako poželi i svoje ime regulira pred Ministarstvom uprave, čak i bez obzira na spol, no institucije u Hrvatskoj ipak su Juričanu zabranile da se na predsjedničkim izborima koristi imenom Milana Bandića.

To međutim Juričana nije spriječilo da ipak bude Milan Bandić. On to jest na društvenim mrežama, a znamo da je danas virtualna stvarnost veće težine od prave stvarnosti, na njoj se vode politički ratovi, čak i pravi ratovi kad se Donald Trump dohvati Twittera.

I Juričanu je to bilo dovoljno da na pravim pravcatim predsjedničkim izborima, sa svojom satirom uperenom prema Milanu Bandiću, pod motom »Korupcija svima«, osvoji čak 4,61 posto glasova. To je, doslovce, glas 88.000 građana Hrvatske - ne samo iz Zagreba. I to je peto mjesto od ukupno 11 kandidata, u prvom krugu izbora.

Juričan je na tim izborima obećavao da će Pantovčak pretvoriti u sjedište korupcije, uvesti osmi padež, koruptiv, koji će odgovarati na pitanja »kome?« i »koliko?«, preimenovao je trgove u Zagrebu, kosio zakone ispred HDZ-a, kod javnog bilježnika potpisao je izjavu da će uvesti korupciju u Ustav.

Kafić u kojem je dočekao rezultate preimenovao je u Remetinec, po zatvoru. Planira snimiti novi film, Kumek, za zagrebačkoga gradonačelnika i sve njegove kumove, na čemu sistematično radi već tri godine. Njegovu zezanciju podržalo je gotovo pet posto svih birača koji su izašli na izbore. A on je izjavio da se više neće baviti politikom.

No, sada je već vrijeme da si postavimo pitanje, čiju agendu on zapravo promovira i tko stoji iza ovog projekta. Juričan ne samo da se ne prestaje baviti politikom, nego zahvaća sve šire. Pritom, on i dalje nije klasičan političar koji je po stilu populist, nije političar kova Beppa Grilla u Italiji, ali borac protiv establišmenta itekako jest.

Tako je jučer prozvao i SDP-ovog predsjednika Davora Bernardića, kojeg je povezao s Milanom Bandićem, pod čijim je političkim skutima ovaj, po općem uvjerenju mnogih, izrastao. Barem u ranoj fazi svoje političke karijere, dok je Bandić još bio u SDP-u.

Ono što je zanimljivo, jest da se Juričan dohvatio Bernardića upravo u trenutku kad je iz SDP-a poručeno da je »Bernardić apsolutno jedini kandidat SDP-a za budućeg premijera«, a on mu je u svom pismu poručio »Ide Bandić, ali ideš i ti«. U situaciji kad takav izborni kandidat dobije pet posto glasova, to zvuči kao ozbiljna poruka za šefa SDP-a.

Nemoguće se ne zapitati, dokle će do nekih idućih izbora još stići Juričanovi »pipci«, koga će se još dotaknuti, koji će još film dotad stići snimiti? Javnost je jako prijemčiva za njegov stil i potpis.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.