Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. veljače 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Godina svinje

Foto  Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 11. travanj 2019. u 14:23 2019-04-11T14:23:01+02:00

Ako bi se realiziralo barem dvadeset posto ovoga što kineska delegacija najavljuje, Hrvatska bi mogla ozbiljno napredovati u polju infrastrukture, lučkog prometa, turizma, a evo i u području brodogradnje, čemu se bojimo i nadati, da ne potrošimo takvu neočekivanu sreću

Izgledalo je da će posjet kineske delegacije Hrvatskoj biti samo još jedan dosadan diplomatski kurtoazni event. Ali ta je pretpostavka bila pogrešna: u Hrvatsku je jučer došla kineska »nova godina«. Godina svinje, koja obilježava 2019. godinu, donosi sreću, ljubav i optimizam, a uspjeh će se osjetiti u svim sferama života. Čini se da je to jedini osjećaj koji je jučer okusila Hrvatska, jer kineski premijer Li jučer je postao kineski Djed Mraz za nas.

Ne samo interes za gradnjom nizinske pruge Rijeka – Zagreb, ne samo ulaganje u Zagrebačku obalu u Rijeci, ne samo preusmjeravanje tereta na riječku luku, ne samo Pelješki most nego i tko zna koliko drugih budućih peljeških mostova, nego i – Uljanik. Oni su spremni razgovarati o preuzimanju Uljanika, a cijeli naporni i brutalni proces čekanja stečaja za Uljanik i »3. maj«, sada će stati do 16. travnja, kad će se znati najava Kineza jesu li spremni ući u našu brodogradnju i spasiti nas – od nas samih.

Kako je jučerašnji dan prolazio, vijesti premijera Lija zvučale su sve bolje. Svaka čast onome tko je pripremio ovaj posjet, i otvorio vrata Hrvatske Kini. Dugo se govorilo koliko ulaz kineskog kapitala i države smeta Europskoj uniji koja ne želi prepustiti svoje leno brojnijima, a čini se i bogatijima od sebe.

No, evo ga: svileni briselski Andrej Plenković otvorio je vrata novom »putu svile«. Ovoga puta, čini se, sasvim ozbiljno. I nitko odjednom više ne govori o tome da bi se EU tome protivio. Uostalom, Li je prekjučer, upravo prije dolaska u Hrvatsku sa svojom beskrajno velikom delegacijom, bio u Bruxellesu, gdje je s Junckerom dogovarao zajedničku politiku nasuprot Donaldu Trumpu.

Nema iz Bruxellesa nikakvog dijamantnog reza u odnosu na Kineze – dapače, izgleda da se i cijela Unija raduje što ima tako moćnog ekonomskog partnera i moli boga za što više »dijamantne suradnje«. Nije primijećeno niti da su na Pantovčaku premijeru Liju objašnjavali kako »osuđuju sve totalitarizme«, pa ni činjenicu da Kinom još uvijek vlada totalitarna komunistička partija.

Šalu na stranu, svi znamo kako je Kina našla jedinstven model između političkog jednostranačja i liberalne ekonomije, a jučer smo svjedočili doista prekretničkom danu. Ako bi se realiziralo barem dvadeset posto ovoga što kineska delegacija najavljuje, Hrvatska bi mogla ozbiljno napredovati u polju infrastrukture, lučkog prometa, turizma, a evo i u području brodogradnje, čemu se bojimo i nadati, da ne potrošimo takvu neočekivanu sreću.

Nekad je kineski Hong Kong pripadao Britaniji s koncesijom na 99 godina, a jedino što se nakon jučerašnjeg posjeta možemo nadati jest da se netko sjetio Hrvatsku, ili barem Rijeku, Kinezima posuditi istim modelom na 99 godina. Dajte nam »stoljeće svinje«, a ne samo jednu godinu!

Nažalost, Hrvatska je toliko beznadežna država – bez vizije, bez lidera, bez plana, da stalno moramo sanjati bajke o tome kako će nam netko drugi dati što nam pripada, a bez trunke našega truda. Sanjamo kako će nam netko drugi izgraditi pruge, otvoriti luke, dati novce za brodogradnju koju smo dotukli. Mi maštamo o sreći i hvatamo se za svaku slamku. Zato danas vjerujemo i u kineska obećanja, pa kako god na kraju ispalo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.