Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
29. siječnja 2020.

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Esih opet polupala lončiće

TIHANA TOMIČIĆ Esih opet polupala lončiće
TIHANA TOMIČIĆ Esih opet polupala lončiće
Autor:
Objavljeno: 9. svibanj 2019. u 14:30 2019-05-09T14:30:50+02:00

Socijalistički obrazovni sustav potpuno je podbacio – Bruna Esih opet je polupala lončiće i nije znala da je 8. svibnja dan oslobođenja Zagreba, a ne njegove okupacije. Izgleda da joj je pas pojeo zadaću ili da taj dan nije bila u školi. Cijela ta strahovita jugoslavenska indoktrinacija kojoj smo bili izloženi u omraženim socijalističkim školama, ničemu je nije naučila: ona i dalje ne zna tko je u Drugom svjetskom ratu bio gubitnik, a tko pobjednik.

A gubitnik je bio nacifašizam, zajedno sa svojim kvislinškim tvorevinama, kao što je npr. bila NDH. To su povijesni fakti, ali čini se da je Esih u školi sjedila na ušima.
Wikipedija, mada nepouzdana, o njoj kaže: »U gimnaziji u Zagrebu je postizala izvrsne rezultate iz hrvatskog jezika i književnosti, psihologije i filozofije, dok je povijest zavoljela tek u četvrtom razredu gimnazije. Nakon neuspjeha pri upisu studija hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Bruna je odlučila upisati studij filozofije i kroatologije na Hrvatskim studijima, koji je i završila. Za to vrijeme bavila se i pjevanjem, pa je među ostalim pjevala i prateće vokale bendovima kao što su Pips, Chips & Videoclips, ali i Goranu Bari. Na kraju, diplomirala je radom Srpska propaganda i hrvatska šutnja, a ostali njeni znanstveni radovi nose sljedeće naslove: Čuvari bleiburške uspomene, Bleiburg Memento, te Vukovar '91.

Ne može se reći, doduše, da Esih u svom znanstvenom i političkom radu cijelo ovo vrijeme nije dosljedna. Oduvijek je imala radikalne desničarske stavove, a Andrej Plenković može se samo tući po glavi što ju je ikad stavio na svoju listu i dao joj saborski mandat s kojim se sad može razmetati koliko hoće i, zaštićena imunitetom, javno obljavljivati ovakve gluposti kao što je njena jučerašnja objava o tome da je »8. svibnja obljetnica ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb, i događaj koji simbolizira pokolje i pljačku, a jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske zastave itd«. Jasno je da Esih time namjerno provocira u sklopu recentne političke kampanje za Europski parlament, gdje se po anketama kreće oko izbornog praga pa vjerojatno misli da će, ako dodatno zaoštri svoje radikalne stavove, uspjeti prijeći taj prag i dokopati se lagodnog života europarlamentarca u Bruxellesu. Nema veze što je njoj i Neovisnima za Hrvatsku Europska unija zapravo organizacija protiv koje se bore, plaća u eurima ipak je plaća u eurima.

No, ono što bi Esih, pozivajući se tako srčano na domoljublje i hrvatsku krv, trebala poštovati iznad svega ako i dalje želi biti dosljedna, jest hrvatski Ustav. A on jasno kaže kako je »temelj državne suverenosti u Drugom svjetskom ratu, izražen nasuprot proglašenoj NDH, u odlukama ZAVNOH-a«, i upravo je na tome utemeljena moderna Hrvatska.
Djeluje li onda svojim izjavama Bruna Esih protuustavno? Ako joj je već tako lakonski oprošteno bijelo prvo polje na zastavi izvješenoj na stranačkim prostorijama, trebaju li institucije djelovati zbog ovih izjava? Bilo bi vrijeme da se tako lošem đaku izrekne bar opomena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze