Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Dan pobjede za trećemajce i njihovu upravu

Snimio Silvano Ježina
Snimio Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 22. kolovoz 2019. u 9:32 2019-08-22T09:32:00+02:00

Vlada bi, naime, danas mogla donijeti odluku kojom će se de facto skinuti blokade s računa »3. maja« i krenuti isplata zaostalih plaća, a onda na sreću i omogućiti nastavak proizvodnje

Hvala ti Bože da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iz našega kraja, a jednako tako hvala Bogu i da su pred vratima neki izbori, pa makar i predsjednički. Jer da nije tako, pitanje je bi li Vlada tako benevolentno privodila kraju priču o »3. maju«. A danas bi mogao biti ne dan D, već V-day, dan pobjede za trećemajce i njihovu upravu.

Vlada bi, naime, danas mogla donijeti odluku kojom će se de facto skinuti blokade s računa »3. maja« i krenuti isplata zaostalih plaća, a onda na sreću i omogućiti nastavak proizvodnje.

Brodova u knjizi narudžbi ima i trećemajci nakon ove Vladine odluke mogu napokon prodisati, i to čak možda i na dvije godine, a dotad će na miru imati priliku tražiti i novog strateškog partnera.

Kraj ljeta donijet će tako olakšanje ne samo trećemajcima i njihovim kooperantima, nego cijeloj Rijeci, a sigurno je da su tome najviše pridonijeli članovi uprave »3. maja« zajedno s legendarnim Edijem Kučanom, ali i oni članovi Vlade i vrha HDZ-a koji dolaze iz ovoga kraja.

Brodogradilište »3. maj« tako izgleda ipak neće biti žrtvom Uljanika. Taj mu je mač nad glavom visio mjesecima, ali mora se čestitati onima koji su uvidjeli da riječki škver ne smije ostati kolateralnom žrtvom Uljanikovih pogrešaka i krivih dogovora iz vremena kad je SDP-ova Vlada bila već na izmaku snaga i loptala se brodogradilištima kao da su vreće krumpira.

Riječki škver bio je i, nakon svega, ostao zdrav. Zaslužio je stoga još ovu priliku, a ljetni dani, dok oporba iz drugih krajeva zemlje vegetira u polusnu, odličan su tajming da se odobre nova zaduženja kojima će se »3. maj« osloboditi okova u kojima se našao.

Možda bi u užarenom političkom proljeću ili jeseni dok Sabor zasjeda neki Radimir Čačić ili kakav slavonski lokalni političar pokušao i osporavati nova zaduženja, ali danas je to skoro pa nemoguće. Vlada će danas na mala vrata riješiti veliki problem.

Praktički, ipak je postignut konsenzus onih kojih se to tiče: svih zaduženih ministara desno-centrističke Vlade, članova uprave i sindikata lijevo-centrističkih pozicija, i radnika koji sigurno s nestrpljenjem očekuju današnje odluke.

U predizborno vrijeme, Vlada nije mogla bolje početi svoju jesensku sesiju. Pa neka si to pripiše u predizborne bodove tko god želi - važno je da se obistinilo.

A radi se o ukupno oko sto milijuna eura zaduženja kroz dvije godine, no to zaista kad je »3. maj« u pitanju ne bi trebalo biti sporno - od prodaje novosagrađenih brodova bit će pokriven cjelokupni taj iznos, i stoga nema razloga da itko osporava takvo rješenje.

Napokon je nađen win-win modus za »3. maj«, a time i Rijeku, za koju je od broja 2020. vjerojatno ipak puno važniji broj 3.5., broj koji osigurava nastavak života za barem nekoliko stotina zaposlenih i još na desetke kooperantskih tvrtki koje ipak i danas žive od brodogradnje.

Simbolika spašavanja »3. maja« na duge staze jednako je važna za Rijeku kao i sva kultura, civilni sektor i društvena kretanja zajedno. Ako »3. maj« preživi, bit će zaustavljen trend najcrnjih brojki iseljavanja iz Rijeke i možda ovaj grad ipak još dobije priliku za dobru budućnost.

Veliki projekt EPK 2020. važan je i dobrodošao za dušu grada, no on ima svoju ročnost i trajat će samo jednu godinu. A »3. maj« je ono od čega Rijeka doista živi, tijelo i organizam grada, njegov simbol i njegov karakter. Zato su današnje odluke Vlade, ako se ostvare najave, napokon dobra vijest za Rijeku nakon dugo vremena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.