Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2018. u 15:12 2018-11-03T15:12:30+01:00

Hrvatska je trenutno suočena s migrantskim valom, a ova vlast, u koju treba ubrojiti i politiku Vlade, ali i Pantovčaka, pobornik je pristupa sa zatvorenim granicama i policijom s psima. Godine 2015. migrante se propuštalo da mirno prođu kroz Hrvatsku. Represivna politika Plenkovićeve vlade sada proizvodi prve probleme s migrantima koji su počeli provaljivati u kuće

U ovoj jesenskoj sivoći i truleži iz bujica koje haraju Hrvatskom, istrulila je i hrvatska politika. Jedan lijepi primjer je SDP koji dodiruje najniže dno svog rejtinga, a padu tog rejtinga sigurno ne odmaže ni činjenica da je jedna od prominentnijih SDP-ovki, Milanka Opačić, odlučila promijeniti klub i pridružiti se Milanu Bandiću.

Da je to učinio bilo tko drugi osim baš nje, problem i ne bi bio tako velik. Iz SDP-a je već izašlo nešto manje vidljivih zastupnika, na primjer Zdravko Ronko je već neko vrijeme u Bandićevom klubu, jednako kao što je i Tomislav Saucha u HNS-ovom, pa za to nikog baš i ne boli briga.

Ali Milanka! Simbol bliskosti sa Zoranom Milanovićem, čovjekom koji je učinio sve da Bandić kao bard klijentelizma ode iz SDP-a, sada je njeno utočište.

Dakle, sve što su SDP-ovci ikada izgovorili o Bandićevom načinu vladanja, ovim činom je ispljunuto naciji u čelo, a Milanka je uz to zadala i ružan udarac percepciji o ženama u politici. Bila je simbol uspješne žene, sada je simbol uhljebljene žene. Šteta.

Ali to je samo jedan od primjera pogubne politike zadnjih dana. Nije bolji ni Živi zid gdje se Sinčićeva supruga bori za veću plaću, kad već ima dvoje djece, a Branimir Bunjac se pravi lud, u nastojanju da mandat ipak zadrži.

Tako su se i njihovi »sveti«, funkcijama navodno neopterećeni zastupnici, pokazali samo ljudima od krvi i mesa kojima treba saborska plaća da bi živjeli lagodno.

Ode dovraga njihova neopterećenost zemaljskim problemima običnih smrtnika – visoki kredit i dvoje male djece od svakog naprave karijerista. Još jedan primjer da je politika za većinu samo obično radno mjesto, a »ideali« samo alat za veći prihod.

No, ovih dana svjedočimo ne samo raspadu stranaka, nego i hrvatske vanjske politike. Očekivalo se da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon svojih afirmativnih izjava u UN-u, podržati Marakeški sporazum o migracijama.

No, jučer smo ustanovili da ona to ne podržava, na opće iznenađenje Vlade i Plenkovića. A to smo doznali iz njene korespondencije s Velimirom Bujancem.

Takvu odluku ona je odlučila priopćiti baš – Bujancu. I pritom još ustanoviti kako je »apsolutno razumljiva njegova zabrinutost vezano uz ilegalne migracije«. Ne brine je što premijer ne zna njen službeni stav o Marakeškom sporazumu, ali je brine što o tome misli Bujanec i dijeli baš njegovu zabrinutost.

Hrvatska je trenutno suočena s migrantskim valom, a ova vlast, u koju treba ubrojiti i politiku Vlade, ali i Pantovčaka, pobornik je pristupa sa zatvorenim granicama i policijom s psima.

Godine 2015. migrante se propuštalo da mirno prođu kroz Hrvatsku. Represivna politika Plenkovićeve vlade sada proizvodi prve probleme s migrantima koji su počeli provaljivati u kuće.

No, politika Pantovčaka još je mnogo restriktivnija i predviđa žicu. Time se raspada ne samo zajednička politika Banskih dvora i Pantovčaka na ovoj temi, već i sve građansko i humano u ovoj zemlji, u kojoj bujaju Bujanci, Bandići i njihovi eksponenti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.