Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. siječnja 2020.
Uvodnik

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Bandić gubi 0:3

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2019. u 16:41 2019-06-13T16:41:07+02:00

Posegnuo je za populizmom s besplatnim udžbenicima, na čemu je i sagradio svoju dugovječnost u Gradu Zagrebu. I u tome uspio. Ali sada bi već polako mogao stati sa »silovanjem« sa svojim beskrajnim zahtjevima. Nakon što mu je Vlada samo zadnjih dana za projekte u glavnom gradu i državi odobrila skoro pola milijarde kuna, bilo bi dosta

Što se to ovih dana događa u glavi Milana Bandića? Sa svojim pompozno najavljivanim inicijativama već gubi 0:3 – niti je uspio povećati broj svojih zastupnika u Saboru na 15, niti je na izborima za Europarlament uspio prijeći prag, a sad se pokazalo i da de facto nije uspio dobiti podršku vlastitog kluba zastupnika u Saboru za smjenu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

Malo čudnovato za tog moćnog i najčešće prilično agresivnog igrača. Svi se zadnjih dana čude njegovoj inicijativi oko Divjak i nije sasvim jasno zašto je Bandić inzistirao na tome da klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti MB 365 pokrene njenu smjenu, videći to kao udar na samu Vladu i premijera Plenkovića.

A premijer je dosad udovoljio svakoj njegovoj želji, u nastojanju da očuva tanku većinu koju među ostalim podupire Milanovih 12, među kojima su i neki bivši SDP-ovci. Prvo, projekt zagrebačkog rotora zapravo je projekt realiziran u suradnji s Vladom putem EU fondova, drugo, Oleg Butković i Bandić potpisali su baš prije nekoliko dana ugovor o modernizaciji ZET-ove infrastrukture vrijedan 210 milijuna kuna.

I na koncu, Plenković je pristao na najvažniji zahtjev – onaj za besplatne udžbenike za sve osnovce u Hrvatskoj. Što sad više hoće? To je realno pitanje.No, čini se da Bandić »jaše« na temi Ministarstva obrazovanja jer zapravo udara na HNS-ovu ministricu kao na najslabiju kariku u Vladi, samim time što je HNS najslabija karika u lancu Plenkovićeve saborske većine.

HNS u nizu sredina, pa tako i u Rijeci, surađuje i sa SDP-om, a nacionalno sa HDZ-om, pa je Bandić očito procijenio da pritisak na premijera najlakše može ostvariti udarom na HNS. No, taj pritisak ima veze doslovno baš s jahanjem – odnosno njegovim projektom novoga grada na Savi, za koji vjeruje da bi njega i njegovu mrežu mogao zadržati na vlasti još nekoliko mandata.

Problem je nastao s hipodromom – naime, za realizaciju megalomanskog projekta Zagreb City na mjestu hipodroma po Bandićevu receptu, Plenković ga treba proglasiti posebnim državnim interesom ili ga mora odobriti Državni ured za sport Janice Kostelić, a to zasad baš i ne ide. U borbi titana oko Zagreb Cityja Milan Bandić zasad evidentno gubi – napad na Divjak sigurno mu neće popraviti odnose s premijerom, dapače.

Pa zapravo, na neki način, ima i »sreće« da mu je vlastiti klub jučer otkazao poslušnost. Da se u sakupljanje potpisa krenulo, za uspješno pokretanje inicijative trebali bi mu potom i potpisi petine zastupnika, to jest 31 zastupnika. I iako su SDP i oporba rekli da neće potpisati, ali hoće potom glasati za smjenu ministrice u HDZ-ovoj Vladi, postalo je jasno da Bandić sa svojim klubom neće uspjeti doći do tog 31 zastupnika, ni uz Most, ni uz ostatke ostataka Živog zida itd.

Uvidjevši to, i sami članovi kluba zastupnika Bandićeve stranke zapravo su mu sugerirali da napokon odustane od unaprijed izgubljene bitke i doslovno blamaže koja mu se mogla pritom dogoditi.Megalomanija je boljka od koje su mnogi u politici i gospodarstvu dosad već poginuli, a ako u ovoj zemlji postoji megaloman, to je Batman Milan Bandić.

A on se zadnjih dana ponaša začuđujuće iracionalno. Je li zato što uskoro slijede nova ročišta za aferu Agram, je li zato što želi medijski prekriti poraz na euroizborima pa sad forsira nove teme, zato što zastupa nečije interese u sferi izdavanja udžbenika nasuprot onima koje preferira ministrica Divjak, ili zato da jednostavno Plenkoviću pokaže tko je glavni gazda u državi – svejedno je. Rezultat je trenutno za Bandića veoma loš.

Posegnuo je za populizmom s besplatnim udžbenicima, na čemu je i sagradio svoju dugovječnost u Gradu Zagrebu. I u tome uspio. Ali sada bi već polako mogao stati sa »silovanjem« sa svojim beskrajnim zahtjevima. Nakon što mu je Vlada samo zadnjih dana za projekte u glavnom gradu i državi odobrila skoro pola milijarde kuna, bilo bi dosta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.