Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. rujna 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Stvarno, di su pare?

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2018. u 17:13 2018-02-03T17:13:12+01:00

Nikada nismo saznali tko su autori toga zakona, a ako su to ovi isti koji sada za milijunske iznose savjetuju svog prijatelja Ramljaka, tada će u najmanju ruku netko morati letjeti iz Vlade. Zato je počelo opće ograđivanje i opće pranje ruku u vrhu HDZ-a

I Bernardić ponekad ubode. Iako je SDP cijelo vrijeme oko Agrokora plitko politizirao na klasičnim oporbenim popopulističkim pozicijama vičući »di su pare«, a ne nudeći baš nikakva konstruktivna rješenja, čini se da je stvarno glavno pitanje koliko se enormno baca lova u tom koncernu.

Objavom informacija o astronomskim honorarima i naknadama za konzultante privremenog upravitelja Ante Ramljaka, koji i sam mjesečno dobiva skoro 120.000 kuna bruto, a angažirao je i svoju bivšu firmu Texo Management, moglo bi na kraju ispasti da je Bernardić imao pravo.

Doduše, kad je HDZ u pitanju uvijek je opravdano pitati »di su pare«, ali svakako je znakovito da se ni nakon tri-četiri dana nije očitovao sam premijer Andrej Plenković. Jedino što se iz HDZ-a može čuti jest Jandrokovićevo i Borićevo: »To nam nije simpatično«. Možda im nije simpatično, ali je svakako simptomatično. Realno, imamo u Vladi novi veliki sukob između potpredsjednice Martine Dalić koja rukama i nogama brani Ramljaka, i onih koji na čelu s Gordanom Jandrokovićem postavljaju opravdano pitanje zašto se krenulo tim putem potencijalnog sukoba interesa i, kako bi Bernardić rekao, opasnosti da debelo zasmrdi na korupciju.

»Vlada nije bila dužna, niti je mogla znati da se takve stvari događaju«, izjavio je Jandroković, što bi vjerojatno trebalo značiti da premijer za to nije znao. Ali, znala je, kako se čini potpredsjednica Dalić, koja je jučer izjavila da poznaje sve ljude o kojima se radi i koji su možda – opravdano je pitanje – isti oni koji su i pisali lex Agrokor »pod okriljem noći«. Nikada nismo saznali tko su autori toga zakona, a ako su to ovi isti koji sada za milijunske iznose savjetuju svog prijatelja Ramljaka, tada će u najmanju ruku netko morati letjeti iz Vlade.

Zato je počelo opće ograđivanje i opće pranje ruku u vrhu HDZ-a. Jasno je da će se premijera pritom spašavati, ali možda ne i sve njegove ministre ako stvar nastavi eskalirati u smjeru za koji se sada čini da hoće. Naime, tada će i unutar HDZ-a biti postavljeno pitanje: »A di su pare«.

Iako, treba podsjetiti, nije riječ o javnim novcima, niti te honorare financira proračun, ali iza lex Agrokor stoji Vlada, i rasplet u Agrokoru bit će neobično važan za odnose u Plenkovićevu HDZ-u.

No, nije to jedina briga s kojom će se premijer susresti. Objavljeno je i da je bivša tvrtka ministra obrane Damira Krstičevića, King ICT, baš u trenutku kad se razmatraju ponude  za nove vojne zrakoplove osnovala tvrtku kćer registriranu za servis zrakoplova. Iako iz tvrtke demantiraju da je to povezano, te da se zapravo bave pametnim tehnologijama i dronovima, brzo će se vidjeti koliko je taj plan bio pametan ako se spomenuta tvrtka bude bilo gdje pojavljivala u tom biznisu.

Je li moguće da baš svaka HDZ-ova Vlada već godinu dana nakon preuzimanja vlasti (ili čak manje u slučaju Oreškovića) naleti na minu zvanu korupcija ili sukob interesa. Ne mogu se suzdržavati duže od godinu dana, tad već zasvrbe prsti?

Ako ništa drugo, za Plenkovića se smatra da nije sklon prstima u pekmezu. Ne prati ga nijedna takva afera, nema taj imidž, i to je uostalom i razlogom što je uspio postati premijer. Ali već danas će morati za Agrokor odgovoriti »di su pare«, ma koliko ta sintagma postala izlizana iz Bernardićevih usta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.