Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
24. travnja 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Srpanj - ključ za Plenkovića

snimio Darko Jelinek
snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2018. u 13:19 2018-02-24T13:19:20+01:00

Za premijera Plenkovića ključno je da pritom dokaže da cilj države nije miješanje u rad privatnog koncerna nego spašavanje dobavljača i radnih mjesta. Ako se nagodba postigne do ljeta, a magični datum je 10. srpnja, tada će se Vlada povući iz procesa, a premijer spasiti svoju glavu. Politički gledajući.

Premijer Andrej Plenković malo pretjeruje: nakon što se pokazalo da nema spreman plan B za Ramljakova nasljednika u Agrokoru, sad tvrdi da je »već nekoliko ljudi prihvatilo takvu ponudu«. Toliko interesenata baš i nema, ali treba shvatiti ljudski strah premijera od toga da ne ostane kao riba na suhome nakon što se odrekao Dalićkina pulena.

No, u priči o Agrokoru nije više bitan Ramljakov nasljednik, kako god da se on zvao, njegov je zadatak da do početka ljeta postigne nagodbu i da se problem, gledajući s državne točke gledišta, napokon riješi. Problem je potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić koja je postala kamen oko vrata premijera i čiju poziciju on mora riješiti.

A kakav je scenarij najizgledniji u ovoj krizi? Realno, Plenković će naći novog izvanrednog povjerenika, bio to drugi ili osmi povjerenik. Možda već tijekom vikenda, a svakako idućeg tjedna, bit će objavljeno novo ime, uz dva zamjenika. To je nužno učiniti, i to tako mora biti. Da li će to biti netko od zaslužnih HDZ-ovih mudrih glava tipa Ivica Mudrinić, SDP-ov Zvonimir Mršić ili netko osmi, postaje manje bitno. Ključ je da ta osoba do ljeta nastavi s nagodbom s kreditorima i vjerovnicima gdje je ona i s Ramljakom stala, da se namire svi financijski, poslovni, ali i politički preduvjeti za nagodbu i da se nakon toga Vlada i država izvuku iz tog procesa.

Za premijera Plenkovića ključno je da pritom dokaže da cilj države nije miješanje u rad privatnog koncerna nego spašavanje dobavljača i radnih mjesta. Ako se nagodba postigne do ljeta, a magični datum je 10. srpnja, tada će se Vlada povući iz procesa, a premijer spasiti svoju glavu. Politički gledajući.

Tada, uoči ljetne pauze Sabora, na dnevni red može doći i rekonstrukcija Vlade. Tada se može očekivati da će se Plenković odreći kompromitrane Nade Murganić (mladi Strmota morat će se strpiti do ljeta), nesposobnoga Milana Kujundžića i možda još neke kolateralne žrtve, a Martina Dalić, gledajući iz današnje perspektive, morat će biti dio tog paketa. To je jasno kao dan. Spasiti je može jedino neki ekstra sretan happy end oko samog Agrokora, ali praktički, njezina je sudbina već danas zapečaćena. Ona je danas u Vladi još samo zato da do kraja dotjera sadašnju krizu u Agrokoru. Da cilj nije nagodba do srpnja i izlazak Vlade iz te priče, već danas bi morala otići. Ovako, kako sam premijer Plenković jasno kaže, danas još nije vrijeme za rekonstrukciju Vlade.

Zbog svega toga inicijativa SDP-a, Mosta i ostalih iz oporbe da ponovno traže opoziv premijera, nažalost, prazna je puška. Svi u vladajućoj većini već znaju kako izgleda scenarij s rekonstrukcijom u srpnju i strpljivo će čekati, neće izdati premijera, koji bi na kraju ipak iz svega mogao izaći kao čovjek koji je spasio Agrokor, ili barem njegov osnovni kostur. Most je pritom potpuno nevjerodostojan u traženju njegova odlaska, jer oni su glasali za Zdravka Marića i Martinu Dalić jednako kao i on kad se Vlada formirala, a SDP nažalost nije garant spašavanja ni Agrokora, ni države, čak ni ako bi se kakvom čarolijom domogao većine u Saboru. Današnja oporba tu vjerodostojnost nema.

Čini se da će svi oni koji se nadaju Plenkovićevu padu ipak morati još pričekati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka