Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 3n
Sutra: 27° 31° 2
18. lipnja 2018.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Spašavanje vojnika Bernardića

Snimio Darko JELINEK / arhiva NL
Snimio Darko JELINEK / arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 16. veljača 2017. u 16:45 2017-02-16T16:45:16+01:00

Čim je preuzeo Ibler, namaknuli su mu omču, i samo čekali da izmaknu stolicu. Iako je ovo kopernikanski obrat, Bernardić će njime učvrstiti svoj položaj. Prvo, šanse Anke Mrak Taritaš uz široku lijevo-građansku koaliciju uopće nisu male, a drugo, to znači i puno više mira u SDP-u 

Veliki obrat dogodio se jučer u SDP-u, gdje su napokon uključili zdrav razum i odlučili, doduše neslužbeno, da na izborima u Zagrebu podrže Anku Mrak Taritaš. Zašto ići u unaprijed izgubljenu bitku, to je praktički bilo tek retoričko pitanje. Iako je novi šef stranke Davor Bernardić, otkako je preuzeo Ibler, sjaj u očima pokazivao samo na spomen mogućnosti da bude Bandićev protukandidat, na čemu je doista radio šest godina, sada je prevladala pragma.

SDP će tako podržati HNS-ovu kandidatkinju, koja po anketama stalno raste, a pritom – ne manje važno – spasiti sebe. Da se natjecao pa izgubio u Zagrebu, bio bi politički mrtav. Da je dao nekog mamac-kandidata koji bi se izblamirao, isto bi bio politički mrtav. U stranci je spremna »vojska« nezadovoljnika, spremnih da okupe pet županijskih organizacija i pokrenu puč, a pritom je postojao samo jedan input za to – poraz u Zagrebu. Ovako, ako poraza i bude, bit će to šira, a ne samo SDP-ova priča, i ne samo Bernardićeva priča, što je za novog šefa SDP-a i najvažnije. A također, i dobar dio »milanovićevaca« upravo je bio zagovornik Ankine kandidature, pa time i njih pacificira.

Čim je preuzeo Ibler, namaknuli su mu omču, i samo čekali da izmaknu stolicu. Iako je ovo kopernikanski obrat, Bernardić će njime učvrstiti svoj položaj. Prvo, šanse Anke Mrak Taritaš uz široku lijevo-građansku koaliciju uopće nisu male, a drugo, to znači i puno više mira u SDP-u. I treće, time se učvršćuje savez SDP-HNS koji u ovom trenutku formalno i ne postoji, ali je stalni politički fakat, već godinama. Podrškom u Zagrebu, ni HNS u Rijeci više neće biti SDP-ova konkurencija, to je vezana trgovina koja će pogodovati još jednom SDP-ovom kandidatu, Obersnelu. U trenutku dok se spominje da bi narodnjaci mogli otklizati k HDZ-u i Plenkoviću, to je dragocjen podatak za građansku Hrvatsku.

Ako bi Anka dogurala do drugog kruga, ona lako može postati i pobjednicom, a to će biti praktički ujedno i pobjeda SDP-a. Ovim potezom, iako iznuđenim i iako možda i nedosljednim u odnosu na ono što je do jučer govorio i izjavljivao, Davor Bernardić spašava svoju glavu. Bila je na giljotini, a sada su đelati odšetali u drugom smjeru.

Matematika je u politici vrlo često jača i od ideologije i od osobnih želja pojedinaca i lidera. Svi pokazatelji Bernardiću su rekli: bježi od Zagreba kao od kuge, i on je to i odlučio učiniti. Jer druge nema. Kako se vidi, mogao bi si osigurati još snažniji »rezervni položaj« u Saboru, okrenuti se nacionalnim temama i napokon istinski postati nacionalnim političarom.

I ono što je najvažnije, kompromitiranog Milana Bandića treba pobijediti. Njega su čak i vlastiti odvjetnici napustili. Možda napokon slijedi promjena u gradu koji još jedini, uz Rijeku, vlast ne mijenja od, sada već tako davne, 2000. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka