Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

kolumna Slovenska »vrata pakla«

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2017. u 16:10 2017-04-08T16:10:22+02:00

Možda bi netko od hrvatskih političara mogao, kao ranije Milanović, malo pokazati zube slovenskim susjedima i odšarafiti tu ogradu. No, danas je na čelu Vlade eurobirokrat Andrej Plenković, a ako on nešto neće činiti, jasno je, neće proturječiti europskoj kapi

To je snop bodljikave žice. Ljudi će to zubima pojesti – tako je bivši premijer Zoran Milanović 2015. u jeku migrantske krize komentirao postavljanje žilet-žice na granici sa Slovenijom i Mađarskom. Je li tada mogao i naslutiti da je žilet-žica još aktivna, ali sad i podebljana sramotnom ogradom koju je slovenska vlada postavila – gdje? Ni manje ni više nego na Pasjaku i Rupi, glavnim turističkim ulazima u Hrvatsku putem kojih godišnje prolazi više od pet milijuna putnika. 

Odluka Europskog vijeća o pojačanom nadzoru na granicama zbog opasnosti od ISIL-a potpuno je normalna i očekivana dok dnevno vidimo nove terorističke napade diljem Europe, bilo bi neodgovorno da nije tako. Ali ponašanje Slovenije? To graniči s patološkom iskompleksiranošću jedne male nacije. Dočekivati turiste na početku sezone s ogradom koja izgleda kao malo moderniziraniji ulazak u Auschwitz, u prvom je redu jasna poruka slovenske politike Hrvatskoj, to je zapravo samo provedba onoga što je slovenski šef diplomacije Karl Erjavec nedavno najavio – prometna blokada hrvatske turističke sezone zbog hrvatskog nepoštovanja arbitražnog postupka. Tražili su način kako napakostiti (malo) većem susjedu, i našli su ga u novoj odredbi Europskog vijeća. 

Ne treba tu ništa puno objašnjavati, to je samo nastavak uobičajene i kontinuirane slovenske politike prema Hrvatskoj. – dobro znamo da nikad nećemo dobiti cestovnu transverzalu od Kopra, odnosno Pivke prema Rupi i Rijeci, dobro znamo koliko je slovenska politika po Europi lobirala za svoje željezničke trase koje ne odgovaraju razvoju Hrvatske, a, ruku na srce, ni hrvatske vlasti često nisu bile baš mudre pa ni sami nismo gradili cestu u smjeru zapad-istok, odnosno Žutu Lokvu, koja bi možda i natjerala Slovence da se nastave na taj trak nove ceste kroz svoju državu. Radi se o dvije suprotstavljene politike, no zlonamjernost kojom slovenske vlasti podmeću Hrvatskoj već doista prelazi svaku mjeru. »Vrata« koja su jučer montirana na Pasjaku i Rupi imaju jasnu poruku: mi smo Europa, a vi ste predziđe. Što je najzanimljivije, Hrvatskoj je kao članici EU-a moguće dopustiti odustajanje od striktne primjene ove nove odluke Europskog vijeća u slučajevima kada dođe do velikih zastoja na granicama, no Slovenci mrtvi-hladni kažu da taj bonus za Hrvatsku, što se njih tiče, ipak neće vrijediti. 

Možda bi netko od hrvatskih političara mogao, kao ranije Milanović, malo pokazati zube slovenskim susjedima i odšarafiti tu ogradu. No, danas je na čelu Vlade eurobirokrat Andrej Plenković, a ako on nešto neće činiti, jasno je, neće proturječiti europskoj kapi. 

Ako je u ičemu bio rezolutan, Milanović je bio rezolutan u odluci da ne popušta kontroverznom mađarskom nacionalistu Viktoru Orbanu u migranstkoj krizi prije dvije godine. Sada nema nikoga tko će to problematizirati. Žilet-žica, doduše, nije zubima u međuvremenu pregrižena, a neće biti odšarafljena ni golema slovenska vrata, no hrvatska politika mora slovenskoj objasniti da smo ravnopravni član EU-a i da više nema granice Slovenija-Balkan na našim zapadnim vratima.

Jasno je da Slovenci zapravo žele talijanske turiste samo za sebe, no možda im nije jasno da tih milijun Talijana, koliko godišnje dođe u Hrvatsku, ne stane u tako malu državicu i na njenu još manju obalu. Ima li Plenković herca voditi takvu politiku?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.