Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Riječki timbar Tihane Tomičić

Shizofrenija na zadnjem peronu

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2012. u 16:24 2012-12-15T16:24:45+01:00

Pomalo je tragikomično da u okolnostima, gdje Rijeka odlukom SDP-ove Vlade trajno ostaje bez gradnje nove pruge barem do 2019., gradski i županijski SDP-ovci za par dana baš u bistrou Cres na željezničkom kolodvoru organiziraju svoj tradicionalni domjenak

Svega ima u ovdašnjem SDP-u. Župan Vidoje Vujić vodi tešku bitku unutar vlastitih redova i Županijske skupštine: u jednom danu morao je pretrpjeti dva poraza. Na istoj sjednici skupštinska većina srušila je njegov prijedlog centralizacije zdravstva, a istovremeno je morao reterirati pred svojim stranačkim kolegama iz Grada oko budućnosti RRA Porin. Na sjednici Skupštine župan tako nije za objedinjavanje administracije Doma zdravlja dobio ni podršku strateških patnera iz HNS-a, ni potencijalnih koalicijskih partnera za iduću godinu iz PGS-a, ali ni malog regionalnog ARS-a.

Naravno, na raspravi o proračunu za 2013. Vujić je na kraju dobio podršku, jer nitko nije toliko neodgovoran da sruši budžet, no pokazalo se da odluke obnašatelja dužnosti ne prolaze baš tako jednostavno kako si je on zamislio. Racionalizacija Doma zdravlja, uz novu sistematizaciju radnih mjesta, pretpostavljala je i smjene ravnatelja ispostava kao i otkaze za nekoliko desetaka ljudi, i stranke u Skupštini nisu željele podržati tako radikalan zahvat. Tko je u pravu: stranački populisti koji u izbornoj godini zatvaraju oči i bježe od rezova, ili obnašatelj dužnosti župana Vujić o kojemu već kruži vic da s mesarskom »satarom« hoda uokolo po Županiji i brutalno reže štogod mu se nađe na putu...?

Šalu na stranu, župan Vujić spreman je raščišćavati financijsku situaciju u županijskim ustanovama, ali je očito da njegovi modeli ne nailaze na podršku. Slično se dogodilo i s Porinom, a bit će zanimljivo pratiti kako će proći prijedlog još jedne centralizacije: županijskih lučkih uprava, što je baš sada u pripremi, a izazvalo je pobunu na terenu. Najzanimljivije je, međutim, pratiti kako na sve Vujićeve poteze reagiraju u njegovom SDP-u. Nikako. Situacija je pomalo shizofrena, jer Županijski odbor SDP-a podržava Zlatka Komadinu kao bivšeg i budućeg župana, a od njega se Vujić ogradio maksimalno koliko je mogao u ovih godinu dana, i izjavama i potezima. Županijski SDP ipak mudro šuti i pravi se da se ništa čudnoga ne događa.

Opće je poznato da se, barem koliko i HNS-ovci, i županijski SDP-ovci zgražavaju nad Vujićevim stilom. No, ne poduzimaju ništa. Klub SDP-a u Skupštini formalno podupire sve županove prijedloge, a to što pod stolom drže figu, kamere i mikrofoni ne vide i ne čuju. Tako će Vujić opstati bez problema do kraja mandata, a na koji način će budući mogući župan Komadina 2013. rebalansirati budžet da se on pretvori u »idem tamo gdje je sve po mom«, tek ostaje da se vidi.

No, to nije jedina shizofrena situacija u ovdašnjem SDP-u. Osim što se stranački čelnici Komadina, Obersnel, Linić, Vujić i Jovanović ne uspijevaju već mjesecima naći za istim stolom, pa ni popiti kavu zajedno (što bi Slavko Linić, kako se tvrdi, jako htio, kako bi ih pomirio), ovog tjedna svjedočili smo i osušenoj tinti na pismu gradonačelnika Vojka Obersnela koji je pisao ministru prometa Sinišu Hajdašu Dončiću da ne ukida dužobalnu brodsku liniju za Dubrovnik. Nije mu uspjelo. SDP-ovci u Vladi su ipak malo tvrđi od nekadašnjih HDZ-ovih ministara, koji su se oko Obersnelovih razglednica bar malo bili uznemiravali. Ovi sada ni da trepnu. Nema love, nema pruge, nema lokomotiva, a nema ni brodova. Točka.

Pomalo je tragikomično da baš u takvim okolnostima, gdje Rijeka odlukom SDP-ove Vlade trajno ostaje bez gradnje nove pruge barem do 2019., gradski i županijski SDP-ovci za par dana baš u bistrou Cres na željezničkom kolodvoru organiziraju svoj tradicionalni domjenak za novinare. Dok se budu gostili skromnim kanapeima i bakalarom na žlicu, svi će zajedno morati iz zvučnika na peronu slušati poziv za posljednji riječki vlak...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.