Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Šef HDZ-a već danas mora ušutkati desnicu

Dok se šetkao s omiljenom literaturom pod miškom, Zlatko Hasanbegović je uvijek slao neku poruku javnosti / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Dok se šetkao s omiljenom literaturom pod miškom, Zlatko Hasanbegović je uvijek slao neku poruku javnosti / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2016. u 15:33 2016-10-13T15:33:06+02:00

Svatko tko je mislio da će najdesnije krilo HDZ-a mirno prespavati skretanje HDZ-a u centar, prevario se. Čini se da je ispravna teza da je Andreju Plenkoviću bilo lakše dobiti vlast u državi nego u samom HDZ-u, a ako ne bude imao stabilnost i kontrolu nad vlastitom strankom, sve mu je uzalud. Zasad, prvi "vojni udar" unutar stranke, s braniteljima i policajcima okupljenim na jednom mjestu, već je jučer doživio, a Vladu još nije ni formirao

Jučerašnje okupljanje desnog krila HDZ-a predvođeno sada već notornim Željkom Glasnovićem udar je desnice na liberalnog mandatara Andreja Plenkovića. Očito, desnica je tek sad s formiranjem Vlade osvijestila da je ovoga puta na izborima pobjedu odnio neki drugi HDZ od onoga kakvoga oni sanjaju, a u tom novom HDZ-u nema mjesta za Zlatka Hasanbegovića.

Dok se šetkao s omiljenom literaturom pod miškom, a to su ponekad bile neke srbijanske novine, a ponekad samo hrvatski listovi koji mu dižu živac, Hasanbegović je uvijek slao neku poruku javnosti. Posljednjih dana pregovora oko sastavljanja Vlade, možda je većini promaklo, važno se prošetavao s crnim fasciklom ispod ruke dok bi ulazio u stranačku središnjicu, uvrijeđeno odbijajući davati izjave novinarima koji su pisali da više neće biti u Vladi. To je valjda značilo: "Čekajte vi, tek ćete vidjeti tko će biti ministar u Plenkovićevoj vladi, a tko neće".

Crna knjižica očito je značila da Hasanbegović i ekipa imaju svoju "crnu" kadrovsku križaljku, a ona ne uključuje umjerenjake tipa Nina Obuljen ili Jasen Mesić, to je sada očito. Jednako tako, smeta im i cijela plejada likova koje Plenković pokušava vratiti u igru kroz nova savjetodavna tijela, poput Franje Gregurića ili Nikice Valentića, a također se paralelno odvija i udar na Davora Božinovića kao Mesićevog i Josipovićevog čovjeka, koji bi trebao biti šef kabineta premijera Plenkovića. Ako Plenković ikada postane premijer.

Svatko tko je mislio da će najdesnije krilo HDZ-a mirno prespavati skretanje HDZ-a u centar, prevario se. Čini se da je ispravna teza da je Andreju Plenkoviću bilo lakše dobiti vlast u državi nego u samom HDZ-u, a ako ne bude imao stabilnost i kontrolu nad vlastitom strankom, sve mu je uzalud. Zasad, prvi "vojni udar" unutar stranke, s braniteljima i policajcima okupljenim na jednom mjestu, već je jučer doživio, a Vladu još nije ni formirao.

Najprije je napadnut da u Vladi neće imati žena, pa ih je počeo "izmišljati" i izgubio prvu rundu kontrole nad kadroviranjem, a sada je doživio i pravi puč. Unatoč tome što ga javnost slavi dajući mu u anketama popularnost veću od predsjednice Republike, a dio novinara upinje se dokazati da je mandatar genije, čudo prirode. Desnica ga neće ostaviti na miru.

Srećom, prvi – i ključni – test ima već danas. Danas se sastaje Predsjedništvo i Središnji odbor HDZ-a. Ako već danas Plenković ne pokaže čvrstinu karaktera i ne izgura svoja kadrovska rješenja baš onako kako ih je i dosad predlagao, onda je bitku odmah izgubio. I pitanje je koliko će, uz hiroviti Most, i ova Vlada moći potrajati.

Na ruku mu ide činjenica da stranačka tijela, Predsjedništvo u prvom redu, ipak čine ljudi koji su mu skloni ili će i sami biti dio nove vlade pa od većine njih može dobiti podršku. Glasnović i ekipa, naime, ne čine jezgru stranačkog vrha, pa čak ni kad je Tomo Medved u pitanju. Dapače, riječ je u većini o, formalno gledajući, autsajderima, no na Plenkovićevu žalost s velikim utjecajem u dijelu desne javnosti, a i dobrom dijelu HDZ-a.

Njihova pobuna neće ostati bez efekata, osim ako je mandatar odmah danas ne uguši. Kako? Demokratski, to je jedino moguće. Većina u HDZ-u mora ga podržati, njega i redom njegove ministre, a čak i tada moći će se reći da je Plenković možda dobio tek prvu bitku, ali ne i cijeli rat. Retrogradna struja u HDZ-u, realno, za njega će u ovom mandatu biti opasnija i od dezorijentiranog Mosta, a i od trenutačno obezglavljene opozicije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.