Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
28. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna SDP prerezan napola

snimio Davor Kovačević
snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 21. srpanj 2018. u 16:00 2018-07-21T16:00:13+02:00

Protiv predsjednika stranke su većinom lokalni načelnici, cijeli ih je niz među preko 90 potpisnika. To znači da ako oni otkažu poslušnost do kraja ili ih Bernardić isključi, SDP praktički ostaje bez vlasti u cijelom nizu gradova i općina. To će postati nezavisni načelnici i markica SDP-a otići će u povijest u tim sredinama.

U najvećoj oporbenoj stranci nikad mira: SDP kao da je nožem prerezan na dva dijela. Na Glavnom odboru prošlog tjedna Davor Bernardić je dobio 56 od 102 glasa i tijesno zadržao dominaciju, uz suspenziju »pučista«. No, oni nikako ne spavaju – žale se da je odluka o suspenziji protustatutarna, traže njeno poništenje i nove izbore u stranci i, naravno, opet Bernardićev odlazak.

On, s druge strane, na takve zaključke dviju velikih i moćnih županijskih organizacija, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, ni da hoće ne može ostati imun. Ovo nije pitanje za Statutarnu komisiju – ovo je biti ili ne biti za ovu stranku. Stoga se uskoro može očekivati da će Ibler posegnuti za raspuštanjem Hajdaševe i Zmajlovićeve ekipe, a njihov odgovor najesen može biti vjerojatno samo jedan, »okupacija kluba zastupnika u 26 slika«. Preciznije, u 23, jer upravo toliko zastupnika potpisuje pismo protiv šefa stranke i ustraje u tome da on mora otići. A u tom slučaju oni mogu preuzeti kontrolu nad klubom u Saboru, sve saborske odbore gdje SDP ima članove i praktički izbiti Bernardiću iz ruku sve alate za upravljanje strankom u parlamentu.

No, ono što se zbiva na razinama županijskih organizacija, koje su se počele i formalno, i jednoglasno, ograđivati od odluka Glavnog odbora i šefa stranke, i jest taj glavni dokaz da je SDP kao nožem prerezan na dvoje. Dosad je kriza tresla Ibler, odnose u Predsjedništvu, i ta »kriza vodstva« koja se ponavlja kao fraza sa strane Bernardićevih oponenata, na njihovu žalost, odnosi se i na njih. Svi zajedno čine krizu vodstva. Ali sad kad i cijele županijske organizacije otkazuju poslušnost Ibleru, kad je sukob duboko zašao u teren, sada stvar već počinje mirisati na rascjep. Tome bi se vrlo uskoro mogla pridružiti i Splitsko-dalmatinska županija gdje se danas očekuje pobjeda Ranka Ostojića, a onda možda i još neke.

Pogledajmo samo Rijeku: u vodstvu SDP-a Rijeke danas sjede tri potpisnika pisma kojim se traži odstupanje šefa stranke, gradonačelnik Vojko Obersnel, šef organizacije Marko Filipović i zastupnik Željko Jovanović, a dio ih je izričito za Bernardića, na primjer Vojko Braut i Loris Rak i još neki njima bliski ljudi. Ako se stranka nastavi cijepati po terenu, ni riječki SDP neće moći ostati pošteđen podjela. A što će onda u stranci uopće ostati?

Pritom, protiv predsjednika stranke su većinom lokalni načelnici, cijeli ih je niz među preko 90 potpisnika. To znači da ako oni otkažu poslušnost do kraja ili ih Bernardić isključi, SDP praktički ostaje bez vlasti u cijelom nizu gradova i općina. To će postati nezavisni načelnici i markica SDP-a otići će u povijest u tim sredinama.

Stoga će Bernardić biti na doista skliskom terenu odluči li raspustiti Hajdaševu ili Zmajlovićevu organizaciju (skupa s članstvom, razumije se, jer i to predviđa statut). U tom slučaju uslijedit će rascjep.

A to ne da nije dobro za SDP. To nije dobro za Hrvatsku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze