Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 21° 25° 1
18. rujna 2018.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna SDP-ova giljotina

Poruka za SDP-ovce: nemojte rušiti predsjednika stranke, ako ga niste u stanju srušiti / Foto Denis LOVROVIĆ
Poruka za SDP-ovce: nemojte rušiti predsjednika stranke, ako ga niste u stanju srušiti / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2017. u 13:48 2017-09-14T13:48:16+02:00

Ako netko baš toliko žarko želi da predsjednik stranke, izabran prije samo 9 mjeseci, već sada ode, onda se za to mora izložiti. Ne možeš biti predsjednik stranke ako si samo visokopozicionirani izvor. Moraš imati ime i prezime. I naravno, ideju. Tih ćoraka o velikim revolucijama u SDP-u već je dosta. Ili postavite giljotinu, pozovite »bijesnu rulju« i »sijecite glave«, ili prestanite

Poruka za SDP-ovce: nemojte rušiti predsjednika stranke, ako ga niste u stanju srušiti. Jednako tako, nemojte rušiti ni premijera i Vladu, ako ih niste u stanju srušiti.

Vječite najave, naročito neslužbene, o tome kako će Davor Bernardić izgubiti podršku bilo u Predsjedništvu, bilo u Glavnom odboru, bilo u pet županijskih organizacija, bilo u članstvu, bilo kod svojih prijatelja, bilo u svojoj kući... a da se onda nakon velikih prijetnji baš nikad u stvarnosti ne dogodi – ništa, doista su zamorne i za javnost i za birače, a jedino čemu pridonose jest totalni pad povjerenja u glavnu oporbenu stranku i alternativu HDZ-u. Jedini dojam koji se iz toga može steći jest da su članovi te stranke toliko nelojalni organizaciji koja im je dala sve beneficije koje u životu imaju, da i nisu zaslužili nego da im rejting nastavi padati. Međusobno pljuckanje, bujice i naleti nezadovoljstva, svađe po društvenim mrežama, legitimni su naravno. Ali dečki i cure, ako više ne želite da vam Davor Bernardić bude predsjednik stranke, tada se organizirajte, okupite većinu i zatražite da odstupi. Nema druge, to se jedino tako može napraviti.

Ali gdje je problem? Da, istina je, sada već gotovo svi u toj stranci žele da Bernardić ode, međutim ne mogu se dogovoriti tko će biti njegov nasljednik. Jer – svi to žele biti. Nevjerojatno velika količina ambicija i neopisivo malo petlje da se, kao Zoran Milanović jednom, ustane sa stolice i kaže: da, ja sam taj. U međuvremenu izborni ciklusi prolaze, unutarnji ratovi do kosti izjedaju supstancu stranke, a broj mjesta za SDP u Saboru sve je manji.

Ako netko baš toliko žarko želi da predsjednik stranke, izabran prije samo 9 mjeseci, već sada ode, onda se za to mora izložiti. Ne možeš biti predsjednik stranke ako si samo visokopozicionirani izvor. Moraš imati ime i prezime. I naravno, ideju. Tih ćoraka o velikim revolucijama u SDP-u već je dosta. Ili postavite giljotinu, pozovite »bijesnu rulju« i »sijecite glave«, ili prestanite.

Isto je i s rušenjem vlade: ako niste uspjeli srušiti vladu na ministru financija, vjerojatno nećete ni sada kad su HNS i HDZ ipak malo uhodali međusobne odnose, posebno nakon što je ZDS ploča uklonjena iz Jasenovca, a HNS-ova ministrica obrazovanja ipak dobiva podršku vrha HDZ-a. Čemu onda najave novih interpelacija SDP-a i novog udara na premijera? I to će biti bura u čaši vode. Ili okupi dovoljan broj ruku, ispregovaraj s Miloradom Pupovcem i Furijom Radinom, ili ne kreći u to ako nemaš 77 ruku.

Uozbiljite se.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka