Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Uvodnik Tihane Tomičić

kolumna SDP Rijeke odbacio bilo kakvu promjenu

Marko Filipović i Vojko Obersnel / Foto Marko GRACIN
Marko Filipović i Vojko Obersnel / Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 17. lipanj 2018. u 13:56 2018-06-17T13:56:16+02:00

Filipović je u prvom redu Obersnelov izbor, no taj je izbor, realno, sasvim logičan ako se zna da je novi predsjednik ujedno i zamjenik gradonačelnika i da zajedno sudjeluju u kreiranju gradske politike. U svakom slučaju, nakon njegova izbora sigurno je da će i suradnja tzv. gradske i županijske struje biti puno bolja nego dosad

Preuzimanjem riječkog SDP-a iz ruku dosad neprikosnovenog Vojka Obersnela, njegov mladi zamjenik Marko Filipović nastavit će politiku kontinuiteta. Nije za očekivati da se novoizbrani predsjednik u bilo čemu odmakne od politike i dosega dosadašnjeg predsjednika Obersnela, jednako tako i od politike koju zajedno vode u Gradu Rijeci, a da to svima u Rijeci odgovara, pokazuje činjenica da su na ovim izborima iza Filipovića stale praktički sve stranačke struje, pa i ona koja je na izravnom linku između Iblera i Korza.

Neki od najbližih suradnika Davora Bernardića sada su podržali ovakav scenarij, ali to ne govori toliko o snazi Filipovića, koliko o tome da je na Ibleru zaključeno da sukobi u riječkom SDP-u sada više nikome nisu potrebni, te je odnos snaga bio namjerno i svjesno tako raspoređen da se Filipovića podržalo kao prijelazno rješenje do nekog novog slaganja karata u stranci. Doista, njegov izbor znači mir za partiju koja je mnogo čime nagrižena, a je li on u punom smislu nasljednik Obersnela i za fotelju gradonačelnika, to će se tek vidjeti. Ima iza njega mnogo pojedinaca koji su trenutno u stranci snažniji i vjerojatno će to biti sve više, poput Vojka Brauta, pogotovo ako Bernardić ostane na tronu na Ibleru.

Utoliko, za Filipovića je najbolje reći da je on jedan trenutno prema Bernardiću neutralan, a karakterom vrlo umjeren novi čovjek na mjestu predsjednika. Nasuprot te kombinacije i dogovora Obersnel-Braut, još mlađi Vuk Prica, rođen 1987. godine, s programom koji zagovara promjene, mada nije posve jasno kakve točno, nije imao mnogo šansi. I ovoga puta pobijedili su šalabahteri – većina stvari je bila unaprijed dogovorena, a na kraju su najbolje prošli oni koji su bili na oba šalabahtera, ma koliko to »trulo« bilo. SDP Rijeke nije spreman za promjene.

Ugrubo govoreći, na ovim izborima za Rijeku i županiju, nije pobijedio Bernardić, ali ni »milanovićevci« nisu potučeni, o čemu svjedoče glasovi Željka Jovanovića. Rijeka je specifična i stvari se ne mogu plošno sagledavati. Filipović je u prvom redu Obersnelov izbor, no taj je izbor, realno, sasvim logičan ako se zna da je novi predsjednik ujedno i zamjenik gradonačelnika i da zajedno sudjeluju u kreiranju gradske politike. U svakom slučaju, nakon njegova izbora sigurno je da će i suradnja tzv. gradske i županijske struje biti puno bolja nego dosad. Obersnel je bio prepreka toj suradnji, a sada će stare podjele nestati i prava oporba u gradskom SDP-u ostat će samo Jovanović koji je u ovoj kampanji jasno rekao da želi da Bernardić ode, ali također i kritizirao Obersnelovu politiku, pogotovo obnovljenu suradnju s HNS-om. Činjenica da je Jovanović ipak ušao u Predsjedništvo riječkog SDP-a, a također i postao potpredsjednik županijskog SDP-a potvrđuje da svoju snagu nije izgubio, i tih preko stotinu glasova znači izravnu podršku onoj politici koju je nekad reprezentirao Zoran Milanović.

Županijski izbori naravno bili su mirni, s jednim kandidatom Zlatkom Komadinom, ali i oni su pokazali jačanje ekipe mlađih ljudi, na čelu s oštrom načelnicom Omišlja Mirelom Ahmetović koja je dobila najviše glasova.

U svakom slučaju, izbori jesu prošli očekivano, ali ne i dosadno. Iznjedrili su niz novih imena, a i potvrdili snagu starih teškaša, kao što su Komadina i Jovanović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.