Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Projekt Milanović

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 12. siječanj 2018. u 12:53 2018-01-12T12:53:56+01:00

Svatko će se složiti da Hrvatskoj treba osvješteni, čvrsti, a ujedno i britki, načitani i elokventni predsjednik kao što je Milanović, za razliku od aktualne predsjednice kojoj se znaju zbog gafova ili krivih procjena rugati i sa ljevice, ali i s krajnje desnice

Napravit ću sve da Milanovića vratim u politiku, izjavio je jučer bivši ministar obrane Ante Kotromanović. Prije toga, i sam Zoran Milanović dao je intervju Novoj TV kojim je praktički najavio svoju kandidaturu za predsjednika Republike.

Izbori su za točno dvije godine, i upravo dvije godine prije toga roka Milanović je pokazao da želi natrag u politiku. Istup po svim pravilima PR-a. Takav intervju ne daje se slučajno najgledanijoj televiziji i najprominentnijem novinaru, Mislavu Bagi, u prime timeu. Projekt Milanović je lansiran.

Pritom, bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a samo je u jednoj jedinoj stvari bio izričit: »Neću se vraćati u SDP«, rekao je. »Prevelika ovisnost o političkoj stranci je teret kojeg bi se predsjednik trebao otarasiti«, doslovno kaže.

Dakle, koncept je jasan: Milanović će biti neovisni kandidat, a kad onemoćali SDP, koji je za njega tek prošlost, bude shvatio da se na ljevici pojavio toliko jak protukandidat Kolindi Grabar-Kitarović, tada vjerojatno ni sam neće imati kandidata. Milanović će tada apriori postati i kandidat SDP-a, i tko god tada vodio stranku, bio to Davor Bernardić ili netko drugi, neće imati izbora nego stati iza »svog« Milanovića.

No, kvaka je samo jedna: Zoran Milanović neće biti kandidat ljevice. Po njegovoj novoj retorici koja se ima prilike čuti, a ponešto i po informacijama koje dolaze iz njegova kruga, Milanović će na te izbore izaći kao kandidat koji će ciljati na glasove kompletnog centra, pa i dobrog dijela desnog centra.

Ne, neće se promijeniti on – on će i dalje ostati građanski, liberalni, moderni i socijalno osviješteni Milanović. Ali promijenit će se publika na koju cilja. Sada taj obuhvat mora biti puno širi i, da bi donio pobjedu, zahvatiti većinu prosječnih Hrvata, a prosječni Hrvati su nacionalno svjesni ljudi, koji mrze kada je Hrvatska rob Budimpešte, Beograda i Bruxellesa.

Nova Milanovićeva retorika upravo je takva, nacionalno osviještena, i njegov bunt protiv Bruxellesa koji je znao i ranije pokazivati, kao i ruganje istočnim čaršijama, sada vidimo, nisu bili slučajni. Iako je na tome Milanović izgubio glasove SDP-ovih birača za novi mandat premijera, ne znači da će na isti način izgubiti glasove centra i blagog desnog centra na izborima za Pantovčak. Dapače.

Svatko će se složiti da Hrvatskoj treba osvješteni, čvrsti, a ujedno i britki, načitani i elokventni predsjednik kao što je Milanović, za razliku od aktualne predsjednice kojoj se znaju zbog gafova ili krivih procjena rugati i sa ljevice, ali i s krajnje desnice.

Ključno, u intervjuu Milanović ni u čemu nije kritizirao Vladu. Ni oko Pirana, pa čak ni oko sporne vladajuće većine koja počiva na njegovu bivšem suradniku Sauchi. Pljuvanjem ove Vlade Milanović bi u startu ostao bez dobrog dijela glasova na koje računa, a uostalom nema ni razloga da mu Plenković bude nešto specijalno neprihvatljiv. Da ih se probudi u pola noći, ni jedan ni drugi ne bi znali kojoj stranci ideološki pripadaju. Oni mogu zajedno.

Naravno, bivši premijer se u svojim istupima dovoljno ograđuje i ne priznaje još otvoreno da u tu bitku doista ide. Vremena je dosta, ali jasno je nekoliko stvari: Milanović to želi, dio javnosti to želi, barem pola SDP-a to želi. Hoće li za SDP ta kandidatura biti mina, jer kad krene diferencijacija među onima koji će u kampanju otići za Zokijem i onih koji će ostati, veliko je pitanje i velika opasnost. Ali SDP više nije prvi. Sad je »Hrvatska prva«, kako kaže Milanović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.