Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Predsjednica sad mora sazvati Vladu

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 9. studeni 2017. u 16:38 2017-11-09T16:38:00+01:00

Zato sad još očekujemo da predsjednica – kako je ono svojedobno i najavljivala – lupi šakom o stol i sazove sjednicu Vlade na što po Ustavu ima pravo te na meritornom mjestu kaže sve što ima

Da u HDZ-u i na Pantovčaku kuha, to smo već dugo znali. A jučer smo napokon od premijera čuli i naznaku da Kolinda Grabar-Kitarović neće automatizmom, po duhu svetome, dobiti priliku da zastupa HDZ-ove boje na idućim predsjedničkim izborima: on još nije čuo kakve su njezine ambicije, a formulacija koju je pritom izrekao govori o tome da će aktualna šefica države još itekako morati moliti podršku njega i HDZ-a da bi dobila priliku biti kandidatkinjom na tim izborima.

Naravno, to uopće nije bez vraga. Mora se priznati da je predsjednica jučer više nego žestoko »oprala« Vladu. Nema vizije, nema investicija, nema reformi, nema hrabrosti, nema odlučnosti, nema leadershipa...

Sve je to Grabar-Kitarović sasula na skupu ekonomista, i što je ključno, izazvala lavinu pozitivnih reakcija. Tko god je jučer bio na skupu u Opatiji, konstatirao je da je njezin govor – napokon – bio odličan i da je netko konačno izgovorio ono što svi ionako misle.

Što je bilo prvo, Plenkovićeva opstrukcija njezine politike, ili obrnuto, njezina »sabotaža« premijerovih planova, ovdje je čak i manje bitno. Činjenica je da Hrvatska ima novu krizu vlasti i pitanje je bi li sukob predsjednice i premijera čak bio blaži da je u toj ulozi ostao Zoran Milanović, nego što je sada s Plenkovićem.

Oni koji vole teorije zavjere kažu da je u pitanju sukob koji je nastao na činjenici da se Grabar-Kitarović percipira kao eksponenta američkih interesa u hrvatskoj politici i u ovom dijelu svijeta, no ako se zna da je Plenković dugo u sukobu s ruskom politikom, kao antipodom, i oko Krima i Ukrajine, a sada naravno i Agrokora i Sperbanka, malo se teže može pravdati takvu teoriju.

No, svakako sada imamo krizu vlasti u kojoj su se sukobile dvije institucije – Pantovčak i Banski dvori, a također i dvije struje u vladajućem HDZ-u, iako je Grabar-Kitarović  nominalno danas nestranačka predsjednica.

Na Plenkovićevu nesreću, opće je mišljenje da je Grabar-Kitarović jučer svojim obraćanjem apsolutno pogodila bit – detektirala je probleme vrlo dobro, i zaključila jedino moguće: da je problem u izvršnoj vlasti, dakle Vladi.

Argumenti Plenkovića da su mu dobri rezultati oko stope gospodarskog rasta, BDP-a i deficita državnog proračuna zvuče odlično, ali su kao iz onog vica o Jetiju – super je, postoji, ali još ga dosad nitko nije vidio. Vladina politika, uz aferu Agrokor i sve ovo što je predsjednica jučer ispravno pobrojila, nešto je poput Potemkinovog sela ili carevog novog ruha, i to svi ionako znamo.

Ne ulazeći uopće u to koja će struja pobijediti u ovom novom nadigravanju u HDZ-u i tko može, ili smije, biti kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima, neosporno je da Hrvatska ne provodi reforme, da se odluke ne donose, da se populistički zazire od bilo kakvog rješavanja problema.

Plenković je stručnjak za izbjegavanje zamjeranja bilo kome, on bi se najradije svima svidio. Ali to nije posao premijera. Posao premijera je donošenje odluka, a njegove reforme dosad su doslovno – neviđene. I neizrecive. Jer ih nema.

Zato sad još očekujemo da predsjednica – kako je ono svojedobno i najavljivala – lupi šakom o stol i sazove sjednicu Vlade na što po Ustavu ima pravo te na meritornom mjestu kaže sve što ima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze