Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. veljače 2019.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Praljkovo samoubojstvo je i samoubojstvo hrvatske iluzije o sebi, ali i Haaškog suda

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 29. studeni 2017. u 13:52 2017-11-29T13:52:00+01:00

Hrvatska javnost s pravom je danas zgrožena presudom koja hrvatske vlasti iz 90-ih godina stavlja u poziciju zločinačkog pothvata, a gotovo je jednako apsurdno da ovu presudu, koja se izriče u najtragičnijim mogućim okolnostima Praljkovog suicida, neće biti moguće nigdje rušiti

Stravično je izgledala snimka kojoj smo danas svjedočili iz Haaga: Slobodan Praljak popio je otrov u haškoj sudnici, na trenutak je vrijeme stalo, a prevoditeljca u izravnom prijenosu samo je ostala bez daha.

Ali danas nismo svjedočili samo samoubojstvu generala Praljaka - danas je samoubojstvo počinio i sam Haaški sud, izricanjem presude koja kaže da je sukob u BiH imao međunarodni karakter, a rat imao karakter udruženog zločinačkog poduhvata. Nažalost, samoubojstvo je to i ideje da je Tuđmanovo crtanje podjele Bosne na salveti bilo tek šala ili skeč.

Dugo se u povijesti moderne civilizacije nije vidio ovako zastrašujuć i šokantan čin, kao ovaj Praljkov današnji, još možda od Göringa nakon Nurnberga, a činjenica da se dogodio u real timeu, u izravnom prijenosu, čini ga vjerojatno najpotresnijom scenom u novijoj povijesti.

Umjetnička duša, glumac, redatelj i general, Praljak je danas odigrao ulogu života, poručujući u viteškoj maniri: nisam kriv, nisam ratni zločinac.

Tko zna koliko se sad srpski ratni zločinci, Mladić i Karadžić, tuku o glavu da se i sami nisu dosjetili takvome čojstvu. Jedan Hrvat, predstavnik onih koji su se samo branili, ukrao im je show. Ali da, razlika je velika, ogromna, nemjerljiva: spomenuti srpski zločinci bili su agresori i okupatori, zato oni i nemaju moralnih skrupula ni zadrški. Oni su skoro 20 godina živjeli u bijegu, psujući na sud pri izricanju presude zaboravili su i na samoubojstva vlastite djece koja nisu mogla izdržati takvo zlo i genocid koje su sa sobom nosili, a Hrvati iz BiH bili su u ratu u poziciji obrane. Sve što se između Hrvata o Bošnjaka u BiH tada dogodilo, bilo je samo posljedica srpske agresije na cijelu ovu regiju, a zajednička riječ za jedne i druge bila je samo jedna: obrana.

"Haaški sud ubio je danas Praljka, a amnestirao Miloševića i Karadžića", to je komentar koji se najčešće može vidjeti na društvenim mrežama, od desnice do ljevice, a možda je najbliže istini u svojoj ocjeni današnjih događaja bio Zoran Milanović, koji se baš danas slučajno našao pred novinarima, i koji je rekao da povijest ipak treba sagledati puno širu sliku od jedne pojedinačne presude, a ta šira slika je svima poznata - ona govori tko je bio pokretač rata, a tko žrtva, i to je notorno, to ostaje u kolektivnoj svijesti i identitetu naroda, a jedna presuda, naročito nepravedna, ne čini ni jesen ni proljeće.

I Orsat Miljenić bio je jasan: "Hrvatska nije bila agresor, pojedinačne zločine valja osuditi, ali stavljanje suda u kontekst čiste politike čini od te institucije lošu instutuciju". 

Hrvatska javnost s pravom je danas zgrožena presudom koja hrvatske vlasti iz 90-ih godina stavlja u poziciju zločinačkog pothvata, a gotovo je jednako apsurdno da ovu presudu, koja se izriče u najtragičnijim mogućim okolnostima Praljkovog pokušaja suicida, neće biti moguće nigdje rušiti: pravni stručnjaci tvrde da nakon gašenja Haaškog suda, na dan koji je upravo danas, neće biti moguće nigdje drugdje podnositi žalbu, tražiti reviziju, niti pokušati pokretati ponavljanje postupka.

Haaški sud danas je doslovno u poziciji suicida, on se samoukida, a nakon ovakve presude i ovakvih događaja, doista ostaje pitanje je li ikad trebao i nastati.

On je imanentno političko sudište, koje je pobrkalo lončiće. I zaslužio je da se samoukine baš 29. studenoga, na Dan Republike, na dan države koja više ne postoji, a za kojom je ostala samo krv i otrov.

Ta krv i otrov još dugo će trovati hrvatsku politiku, kojoj nakon svega ne preostaje drugo nego ponovno analizirati ulogu Tuđmana i HV-a u BiH, a to znači da nam slijedi još jedan dugi ciklus preispitivanja vlastite savjesti i unutarnjih političkih borbi na tu temu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!